Bugün 25 Nisan 2024 Perşembe
  • Antalya20 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2428.571
    %-0.03
  • Dolar
    32.5199
    %-0.10
  • Euro
    34.8
    %-0.22
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
“Çıkan kanunlar üretimi baltalıyor”
21 Eylül 2017 Perşembe 16:01

“Çıkan kanunlar üretimi baltalıyor”

Yaş sebze ve meyve ithalatında gümrük vergisinin sıfırlanmasının Türk tarımı ve çiftçisine büyük darbe vuracağını vurgulayan ANTKOMDER Başkanı Nevzat Akcan, çıkan kanunlarla üretimin baltalandığını söyleyerek, ihracatçı firmaların ithalatçı olmaya başlaya

Yaş sebze ve meyve ithalatında gümrük vergisinin sıfırlanmasının Türk tarımı ve çiftçisine büyük darbe vuracağını vurgulayan ANTKOMDER Başkanı Nevzat Akcan, çıkan kanunlarla üretimin baltalandığını söyleyerek, ihracatçı firmaların ithalatçı olmaya başlayacağını kaydetti.

 

Tarımda yeni sezon ürünleri, Ekim ayından itibaren piyasaya çıkarak tüketicilerle buluşmaya başlayacak. Ancak, yeni sezon öncesi üretici olan çiftçiler biraz karamsar. Özellikle domates üreticileri Rusya’dan gelecek güzel bir haberi beklerken Antalya Toptancı Hal Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği (ANTKOMDER) Başkanı Nevzat Akcan, üreticiyi bekleyen farklı bir tehlikeye dikkat çekti. Yeni sezon öncesinde büyük bir endişe yaşadığını dile getiren Akcan, yaş sebze ve meyve ithalatında verginin sıfırlanmasıyla ihracatçı firmaların işgücü ve maliyeti düşük rakip ülkelere yönelerek yaş sebze ve meyve ithal etmeye başlayacağını kaydetti. Bunun Türk tarımı ve çiftçisine darbe vuracağını da ifade eden Akcan, çocuk işçilikle ilgili yapılan hazırlıklara da dikkat çekerek, kanunların üretimi baltaladığını dile getirdi.

“ÇIKAN KANUNLARLA ÜRETİM BALTALANIYOR”

Tarımla ilgili kanunların üretimden çok ithalatı desteklemeye yönelik olduğunu söyleyen Akcan, “Çıkardığımız kanunlar tamamen üretim karşıtı kanunlar. Tarımda kendi kendine yeten 7 ülkeden biriydik ama şimdi her geçen gün azalıyor. Bu Türk köylüsünün tembelliğinden değil, çıkarılan kanunlardan. Bizim üretimimiz çıkan kanunlarla baltalanıyor. Avrupa’daki çiftçiler çalıştırılamazken, bizde tam tersine çiftçilerimiz çok çalışkan ama üretimin önü hep engellenerek tarım yavaş yavaş bitirilmeye doğru gidiliyor” dedi.

“İHRACATÇI FİRMALAR İTHALATÇI OLACAK”

Ette olduğu gibi yaş sebze ve meyvede de ithalatın önünün açıldığını kaydeden Akcan, “Yeni çıkan kanunla aynı ette olduğu gibi ithal yaş sebzenin önünü açtık. Bu tarım adına çok üzücü. Yeni sezon öncesi korkuyorum. 10 tane ihracatçımız kaldı. Herkes yavaş yavaş dökülüyor. Üretici de aynı. Yeni sezonda ithalatın önü açılınca bizim ihracatçı firmalarımız ithalatçı firma haline gelecek. Çünkü, Gümrük Vergisi kalkıyor. Sıfır gümrük” diye konuştu.

“BU SENE UCUZA YİYEBİLİRİZ AMA SONRA BAĞIMLI KALMAYA BAŞLAYACAĞIZ”

Tarımla uğraşan tek ülkenin Türkiye olmadığını vurgulayarak gelişmemiş ülkeler Ürdün, Fas ve İran’ın bazı bölgelerinin Türkiye’nin rakibi olduğuna dikkat çeken Akcan, “Buralarda iş gücü ve maliyet düşük. Bizim kendi ihracatçımız buralardan ithal ürün getirecek. Bu şekilde kendi tarımımızı baltalayacağız. İthal etmekle ürünü ucuza yememiz mümkün değil. Bu sene belki ucuza yiyebiliriz ama kendi üretimimizi bitirdiğimizde 2-3 yıl sonra onlara bağımlı kalmaya başlayacağız. O zaman istedikleri fiyata bize ürün satacaklar. Eyvah diyeceğiz ama iş işten geçecek” diye konuştu.

“SERALARDA ÇALIŞACAK KİŞİ BULAMAYACAĞIZ”

Avrupa’daki rakip ülkelerin tarımı devlet politikası haline getirerek üretim için insanları teşvik ettiklerini söyleyen Akcan, “Bizde çıkardığımız kanunlar insanları seralardan, çalışmadan uzaklaştırıyor” dedi. Gündemde olan çocuk işçi düzenlemesine de dikkat çeken Akcan, “Çocuk işçi yasası geliyor. Bu bizleri bitirir. Ben 15 yaşlarında seralarda çalışıyordum. Bu iş o zamanlarda, çocuklukta öğrenilir. 18 yaşından sonra iş öğrenemezsiniz. Domatesin, biberin ağacını 18 yaşından önce öğrenirsin. Bu yasa ile seralarda çalıştıracak kişi bulamayacağız. Buda üretimi baltalayacak” ifadelerini kullandı.

“GİRDİLERİMİZ DÜŞSÜN”

Yaş sebze ve meyvenin enflasyonun sebebi olarak gösterildiğine de dikkat çeken Akcan, “Madem enflasyona sebep yaş sebze ve meyve o zaman bizim girdilerimiz düşsün. Her yıl ortalama yüzde 10-15 oranında girdilerimiz artıyor. Böyle olunca üretimi kendimiz bitiriyoruz” dedi.

“SEKTÖRDEKİ HERKES SIKINTILI”

Hem üretici hem de pazarlamacı olduğu için tarım sektörünün bütün yönünü iyi bildiğini kaydeden Akcan, “Bu sektörün üreticisi de, komisyoncusu da, ihracatçısı da sıkıntılı. Her yönünde sıkıntı var. İnşallah Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri aklı selimle üreticiyi, bizleri düşünür” diye konuştu.

“İNŞALLAH HEP BERABER DOĞRU YOLU BULURUZ”

Tarım adına ne pahasına olursa olsun kendi üreticimize destek vermemiz gerektiğini vurgulayan Akcan, “İddia ediyorum, tarım problemini çözmeden hiçbir ülke gelişemez. Bir ülkenin ilk önce tarımını geliştirmesi lazım. Bizim gelişmiş ülkeler gibi bir sanayimiz yok. Katma değeri yüksek ürünler satamıyoruz dünyaya. Ancak, yaş sebze ve meyve satabiliyoruz. Onun için sahip çıkmalıyız. Biz ne zaman tarımımızı geliştirirsek o zaman önümüz açılır. Allah bize su, hava, güneş, toprak vermiş. Bu şansımızı çok iyi değerlendirmeliyiz. İnşallah hep beraber doğru yolu buluruz” dedi. HABER: YUSUF KATRAĞ

Kaynak: yusuf katrağ
Bu haber toplam 6096 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim