Bugün 25 Nisan 2024 Perşembe
  • Antalya29 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2427.694
    %-0.04
  • Dolar
    32.5699
    %0.15
  • Euro
    35.0032
    %0.66
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
“Demir, çelik üretimi durabilir”
20 Kasım 2017 Pazartesi 07:40

“Demir, çelik üretimi durabilir”

Üretimde kullandıkları elektrot fiyatının 1 yıl içerisinde 32 kat artmasına rağmen bugün 32 bin Euro’ya bulunamadığını bildiren Ekinciler Demir ve Çelik Sanayi Satış Şefi Burak Onur Ertan, Elektrot bulamadığı için İstanbul’da 2 tane firmanın üretimini dur

Üretimde kullandıkları elektrot fiyatının 1 yıl içerisinde 32 kat artmasına rağmen bugün 32 bin Euro’ya bulunamadığını bildiren Ekinciler Demir ve Çelik Sanayi Satış Şefi Burak Onur Ertan, Elektrot bulamadığı için İstanbul’da 2 tane firmanın üretimini durdurmak zorunda kaldığını söyledi. Bu durumun demir, çelik fiyatlarını yaklaşık 40 Dolar artırdığını ifade eden Ertan, Dolar ve hurdanın da fiyatların artmasında etkili olduğunu kaydetti.

sam_8623.jpg

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Antalya Şubesi tarafından Ekinciler Demir ve Çelik Sanayi Satış Şefi Burak Onur Ertan ile Kalite Güvence Sorumlusu Tayfun Hüyükpınar’ın konuşmacı olduğu ‘TS708 Standardının Yeni Versiyonu ve Getirdiği Yenilikler. Deprem Yönetmeliğindeki Yeni Değişiklikler, Sağlayacağı Avantajlar’ konulu bir seminer düzenlendi. İMO Atatürk Konferans Salonu’nda yapılan seminerde konuşmacılar, şirketleri hakkında bilgiler aktarırken demir ve çelik üretimini anlatarak önemli değerlendirmelerde bulundu. Demir fiyatlarıyla ilgili İMO Antalya Şube Başkanı Mustafa Balcı’nın yönelttiği soruyu yanıtlayan Ertan, fiyatların Dolar ve hurda fiyatları nedeniyle arttığına dikkat çekti. Demir ve çelik üretiminde kullanılan elektrot sıkıntısına işaret eden Ertan, sorunun çok ciddi olduğunu vurgulayarak, üretimin durmasından endişe edildiğini bildirdi. İnşaat çeliklerindeki gelişmeleri anlatan Hüyükpınar ise, TS708 Standardı revizyonunda en önemli değişikliğin toleranslarda olduğunu kaydetti.

“YURDUMUZUN YÜZDE 92’Sİ DEPREM BÖLGESİNDE”

Türkiye Deprem Bölgeleri Haritasına dikkat çekerek ülkemizde birinci derecede deprem bölgesinde bulunan çok sayıda alanın yer aldığını söyleyen Hüyükpınar, “Yurdumuzun yüzde 92’sinin deprem bölgeleri içerisinde olduğu, nüfusumuzun yüzde 95’inin deprem tehlikesi altında yaşadığı görülüyor. Büyük sanayi merkezlerinin yüzde 98’i ve barajların yüzde 93’ü de deprem bölgesinde. Türkiye’de son yüz yılda 6’dan büyük toplam 19 deprem olmuştur. Bu depremlerde yaklaşık 75 bin kişi yaşamını kaybederken binlerce kişi yaralanmış, binlerce konut hasara uğramıştır” dedi.

“STANDARTLARDA DEPREM ÇELİKLERİ YER ALMAYA BAŞLADI”

Deprem Yönetmeliği’nde yeni gelişmelere göre değişiklikler yaratıldığına işaret eden Hüyükpınar, inşaatın en önemli temel bileşenlerinden biri olan inşaat çeliklerinde gelişmelerin mecbur kılındığını söyledi. Bu yönde yönetmelik hazırlandığını hatırlatan Hüyükpınar, inşaat çeliklerindeki gelişmelere dikkat çekti. Teknoloji geliştikçe yüksek karbonlu inşaat çeliklerinin yerine kaynak edilebilir, daha düşük karbonlu, yüksek derecede betonu kavrayabilme özelliklerine sahip, elastikiyetleri yüksek sismik kalite çeliklerin ortaya çıktığını ifade eden Hüyükpınar, standartların birçoğunda deprem çeliklerinin yer almaya başladığını dile getirdi. Türkiye’deki standartların da Avrupa’ya uyum kapsamında 2008 yılında revizyonuna başlandığını ve 2010 yılında yayınlandığını kaydeden Hüyükpınar, S420, B420B, B420C, B500B ve B500C kalitelerde 5 standardın TS708’in içerisine girdiğini açıkladı. 2016 yılında standartta yeni revizyon yapıldığını hatırlatan Hüyükpınar, revizyondaki en önemli maddenin toleranslarda olduğunu söyledi.

“BAĞ VE ÇUBUK SAYILARINA DİKKAT EDİN”

Standartlar dahilinde üretimler gerçekleştirdiklerini belirten Burak Onur Ertan ise, şantiyelere indirilen demirlerde genellikle bağ ağırlıkları kontrol edilerek bağlardaki çubuk sayılarına bakılmadığını söyledi. Şantiyelerde bağların açılarak sayılmasını önerdiklerini kaydeden Ertan, “Biz demiri üretirken, satarken veya ulaştırırken çubuk sayısını ve metre ağırlığını garanti ediyoruz. Avantajlar direkt nihai kullanıcılara gidiyor. Bir şey alırken kazanılır. Cebinizden daha fazla para çıkmaması adına bağ sayıları ve çubuk sayılarına dikkat etmenizi tavsiye ediyorum” diye konuştu.      

sam_8601.jpg

“DOLAR VE HURDA, FİYATLARI ARTIRIYOR”

Kendisine yöneltilen bir soru üzerine demir ve çelik fiyatlarının artmasında döviz kuru farkının ve hurda fiyatlarının etkili olduğunu belirten Ertan, “Demir fiyatının artmasının ana sebebi Dolar. İkinci sebebi ise hurda fiyatlarının çok yüksek olması. Hurdanın içerisinde olan nikel ve kromun madenlerde olmamasından dolayı cevher kullanan firmalar da daha uzun sürede paslanma için artık hurda kullanıyor. Hurda fiyatı dünyada tek eldedir. Fiyatlar talebe göre düşer veya yükselir ama hurda fiyatları aynı oranda aşağı yukarı hiç göstermez. 2008 yılında demir fiyatları 2 bin 100 Liraya kadar çıktı. Tonu 990 Dolar’a kadar limit gördü. Sene 2017 şuan tonu 530 Dolar, fiyat 2 bin 500 Lira. Bugün fabrikada teslim fiyatı böyle. Fiyatların yükselmesi Dolar ve TL arasındaki kur farkından kaynaklanıyor. Son 3-4 yıldır demir üreticileri en iyi yılını geçirdi diyebilirim. Daha önceden zarar ediyorduk. 2017 demir çelik üreticileri bakımından iyi bir dönem oldu. 2018 yılı da öyle olacak gibi görünüyor” ifadelerini kullandı.

“FİYATI 32 KAT ARTTI, 32 BİN EURO’YA BULAMIYORUZ”

Demir çelik üretiminde kullanılan elektrot ile ilgili dünyada büyük bir kaygı olduğuna dikkat çeken Ertan, “Elektrot malzemesinin hammaddesi olan grafit malzemesi şuan bulunamıyor. Biz maliyet olarak 1000 Euro’ya alıyorduk elektrotu şuan 32000 Euro’ya bulamıyoruz. Bir yıl içerisinde 32.000 Euro’ya bulamaz hale geldik. Aradaki fark 32 katına çıktı. Bu saatten sonra bizleri fiyat ilgilendirmiyor. Çünkü, üretim yapabilmek önemli. Çok ciddi bir kaygı ve sorun. Elektrot, çelikhanede sıvıyı eritmek için kullanılan bir malzeme. O olmadan çelikhane olarak kütük üretemezsiniz. Eritmenin hammaddesi. İstanbul’da 2 tane firma üretimini durdurmak zorunda kaldı. Elektrot bulabilene kadar bundan sonra malzeme üretemeyecek. Bizim de 3 aylık bir rezervimiz var” diyerek elektrot sorunundaki sıkıntının da demir çelik fiyatlarını 3 ay önce 35 Dolar civarında artırdığını söyledi. Ertan, bu rakamın günümüzde 40 Dolar civarına geldiğini de sözlerine ekledi.

“HİNDİSTAN’DAN TEMİN ETMEYE ÇALIŞIYORUZ”

Elektrotun hammaddesinin Amerika’dan geldiğini de belirten Ertan, fabrika olarak Hindistan ile görüşme halinde olduklarını ve oradan temin etmeye çalıştıklarını ifade etti.

sam_8630.jpg

TEŞEKKÜR BELGESİ TAKDİM EDİLDİ

Konuşmalardan sonra İMO Antalya Şube Başkanı Mustafa Balcı tarafından, Burak Onur Ertan ve Tayfun Hüyükpınar’a teşekkür belgesi takdim edildi. HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 13568 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim