Bugün 19 Nisan 2024 Cuma
  • Antalya21 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2502.409
    %0.74
  • Dolar
    32.5883
    %0.11
  • Euro
    34.8536
    %0.25
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
“Çin’e ihracatı artırmak zorundayız”
25 Eylül 2017 Pazartesi 16:09

“Çin’e ihracatı artırmak zorundayız”

Geliştirilen ilişkiler sayesinde Çin ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin 27 Milyar dolara kadar ulaştığını söyleyen ANFAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bıdı, bu ticaret hacminde Türkiye’nin ihracat payının 2 milyar dolarda kaldığına dikkat çekerek

Geliştirilen ilişkiler sayesinde Çin ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin 27 Milyar dolara kadar ulaştığını söyleyen ANFAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bıdı, bu ticaret hacminde Türkiye’nin ihracat payının 2 milyar dolarda kaldığına dikkat çekerek aradaki makasın kapatılması için ihracatın artırılması gerektiğini vurguladı.

 

Antalya Fuarcılık İşletme ve Yatırım A.Ş. (ANFAŞ) ile Türkiye Çin Halk Cumhuriyeti İşadamları Dostluk ve Dayanışma Derneği (TÜÇİAD) arasında işbirliği protokolü imzalandı. Bugün sabah ANFAŞ’ın fuar ve kongre merkezi Antalya Expo Center’da gerçekleştirilen toplantıda protokolü ANFAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bıdı ve TÜÇİAD Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Koçak imzaladı. Toplantıya Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Erkan Yağcı da katıldı. Protokole göre taraflar Türkiye ve Çin ile ilgili yapacakları her türlü faaliyetlerde birlikten kuvvet doğar prensibiyle birbirlerine destek verecekler. Özellikle ANFAŞ fuarları aracılığıyla Çinli profesyonel alım heyetleri Türkiye ve Antalya’ya getirilecek.

“TİCARİ İLİŞKİLERİMİZİ PEKİŞTİRECEĞİZ”

Çin ile ticari ilişkilerin daha da geliştirilmesi gerektiğini vurgulayan ANFAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bıdı, protokolün fuarlar aracılığıyla Çin’e yapılan ihracatları arttıracağını söyledi.  “Bugün TÜÇİAD ile yeni bir iş birliğine imza atıyoruz. Bu işbirliği sayesinde son dönemde artan ticari ilişkilerimizi pekiştireceğiz. Çin’deki iş adamları ve yatırımcılarla iletişimimizi geliştirerek yeni iş birlikteliklerine imza atacağız. Protokol sonrası fuar katılımcılarımız, Çin’den gelecek profesyonel ziyaretçi ve alım heyetleriyle bir araya gelerek Uzak Doğu pazarına açılma şansı bulacaklar” diyen Bıdı, “Türkiye ve Çin Halk Cumhuriyeti; dünya ekonomik ve siyasi hayatında her geçen gün daha önemli role sahip olmaktadır. İki ülke de pek çok alanda hızla büyüyerek gelişmektedir. Son yıllarda Çin ve Türk ekonomisi karşılıklı etkileşimini önemli ölçüde arttırmıştır” ifadelerini kullandı.

“İHRACAT PAYIMIZI ARTIRMAK ZORUNDAYIZ”

Artan ilişkiler sonucu 2016 yılı sonunda Çin’le 27 milyar 770 milyon dolarlık ticaret hacmine ulaşıldığını hatırlatan Bıdı, önemli bir noktaya parmak bastı. Türkiye ile Çin arasındaki ticaret hacminde Türkiye’nin ihracat payının sadece 2 milyar 350 milyon dolarda kaldığına dikkat çeken Bıdı, Çin’in Türkiye’ye ihracatının ise 25 milyar 440 milyon doları bulduğuna işaret etti. Aradaki farkın çok büyük olduğunu belirten Bıdı, “Aradaki ticaret hacmini dengelemek için Çin Halk Cumhuriyeti ile olan ilişkilerimizi geliştirerek ihracat payımızı artırmak zorundayız” diye konuştu.

“DÜNYADA GEZEN 150 MİLYONA YAKIN ÇİNLİ NÜFUS VAR”

Çin’in ekonomik büyüklüğüne dikkat çeken TÜÇİAD Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Koçak ise, ‘Kazan kazan’ formülünün uygulanması gerektiğini söyledi. Dünyada gezen 150 milyona yakın Çinli nüfus olduğuna dikkat çeken Koçak, Çinli turistlerin butik otellerde kalmayı tercih ederek gezdiklerini, beğendikleri yerlere de sevdiklerini davet ettiklerini ve daha fazla harcama yaptıklarını ifade etti. Çin’in bu turist potansiyelinden Türkiye’nin faydalanması gerektiğini vurgulayan Koçak, “Çin ile 6 bin yıla yakın tarihi bir geçmişimiz var. Kaleiçi’ne çok sayıda Çinli geliyor. Bunların Yüzde 90’ı bizi ziyaret ediyor. Hem turizm anlamında hem de ticaret anlamında ilişkilerimizi daha da geliştirmek zorundayız” dedi.

“TEKNOLOJİK GELİŞMELERLE ÖN PLANA ÇIKIYORLAR”

Çin’in özellikle teknolojik gelişmelerle ön plana çıktığına ve dünyanın ikinci büyük ekonomisi olduğuna işaret eden Koçak, “Çin, bilindiği gibi yaklaşık 1.5 milyara dayanmış nüfusu ve toprak bütünlüğüyle dış ticaret hacminde dünya lideri. Bütçe fazlası veren dünyanın 2. büyük ekonomisi ve özellikle teknolojik gelişmelerde ön plana çıkıyor.  Dünyanın organize sanayi bölgesi konumuna gelmiş durumda” ifadelerini kullandı.

“ARADAKİ MAKASI DENGELEMEYE ÇALIŞIYORUZ”

Çinlilerin ticaretten çok ilk etapta karşılıklı iyi ilişkileri önemsediklerine işaret eden Koçak, “Ülkemizin iyi tanıtımı ve iş adamlarımızın sıkıntı çekmeden sağlıklı ilişkiler kurmaları gayretindeyiz. Sadece mal getirme düşüncesinden ziyade Çinli güvenilir kuruluşlarla işbirliğine giderek birlikte üretip dünyaya pazarlayan ve Çin’e de mal satmayı başaran bir iş adamları portföyü yaratmaya çalışıyoruz. Dolayısıyla, iki ülke arasındaki Türkiye aleyhine gelişen ticaretteki açılan makası dengelemeye, birlikte üretip dış dünyaya pazarlayarak Türk-Çin ilişkilerine etik değerler çerçevesinde katkı sağlamaya çalışıyoruz. İki ülke arasında karşılıklı olarak iş ve kültür gezileri düzenliyoruz. Heyetler halinde ortak çalışmalar yapıyoruz. Şehirlerimizle kardeş şehir protokolleri, Valiliklerimizle, Kalkınma Ajanslarımızla işbirliği halinde Çin Ticaret Odaları ile İşbirliği Protokolü imzalayarak daha güvenli bir ticaret ortamı yaratmaya çalışıyoruz” diye konuştu. 

HEDEF 1 MİLYON ÇİNLİ TURİST

Çin’in çok ciddi bir turizm potansiyeli olduğuna dikkat çeken AKTOB Başkanı Erkan Yağcı ise, “Çin, en fazla turist sağlaması yapan bir ülke. En fazla seyahatini Hong Kong, Tayvan gibi kendi bölgesine yapıyor. Belli bir bölümü Avrupa, Amerika ve bizim bölgemize geliyor ama Türkiye bundan henüz yeteri kadar pay alamıyor. Bizim en iyi yılımız 2015’te Çin’den gelen turist sayısı 350 bin civarında. 2016’da büyük bir düşüş yaşadık ve bu yıl büyük ihtimalle 200 bin civarında kapatacağız. Biz 1 milyon hedefi koyduk ve bunun çalışmaları yapılıyor. En önemli unsurlardan biri direkt uçuş ağının olması. Türkiye’nin tanıtılması konusunda ciddi adımlar atılmaya başlandı. 2018 Türkiye – Çin Yılı ilan edildi. Bu nokta iyi bir başlangıç. Turizm potansiyeli içinde Antalya’nın da çok önemli bir yeri var” dedi. HABER: YUSUF KATRAĞ

Kaynak: yusuf katrağ
Bu haber toplam 6874 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim