Bugün 29 Mart 2024 Cuma
  • Antalya15 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2307.771
    %1.40
  • Dolar
    32.3049
    %0.25
  • Euro
    35.0354
    %-0.08
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Deprem İçin Tedbir Uyarısı
13 Aralık 2018 Perşembe 17:48

Deprem İçin Tedbir Uyarısı

ANTALYA Kent Konseyi olağan aylık toplantısında "Antalya Çevresindeki Deprem Araştırmaları: Afet Riski Oluşturan, Diri ve Aktif Fay Sistemleri" konferansı...

ANTALYA Kent Konseyi olağan aylık toplantısında "Antalya Çevresindeki Deprem Araştırmaları: Afet Riski Oluşturan, Diri ve Aktif Fay Sistemleri" konferansı gerçekleştirildi.

Antalya Kent Konseyi'nin "Antalya Çevresindeki Deprem Araştırmaları: Afet Riski Oluşturan, Diri ve Aktif Fay Sistemleri" adlı konferansına, Akdeniz Üniversitesi (AÜ) öğretim üyesi Doç. Dr. Fuat Erkül, konuşmacı olarak katıldı. Antalya'daki deprem riskleri ve afet risk yönetiminin değerlendirildiği konferansa Kent Konseyi Afetler Kriz Grup Başkanı Ahmet Çiçek ve çok sayıda davetli katıldı. Türkiye ve Antalya'nın deprem açısından önemli bir konumda yer aldığını anlatan Ahmet Çiçek, halkı deprem konusunda bilgilendirmek, bilinçlendirmek ve farkındalık yaratmayı hedeflediklerini söyledi.

70'Lİ, 80'Lİ YAPILARA KENTSEL DÖNÜŞÜM UYARISI

Antalya'nın 2 derece deprem bölgesinde yer aldığını kaydeden Çiçek, şunları kaydetti:

"Yakın tarihlerde bir deprem olmaması deprem olmayacak anlamına gelmiyor. Arapsuyu ve Hurma mahallerinin bazı bölgelerinde de topraktaki alüvyonlardan dolayı zemin problemi var. Burada yeraltı su seviyesi zaman zaman yükseliyor. Antalya falez ve travertenlerden oluştuğu için karstik boşlukları var. Bunu dikkate alarak konut yapmanız gerekiyor. Antalya'da 70'li, 80'li yılların teknolojisiyle yapılmış, hatta deniz kumuyla yapılmış mevcut yapı sorunları var. Özellikle Güllük çevresi, Deniz, Bahçelievler ve Altındağ gibi birçok mahallede yapı kalitesinin düşük olduğu binalar var. Bunlar afet riski altındaki binalardır. Bunların acilen tespit edilerek kentsel dönüşüm çerçevesinde yenilenmesi gerekiyor."

BİNALAR DOĞRU İNŞA EDİLMELİ

Doç. Dr. Fuat Erkül ise Türkiye'nin büyük deprem üreten fay hatlarına sahip olduğunu, geniş alanlara yayılmış ve bu alanları etkileyen yerleşimlerin yoğun olduğunu kaydetti. Bu bölgelerde deprem etkisinin yoğun şekilde yaşandığını vurgulayan Doç. Dr. Fuat Erkül, "Doğru şekilde inşa edilen binalar olduğu sürece depremden korkmaya gerek yok" dedi.

Doç. Dr. Erkül, deprem riski gözetilerek inşaat faaliyetlerinin dikkatli yürütülmesi gerektiğini söyledi. Fethiye, Burdur ve Antalya açıklarında büyük depremlerin söz konusu olduğunu anlatan Doç. Dr. Erkül, "Ancak şehir merkezinde büyük bir depremle karşılaşmayı beklemiyoruz. Bununla birlikte çevre bölgelerde oluşabilecek depremlerin oluşturacağı şiddet genel olarak büyük etki yaratabilir" diye konuştu.

ZAYIF BİNALAR TEHLİKEDE

Özellikle zayıf binaları doğrudan vurabilecek nitelikte depremlerin meydana gelebileceğini vurgulayan Doç. Dr. Erkül, "Kemer yolu üzerindeki bölge, yüksek yer topoğrafya yükseltilerin bulunduğu bir alandır. Bu bölge içerisinde deniz açıklarında oluşabilecek deprem ve titreşimle beraber heyelan riskleri var. Doğrudan depremin 1'inci dereceden etkisi olmasa da sonradan gelişebilecek deformasyonlar risk oluşturuyor. Bu anlamda titreşimin etkisini her yerde görüyoruz" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1252 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim