Bugün 25 Nisan 2024 Perşembe
  • Antalya30 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2427.694
    %-0.04
  • Dolar
    32.5699
    %0.15
  • Euro
    35.0032
    %0.66
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Cezalar ödül olacak
20 Ekim 2019 Pazar 16:36

Cezalar ödül olacak

Bundan sonraki süreçte Antalya toplu ulaşımında cezaların şoförlere değil araçlara kesileceğini bildiren Antalya Otobüsçüler Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Yasin Arslan, ceza olarak kesilen bilet paralarının diğer araçlara aktarılacağını söyledi.

Bundan sonraki süreçte Antalya toplu ulaşımında cezaların şoförlere değil araçlara kesileceğini bildiren Antalya Otobüsçüler Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Yasin Arslan, ceza olarak kesilen bilet paralarının diğer araçlara aktarılacağını söyledi. Arslan, işini düzgün yapan şoförlerin ödüllendirileceğini vurguladı.

 

Akdeniz Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Gülmez, Antalya’daki toplu ulaşım araçları şoförlerine öfke kontrolü semineri verdi. Antalya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği ile Akdeniz Üniversitesi arasındaki işbirliği kapsamında AESOB toplantı salonunda gerçekleştirilen seminere, AESOB Başkanı Adlıhan Dere, Antalya Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Planlama ve Raylı Sistem Daire Başkanı Mustafa Nurettin Tonguç, Antalya Özel Halk Otobüsleri Başkanı Muhammet Demirtop, Antalya Otobüsçüler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Yasin Arslan ve çok sayıda toplu ulaşım aracı şoförü katıldı. Seminerin açılış konuşmasını gerçekleştiren Dere ile Arslan, Antalya’nın toplu taşıma konusunda Türkiye birincisi olduğunu vurguladı. Yeni yönetmelikteki kurallarla ilgili bilgiler veren Arslan, bundan sonra cezaların şoförlere değil araçlara kesileceğini ve kesilen cezaların performans olarak diğer araçlara aktarılacağını bildirdi. Şoförlere uyarılarda bulunan Arslan, “İşini severek yapanlarla yolumuza devam edeceğiz. Bu işi sevmeyenler varsa bıraksın” diye seslendi

sam_0489.jpg

“SABAH SIRASINA GELMEMEK EN BÜYÜK SORUNLARDAN”

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan seminerin ilk konuşmasını Antalya Otobüsçüler Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Yasin Arslan gerçekleştirdi. Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in selamını ileterek sözlerine başlayan Arslan, özeleştiride bulundu. Yapılan hatalardan bahseden Arslan, “Sabah sırasına gelmemek en büyük sorunlardan birisi. Sabah sırasına gelinmediğinde o gün çocukları okula geç kalanlar, işe gidemeyenler, belki de işine geç kaldığı için işinden atılan insanlar olacak. Size yaptırım olarak cezai işlem uyguluyoruz ama o işinden atılmış insanın mağduriyetini gideremiyoruz. Onun için bu konuda biraz daha duyarlı davranmalıyız” dedi.

 

SİGARA VE CEP TELEFONU UYARISI

Araç içerisinde sigara içilmesi ve telefonla konuşulmasının da önemli sorunlardan olduğunu belirten Arslan, “Şuanda özel araçlarda dahi sigara içilmesi yasaklandı. Ceza vermemeye çalışsak da bu konuda şikayetler artarak devam etmekte. Bu konuda daha duyarlı olmalıyız. Sürekli ağzımızda kulaklık telefonla konuşuyoruz. Telefon konuşmalarını minimum seviyelere indirmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.

 

“ARAÇ TELEFONUNU AÇIK TUTUN”

“Araç telefonlarından size ulaşmamız gerektiği için arıyoruz ama ulaşamıyoruz” diyen Arslan, “Araç telefonlarını sürekli yanınızda ve açık tutmak zorundasınız. Birçok şehre baktığınızda Türkiye’de araç telefonunu en iyi şekilde kullanan Antalya olarak biziz. Biz ve sizler için çok faydalı. Sorun yaşadığınızda anında ulaşabiliyorsunuz. Bizim de size ulaşmamız için bu telefonun açık olması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

 

“KREDİ KARTIYLA BİNİLEBİLDİĞİNİ ANLATIN”

Ceza Yönetmeliği’nde olmasına rağmen 2 binişlik biletler konusunda da sıkıntılar yaşandığını kaydeden Arslan, “2 binişlik bilet olmayanlar oluyor. Geçenlerde vatandaş araca binmiş, kartı olmadığını neyle binebileceğini sormuş. Şoför, ‘2 binişlik bilet bende yok’ demiş ama kredi kartıyla araca binilebileceğini söylememiş. Neden söylemediğini sorduğumuzda ‘Benim işim mi o?’ diyor. Vatandaş, ‘Söyleseydi kredi kartını okutup binerdim’ diyor. Ulaşım kartı olmayan kredi kartıyla ödeme yapabiliyor. Sorun yaşamamak için kredi kartıyla binilebildiğini anlatmamız gerekiyor” açıklamasında bulundu.

 

“ÇÖZÜM ÜRETMEYE ÇALIŞIYORUZ”

Arka ve orta kapıdan yolcu alınmasının da problem olduğunun altını çizen Arslan, bunun hem Ulaşım Dairesi’nin hem de araç sahiplerinin zararına olduğunu belirterek, dolu araçların durağın en önüne yanaşması gibi çözüm üretmeye çalıştıklarını söyledi.

 

ŞOFÖRE DEĞİL ARACA CEZA

Ceza sisteminin değiştiğine dikkat çeken Arslan, “Bundan sonra şoförlere çok az çalışmama, araçlara bilet cezası uygulanacak. Cezalar şoförlere değil, araca para cezası şeklinde olacak. Yeni yönetmelikte bu var. Uyulmayan kurallarda şoförlere daha az ceza ama araçtan para kesilecek. Neticede araç sahipleri de size yansıtacaktır. Ay sonunda bilet cezası uygulanan araçlardan kesilen bilet paraları perfırmans olarak diğer araçlara hakediş olarak yatırılacak. Suç işleyen araca bilet paraları aktarılmayacak, suç işlemeyen araçlara yatırılacak. Araç sahiplerinin de sizlere ödül olarak vereceğini düşünüyorum” dedi. Ceza işlemleriyle uğraşanların değiştirilmesi konusunda Büyükşehir Belediye Başkanı ve Ulaşım Daire Başkanı’ndan istekte bulunduklarını belirten Arslan, “Ceza işlemleriyle uğraşan görevli değiştirildi. Şuanda ceza ve işlemde 2 tane bizim, 1 tane Büyükşehir personeli var. Orada insana insan gibi muamele edenlerle karşılaşacaksınız. Yine de bir sıkıntı yaşarsanız bize iletin” açıklaması yaptı.

 

“SORULARA MAKUL SEVİYEDE CEVAP VERİN”

“Şoförler olarak vatandaşın soru sormasına şiddetle karşıyız” şeklinde konuşan Arslan şunları dile getirdi:

“Sorulan soruya şiddetle tepki gösteriyoruz. Bu işin içerisinde vatandaşın bize soru sorması var. Yerli ve yabancı en fazla turistin geldiği şehir Antalya. Onun için soru sorulacak. İşimiz gereği sorulan soruyu makul seviyede cevaplamamız gerekiyor. Bende bu işin içinden geldim. Başka bir işim de yok. Bu iş Oda başkanlığını bıraktığımda nasıl iyi olursa bende rahat bir şekilde çalışırım.”

 

“İŞİNİ SEVEREK YAPANLARLA DEVAM EDECEĞİZ”

“İşini severek yapanlarla yolumuza devam edeceğiz” diyen Arslan, “Bu işi sevmeyenler varsa bıraksın. Zorla kimseye iş yaptıramayız. İşini düzgün yapanları her zaman ödüllendirmeye devam edeceğiz. Toplu taşımadaki düzgün davranışlarından dolayı arkadaşlarımızı ödüllendireceğiz. Suç işleyenlere de ceza işlemleri devam edecek. Bu hizmet kalitemizi artırmak anlamında önemli” açıklaması yaptı.

 

“TÜRKİYE’DE ZİRVEDEYİZ”

Antalya ulaşımının kalite anlamında Türkiye’nin zirvesinde olduğunu vurgulayan Arslan, “Araçlarımızla, güvenliğimizle, ödeme kolaylığımızla, bilgilendirme ve uygulamalarımızla, çağrı merkezimizle Türkiye’de ulaşımda zirvedeyiz. Bunu sizlerle birlikte yapıyoruz. Türkiye’de toplu taşıma işini en iyi biz yapıyoruz” diyerek salondakilerin kendilerini alkışlamasını istedi.   

sam_0498.jpg

“ANTALYA ULAŞIMDA BİR NUMARA”

En iyi hizmeti verebilmek için öfke kontrolü eğitimini hazırladıklarını belirten AESOB Başkanı, Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Yönetim Kurulu Üyesi Adlıhan Dere ise, “Türkiye’de ulaşım sektörüne, toplu taşımaya baktığımız zaman dijitalden online sisteme, içerideki kameradan konfora kadar Antalya en önde. Bir numara. Antalya kendine yakışır bir ulaşıma geçti. Ufak tefek sıkıntılar var. Odamızla, Büyükşehir Belediyemizle ve üniversitemizle birlikte hep beraber sorunları çözeceğiz. Biz güçlü esnaf, güçlü oda, güçlü birlik dedik. Bundan sonra da diğer odalarımızla eğitimlere devam edeceğiz. Hız kesmeyeceğiz. Sokaklara, mahallelere, caddelere, ilçelere, meydanlara ineceğiz. Çünkü, Antalya’nın buraya gelen yerli ve yabancı turistlere en iyi hizmeti yapma gibi bir sorumluluğu var” diye konuştu.

sam_0507.jpg

“CEZA VERMENİN AKSİNE ÖDÜLLENDİRMEK İSTİYORUZ”

“Sizler bizim kentteki yüzümüzsünüz” diyen Antalya Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Planlama ve Raylı Sistem Daire Başkanı Mustafa Nurettin Tonguç da, şunları söyledi:

“Sizler vatandaşımıza nasıl davranırsanız bizler öyle karşılık buluyoruz. Hepiniz kamu görevi yapıyorsunuz. Kamuda hassasiyet çok önemli. Biz ceza konusunda sizlerle karşılaşmayı aslında hiç istemiyoruz. Ceza konusundaki yaptırım cetvelini inceleyerek, ortak akılda buluşup yeni bir yaptırım cetveline döndük. Sınırsız men olan şoförlerimizle ilgili Ceza Kurulu yeni bir çalışma yapıyor. Biz ceza verirken çok üzülüyoruz. Ceza vermenin aksine ödüllendirmek istiyoruz. Bu işin en iyisini yapmalıyız.”

sam_0523.jpg

“TEBESSÜM EDİN”

Konuşmaların ardından eğitime geçen Akdeniz Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Gülmez ise, salonda negatif enerji hissettiğini belirterek herkese stresi atmaya yarayacak hareketler yaptırdı. Toplu taşıma şoförleriyle vatandaşlar arasında yaşanan, olumlu ve olumsuz haberlerden örnekler gösteren Gülmez, öfkenin  diğer duygular gibi son derece doğal, önemli olanın kontrol edilmesi olduğunu söyledi. İnsanların somurturken veya kaşlarını çatarken 114 tane kasını çalıştığını söyleyen Gülmez, güldüğünde ise 13 kasını çalıştırdığını kaydetti. “Tebessüm etmek kadar güzel bir şey var mı? Maliyet sıfır, getirisi oldukça fazla” diyen Gülmez, “Kaşları çatmak negatif enerji verirken, tebessüm etmek pozitif enerji verir. Bizde işlerimizi yaparken samimiyetle, tebessümle yapalım. Hangi mesleği yaparsak yapalım en iyisini yapalım. Kim işini en iyi yapıyorsa, vatanını, milletini seviyor demektir” ifadelerini kullandı. HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 1351 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim