Bugün 20 Nisan 2024 Cumartesi
  • Antalya15 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2496.161
    %0.03
  • Dolar
    32.4971
    %0.13
  • Euro
    34.5977
    %-0.09
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Çocukları enfeksiyon hastalıklarından korumak mümkün !
16 Ekim 2017 Pazartesi 19:12

Çocukları enfeksiyon hastalıklarından korumak mümkün !

Özel OFM Antalya Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Uz.Dr. Sevil Yılmaz, hepimizi yakından ilgilendiren enfeksiyon hastalıklarına karşı uyarılarda bulundu.

 Kış aylarında özellikle çocuk kreşlerinde enfeksiyona bağlı hastalıkların artığını söyleyen  Yılmaz, ailelerin basit önlemlerle bu hastalıkların önüne geçebileceğini söyledi.

ANNE VE BABALARA ÖNEMLİ  GÖREV DÜŞÜYOR

Kreş  ve ana okullarında eğitim gören çocukların çok sık hastalandığına dikkat çeken Yılmaz; "Kreş ve ana okulları açıldı, çocuklarımız okula başladı. Bu dönemde çocuklar özellikle kreş ve ana okullarında daha sık hasta oluyorlar. Bir çok değişik ortamdan gelen bakteri florası, özellikle bu ortamlarda bir araya geliyor ve çoğalıyor.  Çocuklarımızın bir tanesinin hastalanması, enfeksiyon hastalığının çocuktan çocuğa yayılmasına neden oluyor. Bu durumu  tamamen ortadan kaldırmak mümkün olmasa da,  basit önlemler alarak zararlarını en aza indirmek mümkün. Çocuklarımıza el yıkama alışkanlığı kazandırmak bu anlamda çok önemli. En az 20 saniye bol sabunla el yıkama alışkanlığı kazandırılmalı. Bunun için öğretmenlere ve anne ve babalara çok önemli görevler düşüyor. Anne ve babalar örnek olmaları açısından, bu alışkanlığın kazandırılmasında destek olmalı.  Çocukların enfeksiyon hastalıklarından korunmasının bir diğer yolu ise, onlara tuvalet eğitimi verilmesidir. Tuvalet sonrası temizlik uygulamalarının öğretilmesi, enfeksiyon hastalıklarına karşı oldukça etkili bir yöntemdir. Çocukların aşılarının tam yapılmasına çok dikkat edilmesi gerekiyor. Sağlık Bakanlığı'nın aşı takvimi var. Bu takvime uyulduğu takdirde,  çocukları bir çok enfeksiyon hastalıklarından korumuş oluyoruz" dedi.

ÇOCUKLARIN DENGELİ BESLENMESİ ŞART

Çocukların bağışıklık sisteminin güçlü olmasının, enfeksiyon hastalıklarını hızlı atlatabilmelerinde önemli olduğunu vurgulayan Uzm. Dr. Sevil Yılmaz, anne ve babaları çocuklarını dengeli beslemeleri konusunda uyardı.  Yılmaz, şöyle devam etti: "Çocukların enfeksiyona yakalanmamaları için ya da bir enfeksiyon geliştiğinde bunu hızlı atlatabilmeleri için bağışıklık sisteminin güçlü olması gerekli.  Çocukların dengeli beslenmesi çok önemli. Her besin öğesinden yeterli miktarda ve her çeşitten almazlarsa bağışıklık sistemi güçlü olmayabilir.  Anne ve babaların, çocuklarını gönderdikleri kreşlerdeki besin menülerini incelemeleri gerekiyor. Bu besin menülerinde eksik olan varsa,  sağlıklı besinle tamamlayıp dengeli beslenmelerine yardımcı olmaları gerekiyor"

ORTAM HAVALANDIRMASI ŞART

Enfeksiyon hastalıklarına karşı korunmada, kreş ve anaokulu temizliğinin de son derece  önemli olduğunu vurgulayan Uzm.Dr. Sevil Yılmaz; "Kreş ve anaokulun temizliği, enfeksiyon hastalıklarını önlemede çok önemli. Ortam temizliği ve çocukların dokundukları eşyaların temizliğine dikkat edilmesi gerekiyor. Kreşlerde ortam havalandırılması, temiz hava sirkülasyonu çok önemli" diye konuştu.  

 

ATEŞ ÇOK YÜKSELMEDİYSE KORKMAYIN !

Özel OFM Antalya Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Uz.Dr. Sevil Yılmaz, enfeksiyon hastalıklarına yakalanan çocuklara nasıl davranılması gerektiği konusunda da bilgiler verdi.  Enfeksiyon hastalıklarında ilk belirtinin ateş yükselmesi olduğunu söyleyen Yılmaz;  "Ateş, çocuğun enfeksiyona karşı savunma mekanizmasıdır.  Çocuğun ateşi çıkması, onun enfeksiyonla savaştığını gösterir.  Çocuklarda çok yükselmediyse ateşe hemen ilaçlarla müdahale edilmemeli. Onun  yerine üzerini  soyundurup, daha sonra ılık duş aldırılarak çocuğun ateşi düşürmeli.  Çocukluk çağındaki enfeksiyonların tümü viral enfeksiyonlardır. Viral enfeksiyonlarda antibiyotik etkisizdir. Bir çok aile viral enfeksiyonda antibiyotik kullanmayı tercih ediyor. Bu yanlış bir davranıştır. Gereksiz antibiyotik kullanımı, çocukların vücutlarındaki bakterilerin direnç kazanmasına neden oluyor. 3 gün süren ateşli hastalıklarda antibiyotik verilecekse bunu mutlaka uzman tavsiyesiyle vermeli" ifadelerini kullandı.

(Haber: Eyüp KOÇAK)

 

 

Bu haber toplam 2764 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim