Bugün 20 Nisan 2024 Cumartesi
  • Antalya17 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2495.355
    %0.46
  • Dolar
    32.3811
    %-0.30
  • Euro
    34.6983
    %0.10

Eyüp Koçak / Muhabir Türk

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Eyüp Koçak / Muhabir Türk

Cep telefonu pazarı

02 Şubat 2019 Cumartesi 14:02

Geçtiğimiz günlerde dünyanın en büyük akıllı telefon markası Apple ile ilgili bir haber okudum. Türkiye pazarında müthiş bir daralma yaşayan firma, Türkiye’de satışa sunduğu ürünlerin fiyatını indirmiş. Pahalı olan cihazların indirimli fiyatlarına baktım.  İndirimli haliyle bile bu cihazların satılacağını pek sanmıyorum.

Artık cep telefonu pazarı eskisi gibi değil. Sektörde yeni oyuncular var.  En uygun fiyata çok fazla özelliği olan cihazlar mevcut. Üstelik sadece Apple değil, eskiden bu konuda tekel olan firmalar, ciddi satış kaybı yaşıyor. Yaşamaya devam edecekler.  Uzunca bir süredir bazı firmalar Türkiye’de satış politikalarını inanılmaz kötü bir şekilde gerçekleştiriyor. Avrupa’da yapamayacağı satış stratejilerini Türkiye’de yaparak kayıplarını önlemeye çalışıyorlar.

Türkiye’nin de bu duruma karşı bir önlem alması gerekiyor.

Her önüne gelen firma Türkiye’de istediği gibi at koşturamamalı. Mesela Avrupa ‘da çıkarılan telefonların özellikleriyle Türkiye’de satışa sunulan telefonların özellikleri farklı olmamalı.  Bir firma Avrupa’ya hangi özelliği sunuyorsa Türkiye’de satışa sunduğu telefonda da aynı özelliği sunmalı.  Bugün Türkiye’nin cep telefonu pazarı ciddi anlamda bir çöplüğe dönmüş durumda. Sürekli farklı fiyat politikasıyla şekillenen telefon modelleri, insanları cep telefonu alma konusundan çok uzaklaştırdı. Bir bakıyorsunuz her gün yeni ve farklı özellikte cep telefonu satışa sunuluyor. Bu ne kadar doğru, üzerinde düşülmesi ve tartışılması gerekir. 

iPhone da alsanız, Huawei’de alsanız, Samsung da alsanız siz parayı yazılıma ödüyorsunuz. Yani aldığınız cep telefonunun mekanik özellikleri her telefonda aynı. Ram, işlemci, harici bellek gibi teknik özellikler,  telefonların yazılımlarına göre kullanım kolaylığı sağlıyor.

Bu nedenle Türkiye, teknoloji pazarına yazılımla süratli bir giriş yapmalı. Biz de bu potansiyel fazlasıyla var. Bizim yazılımcılarımızın kafası gerçekten muhteşem çalışıyor.  Farklı firmaların yazılım departmanlarında çalışan insanlarımız bir araya toplansa, Türk yazılımı ile Türk cep telefonu ortaya çıkarılsa güzel olmaz mı?

Hem güvenli hem ucuz hem de katma değeri yüksek bir ürün ortaya koyarız.

Yani demem o ki, bunu Çin başardı.

Biz de üzerinde düşünürsek başarabiliriz.

Bu yazı toplam 2034 defa okunmuştur.
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim