Bugün 29 Mart 2024 Cuma
  • Antalya20 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2324.488
    %0.77
  • Dolar
    32.3582
    %0.11
  • Euro
    34.9376
    %-0.37
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Çocuklar, sivil toplumda yer almalı
13 Mayıs 2019 Pazartesi 14:32

Çocuklar, sivil toplumda yer almalı

Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği (Türk PDR-Der) Antalya Şubesi, ‘Sivil Toplum Merkezi Çocuk Meclisi’ projesinin tanıtımını yaptı. Tanıtım toplantısında konuşan Türk PDR-Der Antalya Şube Başkanı Salih Sapmaz “Toplumda çocuklar var, öyleyse

 Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği (Türk PDR-Der)  Antalya Şubesi, ‘Sivil Toplum Merkezi Çocuk Meclisi’ projesinin tanıtımını yaptı. Tanıtım toplantısında konuşan Türk PDR-Der Antalya Şube Başkanı Salih Sapmaz “Toplumda çocuklar var, öyleyse sivil toplumda da olmalı” dedi

Türk PDR-Der Antalya Şubesinin yürüttüğü ‘Sivil Toplum Merkezi Çocuk Meclisi Projesi’nin ilk toplantısı Muratpaşa Belediyesi Abdullah Sevimçok Sivil Toplum ve İnovasyon Merkezinde gerçekleştirildi. Tanıtım toplantısına Antalya’da faaliyet gösteren elliden fazla Sivil Toplum Kuruluşu (STK) katıldı. Toplantıda Türk PDR-Der Şube Sekreteri Psikolojik Danışman Nilüfer Aydın, Psikolojik Danışman Eda Diksaç, Sosyal Hizmet Uzmanı Sultan Yılmaz ve Antalya Barosu Çocuk Hakları Merkezi Başkanı Avukat Serap Ertuğrul da çocuk katılımının önemini kendi uzmanlık alanları açısından değerlendirdiler.

“AMAÇ ÇOCUKLARIN KATILIM HAKKI KONUSUNDA FARKINDALIK OLUŞTURMAK”

Toplantının açılış konuşmasını yapan Türk PDR-Der Antalya Şube Başkanı Salih Sapmaz; Türk PDR-Der’i tanıtarak derneklerinin, toplumun ve çocukların yararına her türlü çalışmaya destek verdiğini söyledi. Sapmaz, çocukların sivil topluma katılmalarının sivil toplumda çok temel bir eksik olan çocuk sesinin boşluğunu dolduracağını belirterek çocukların karar verme, seçim yapma ve sorumluluk alma becerilerini geliştireceğini vurguladı. “Toplumda çocuklar var, öyleyse sivil toplumda da olmalı” diyen Sapmaz bu proje ile çocukların katılım hakkı konusunda da farkındalık oluşturmayı amaçladıklarını belirtti.

100_0289.jpg

“SİVİL TOPLUM ÇOCUKLARLA DAHA GÜÇLÜ OLACAK”

Sapmaz; “Sivil toplum çocuklarla daha güçlü olacak. Çocuklarla çalışmak özen ve duyarlılık istiyor. Türk PDR-Der bu özen ve duyarlılığa sahip bir sivil toplum kuruluşu olduğu için süreci başarı ile yürüteceğiz.  Derneğimizin temsil ettiği birçok Psikolojik Danışman okulların rehberlik servislerinde çalışıyor. Çocuklar ile çalışmada uzmanlık ve tecrübe olarak en donanımlı sivil toplum kuruluşlarından biriyiz” şeklinde konuştu.

 Projenin destekçisi olan diğer kuruluşları da tanıtan Sapmaz, ‘Çocuğa Karşı Şiddeti Önlemek için Ortaklık Ağı” çalışmalarını, “Çocuklarla Birlikte Daha Güçlü – II” ve “Mikro-Fon Küçük Hibe Desteğini de anlattı.

“ÇOCUKLARIN DOĞRUDAN KARARLARI İLE YÖN VERDİĞİ BİR PROJE OLACAK”

Şube sekreteri Nilüfer Aydın projenin içeriği, amacı ve ulaşılması düşünülen hedefleri anlatarak projenin üç aşaması daha olduğunu kaydetti. Aydın, sivil toplum kuruluşlarından belirlenen çocuk temsilciler ile bir toplantı daha yapıldıktan sonra çocuk meclisinin Abdullah Sevimçok Sivil Toplum ve İnovasyon Merkezi ile ilgili kararlar alarak yapılan çalışmaları ve alınan kararları çocukların belirlediği bir etkinlikle kamuoyu ile paylaşacaklarını belirtti. “Projenin ilerleyen süreçte nereye evrileceğine çocuk meclisi karar verecek. Bu proje kesinlikle çocukların sembolik katılımı olan bir proje değil, çocukların doğrudan kararları ile yön verdiği bir proje olacak” diyen Aydın, Bütün Sivil Toplum Kuruluşlarının çocuk temsilci göndererek destek vermelerini istedi.

100_0297.jpg

“ANTALYA NÜFUSUNUN YÜZDE 26’SI ÇOCUK”

Antalya Barosu Çocuk Hakları Merkezi Başkanı Avukat Serap Ertuğrul ise toplantıda ‘Çocuk Hakları Sözleşmesi – Çocuğun Katılım Hakkı’ konularında sunum yaptı.  “Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Antalya nüfusunun yüzde 26’sını çocuklar oluşturuyor. Buna rağmen çocuklar sivil toplumda gereğince temsil edilemiyor. Çocuk katılımı ile ilgili çalışmalar Çocuk Katılım Hakkını karşılamıyor” diyen Ertuğrul, dünyada en çok kabul gören sözleşmesi olan çocuk hakları sözleşmesinde de çocuk katılımının çok net bir biçimde bulunduğunu ve Türkiye’nin de bu sözleşmeyi kabul etmesiyle ülkemizde de bağlayıcılığının olduğunu kaydetti.

“ÇOCUKLARIN SAĞLIKLI GELİŞİMLERİ İÇİN İHTİYAÇ”

Türk PDR Derneği üyesi Psikolojik Danışman Eda Diksaç da çocuğun kendi yaşamıyla ilgili kararlara katılımının çocuğun gelişimi açısından önemli olduğuna vurgu yaptı. Ünlü psikolog Eric Ericson’un Psiko-Sosyal Gelişim Kuramına da değinen Diksaç çocukların kendileri ile ilgili kararlara katılmasının sağlıklı gelişimleri için bir ihtiyaç olduğunu belirtti.

“ÇOCUK KATILIMI İLE İLGİLİ İSTENİLEN GELİŞME HENÜZ YOK”

 İlimizde ve ülkemizde çocuk katılımı ile ilgili uygulamaları ve bu konudaki sivil toplumun denemelerini anlatan Sosyal Hizmet Uzmanı Sultan Yılmaz, bugüne kadar çeşitli girişimler olsa da çocuk katılımı ile ilgili istenilen gelişmenin kurum ve kuruluşlarda henüz olmadığını ancak bu yönde yapılan her türlü çalışmanın çocukların katılım hakkına katkı sağlayacağını vurguladı.

“BİR SONRAKİ TOPLANTIDA ÇOCUKLAR DA OLACAK”

Toplantıda bir de grup çalışması yapılarak katılımcılarının görüş ve önerileri konuşuldu. Toplantının sonunda çalışmayı değerlendiren Türk PDR-Der Antalya Şube Başkanı Salih Sapmaz, projenin ilk adımı olan toplantının verimli geçtiğini söyleyerek gelecek günlerde çocukların aktif katılımı ile gerçekleştirecekleri toplantı ile tekrar görüşeceklerini kaydetti. HABER: AYSEL ÖNER

Bu haber toplam 3380 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim