Bugün 29 Mart 2024 Cuma
  • Antalya16 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2324.674
    %0.78
  • Dolar
    32.3542
    %0.17
  • Euro
    34.9463
    %0.13
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
“Çok okuyun, en iyi olun”
01 Aralık 2017 Cuma 16:35

“Çok okuyun, en iyi olun”

İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şubesi’nde tecrübelerini paylaşan mesleğin duayenleri, “Çok okuyun, merak edin, araştırın ve sorgulayın” diyerek başarı için mesleğin sevilmesi ve meslekte en iyi olunması gerektiğini vurguladı.

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Antalya Şube Yönetimi, Atatürk Konferans Salonu’nda düzenlediği ‘Tecrübe Paylaşımı’ konulu söyleşide meslek mensuplarıyla mesleğin duayenlerini buluşturdu. Dün akşam gerçekleştirilen söyleşide Yüksek Mühendis Sadık Köseoğlu, Yüksek Mimar Ercan Evren, Yüksek İnşaat Mühendisi Ali Onur Bilgin ve İnşaat Mühendisi Osman Berberoğlu tecrübelerini yaşadıklarından örnekler vererek esprili bir dille anlattılar. İmkansızlıklar nedeniyle geçmişte yaşadıkları zorluklara dikkat çekerek nostalji yaşatan konuşmacılar, yanlarında getirdikleri ve zamanında çok zorluklarla buldukları eski araçları gösterdi. Konuşmacıların genç meslektaşlarına tavsiyeleri çok okumak, merak etmek, araştırmak, sorgulamak ve sonuçtan emin olmak oldu.

“TECRÜBE PAYLAŞIMI BİR DERS NİTELİĞİNDEDİR”

Tecrübe paylaşımının önemli bir öğrenme yöntemi olduğunu vurgulayan İMO Antalya Şube Başkanı Mustafa Balcı, “Siz fark etmeseniz de tecrübenin gölgesi hep üzerinizdedir. Bu gölge sizi aşırı güneşten koruduğu gibi bazen de güneş ışığından mahrum kalmanıza sebep olmaktadır. Bu nedenle tecrübelerimize doğrudan güvenmek yerine tecrübelerimizi değişen koşullar ve gelişen düşünceler ışığında her zaman sorgulayabilmeliyiz” dedi. Duayenlerin tecrübe paylaşımlarının herkes için bir ders niteliğinde olduğunu söyleyen Balcı, herkesin ders niteliğindeki anlatımlardan ihtiyacı olanı almasının çok önemli olduğunu kaydetti. ‘Ak saçlı akil bir adam bir kütüphaneye bedeldir’ şeklindeki Çin atasözünü hatırlatan Balcı, sözü konuşmacılara bıraktı.  

sam_8820.jpg

“EN İYİSİ OLUN”

Konuşmacılardan ilk sözü alan ise geçmişte Antalya milletvekilliği de yapan İnşaat Mühendisi Osman Berberoğlu oldu. Genç mühendisler için hayatın yeni başladığını söyleyen Berberoğlu, “Büyük ümitleri var. Ülkemizin içinde bulunduğu birtakım sıkıntılar, onların yarınla ilgili gelecekleri hem kendilerinin hem de ailelerinin ciddi boyutta sorunu. Ne yaparsanız yapın, ne işi yaparsanız yapın, hangi etiğimi alırsanız alın, aldığınız eğitimin en iyisini almaya, yaptığınız işin en iyisini yapmaya çalışın. En iyisi olursanız veya en iyiler arasına girerseniz zaten başarılı olursunuz” diyerek bunun düstur edilmesini istedi.

“TÜRKİYE’NİN İYİ MÜHENDİSLERE İHTİYACI VAR”

Herkesin mesleğini çok iyi yapması halinde hem kentin hem de ülkenin çok daha iyi olacağını vurgulayan Berberoğlu, “Gelişmekte olan bir ülkedeyiz ve iyi mühendislere çok ihtiyaç var. Çok iyi mühendis olursanız çok başarılı olur para kazanırsınız” dedi.

“MÜHENDİSLİK, DOKTORLUK KADAR İNSAN HAYATINA ÖNEM VERİR”

Başarmak için inançlı olunması ve mücadele edilmesi gerektiğine dikkat çeken Berberoğlu, “Mesleğinizi severek yapmanız lazım. İnşaat mühendisliği en az doktorluk kadar insan hayatına önem vermesi gereken bir meslektir. Eğer biz mesleğimizi düzgün yapmazsak, önem vermezsek çatısı altında bulunduğumuz binalar bir takım sıkıntılar sonrasında yok olarak canların da yok olmasına sebep olabilir. Bu nedenle mesleğinizi sevin ve en iyisi olmak için mücadele edin” diye konuştu.   

“YAPTIĞIMIZ İŞLER İNSANLARIN YAŞAMINI ETKİLİYOR”

Mesleğe ilk başladığı yıllarda sormadığı bir konuda çok zorlandığını anlatan Berberoğlu, “Anlamadığınız, bilmediğiniz bir şeyi muhakkak büyüklerinize sorun. Sormak, öğrenmek önemli. Yaptığımız işler insanların yaşamını etkiliyor. İyi bir mühendis olmanız için çok iyi okumanız, araştırmanız ve sonuçtan emin olmanız lazım. Bunu yapmazsanız yaptığınız bina, baraj, kanalizasyon yok olur, milli servet yok olur ve onlarca insan can kaybına uğrayabilir” diyerek önemli uyarılarda bulundu.

“BİZDE MERAKSIZLIK HASTALIĞI VAR”

İnsan hayatında merakın çok önemli olduğuna işaret eden Yüksek Mimar Ercan Evren ise, “Bizde bir meraksızlık hastalığı var. Merak, insanın gelişmesinin temelinde yatıyor” dedi.    

“ÇİRKİN TAKLİTTEN UTANMALIYIZ”

Mimar Sinan’ın eserlerini çok sevdiğini söyleyerek eserlerinden örnekler gösteren Evren, Sinan’ın eserlerinin oransal benzerlikleri olmasına rağmen hiçbirinin birbirine benzemediğini vurguladı. Günümüzdeki camilerde çirkin bir şekilde taklit yapıldığına işaret eden Evren, “Sanki Sinan bizden değilmiş gibi bu insanı çok üzüyor. Sinan’ın torunları olarak bunlardan utanmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.   

“MERDİVEN HESABI BİLİNMİYORDU”

Okuldan mezun olduktan sonra mühendislik ve mimarlık mesleğinde merdiven hesabı konusunda eksiklik olduğunu fark ettiğini belirten Yüksek Mühendis Sadık Köseoğlu da, “Merdiven yuvasına hiçbir şey yapılmadan çarpı işareti konuyordu. Mimarlar çizmiyor, inşaat mühendisleri de hesabını yapmıyordu. Bunun bir statik, betonarme hesabı var ama kimse bilmiyor. Bunu kendime yediremeyerek iş edindim” dedi.

“KİTAP 6 AYDA 2 BİN SATTI”

Konuyla ilgili notlar hazırladığını belirten Köseoğlu, bir arkadaşının bunun sadece Antalya’nın değil Türkiye’nin sorunu olduğunu belirtmesi üzerine kitap yazmaya karar verdiğini bildirdi. Dönemin imkansızlıkları nedeniyle 1968 yılı sonlarında çıkan 160 sayfalık kitabın bir kısmının el yazılı olduğunu belirten Köseoğlu, “O zaman 5 bin inşaat mühendisi vardı Türkiye’de. Şuanda 100 binin üzerinde. O dönemde 2 bin kitap 6 ayda satıldı. Şuanda hiç kimsenin uğraşmayarak 6 yıl uğraştığım 1000 sayfalık kitap 200 taneyi zor sattı” diyerek okuma alışkanlığının azlığından şikayet etti.

“BİLGİSAYARLARIN ROBOTU OLMAYIN”

Hesap makinasını ilk defa 1972 yılında gördüğünü söyleyen Köseoğlu, 1980 yılında alabildiği bir hesap makinasını göstererek, “Dört işlem birde karekök var. O dönemlerde büyük zahmetlerle yapılıyordu projeler. Şimdi bilgisayarlar var. Artık mühendisler kitap okumamaya, bir şeyi araştırmamaya, nereden geldiğini sorgulamamaya başladılar. Sonuçları da incelemiyorlar. Kolon yukarı doğru kalkar mı? Ben çok iyi sondaj elemanlarla yapılmış programlarda bunu gördüm. Temellerde çok şey bilmeniz, okumanız lazım. Kesinlikle bilgisayarların robotu olmayın. En azından çıktıların mantıklı olup olmadığına bakın. Bilmediğinizi bilen kişilere sorun, araştırın” ifadelerini kullandı.

“MÜHENDİSLİĞİ MATEMATİĞE DAYANDIRARAK KULLANIN”       

İlmin her şeyinde matematik olduğunu vurgulayan Yüksek İnşaat Mühendisi Ali Onur Bilgin de, “Matematiğiniz iyiyse sadece mühendislikte değil her işte iyi olursunuz. Matematik mühendislikte çok önemli. Mühendisliği matematiğe dayandırarak kullanın. Öğrendiğiniz bilgiyi kullanmadığınızda o bilginin değeri yoktur” diye konuştu.

“DAHA YOLUN BAŞINDASINIZ”

Genç mühendislere seslenen Bilgin, “Siz daha yolun başındasınız. Asıl hayat şimdi başlıyor. Hayata hazırlayın kendinizi. Kütüphane, kitap ve lisan sizin mesleği iyi yapmanızı sağlayacak şeylerdir” diye konuştu. HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 12844 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim