Bugün 20 Nisan 2024 Cumartesi
  • Antalya16 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2496.161
    %0.03
  • Dolar
    32.4971
    %0.13
  • Euro
    34.5977
    %-0.09
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
“Depreme hazırlıklı olmalıyız”
17 Ağustos 2017 Perşembe 17:13

“Depreme hazırlıklı olmalıyız”

Türkiye’nin deprem riski bakımından Avrupa’nın en riskli bölgesi olduğunu vurgulayan GEA Arama ve Kurtarma Ekibi Antalya Takım Lideri inşaat mühendisi Murat Beşparmak, “Türkiye olarak depreme hazırlanmama veya önemsememe gibi bir kaçar yolumuz yok. Onun i

Türkiye’nin deprem riski bakımından Avrupa’nın en riskli bölgesi olduğunu vurgulayan GEA Arama ve Kurtarma Ekibi Antalya Takım Lideri inşaat mühendisi Murat Beşparmak, “Türkiye olarak depreme hazırlanmama veya önemsememe gibi bir kaçar yolumuz yok. Onun için hazırlıklı olmalıyız” dedi.

 

17 Ağustos 1999 Marmara depreminin 18. yılı etkinlikleri kapsamında İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Antalya Şubesi tarafından dün akşam ‘Afet psikolojisi, korku ve panikle mücadele’ konulu bir konferans düzenlendi. GEA Arama ve Kurtarma Ekibi Antalya Takım Lideri inşaat mühendisi Murat Beşparmak’ın verdiği konferansta, afet anında yaşanılanlara dikkat çekilerek yapılması gerekenler hakkında önemli bilgiler aktarıldı.

“MEVCUT YAPI STOKUNUN DEPREM GÜVENLİĞİ YOK”

İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şubesi olarak deprem konusunda son derece duyarlı olduklarını belirten başkan Mustafa Balcı, 17 Ağustos 1999 tarihini bir milat olarak gördüklerini söyledi. Her yıl yaptıkları açıklamalar ve düzenledikleri çeşitli etkinliklerle deprem gerçeğine dikkat çekmeye çalıştıklarını kaydeden Balcı, 45 saniye süren Marmara depreminin 45 dakika sürmüş gibi hissedildiğini hatırlattı. Mevcut yapı stokunun deprem güvenliği olmadığını ifade eden Balcı, yapıların biran önce güçlendirilmesi, güçlendirme çalışmaları rasyonel değilse mutlaka yıkılarak yeniden yapılması gerektiğini vurguladı. Balcı, mutlaka mühendislik hizmeti alması gerektiğine de dikkat çekerek yasalardaki ve uygulamalardaki aksaklıklara işaret etti.

MURATPAŞA’YA ARAMA KURTARMA VE GÖNÜLLÜLÜK MERKEZİ

GEA Arama ve Kurtarma Ekibi Antalya Takım Lideri inşaat mühendisi Murat Beşparmak ise, Muratpaşa Belediyesi ile yaptıkları ortak projeye dikkat çekerek sözlerine başladı. Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal ile yaptıkları görüşmede GEA Arama Kurtarma ve Gönüllülük Merkezi’nin yapılması kararı aldıklarını ifade eden Beşparmak, Temmuz ayında yürürlüğe giren protokol kapsamında belediyenin tahsis ettiği 967 metrekarelik alan içerisinde gönüllü atölyeleri, 100 kişilik etkinlik salonu, tırmanma duvarı, yangın simülatörü odası ve lojistik konteynerlerinin bulunacağı bir merkez inşa edileceğini müjdeledi.

“TÜRKİYE’NİN DEPREMİ ÖNEMSEMEME ŞANSI YOK”

Avrupa ülkelerinin sismik tehlike haritasını göstererek Türkiye’nin deprem riski bakımından Avrupa’nın en riskli bölgesi olduğunu vurgulayan Beşparmak, “Dört tane kıta plakasının kesişim noktasında bulunuyoruz. Avrasya, Arap, Afrika ve Anadolu plakasının birbiriyle kesiştiği ve sürekli hareket ettiği bir noktadayız. O yüzden bizim Türkiye olarak depreme hazırlanmama veya önemsememe gibi hiçbir kaçar yolumuz yok. Hazır olmak için sonuna kadar uğraşmamız gerekiyor” dedi.

“PSİKOLOJİK SORUNLAR ORTAYA ÇIKIYOR”

Deprem sonrasında yaşananlara işaret ederek psikolojik sorunların ortaya çıktığına dikkat çeken Beşparmak, bu konuda bilinçli olmak gerektiğini vurguladı. Beşparmak, depremi yaşayanların psikolojik destek alması gerektiğini de söyledi.

“KORKUDAN SONRA İKİ TEPKİ ORTAYA ÇIKIYOR”

Bir felaket anında kişilerde korku durumunun oluştuğunu ve korku sonunda bireyde iki tür tepkinin ortaya çıktığını söyleyen Beşparmak, bunları normal duruma geçiş ve panik duruma geçiş olarak bildirdi. Afet sonrasında doğrudan etkilenenlerin, tanık olanların ve izleyicilerin ortaya çıktığını belirten Beşparmak, felaketten etkilenmenin kişiden kişiye farklılık gösterdiğini ifade etti.

“BASİT AÇIKLAMALAR YAPIN”

Korkuya nasıl müdahale edilmesi gerektiğinin de bilgilerini veren Beşparmak, korku içerisindeki kişiye basit açıklamalar yapılarak detaylardan kaçınılması, direkt ifadelerin kullanılması,  yavaş ve sakin konuşulması, kişisel mesafeye dikkat edilmesi ve duygularını ifade edebilmesi için cesaretlendirilmesi gerektiğini söyledi.

“BAŞKALARININ DUYGULARINI DİNLEYİN AMA SAHİPLENMEYİN”

“Başkalarının duygularını dinleyin ama sahiplenmeyin” diyen Beşparmak, yardım anında korku veya panik yaşayan kişinin dinlenmesini ama onun yaşadığı korku ve paniğin sahiplenilmemesi gerektiğini vurgulayarak kazazedeye yardım etmekte bunun çok önemli olduğunu dile getirdi.

“PANİK HALİNDEKİ KİŞİLER KORKUYU BULAŞTIRIR”

Panik durumunda, kişilerinin korkularının aynı kaldığını söyleyen Beşparmak, panik halindeki kişilerin korkuyu bulaştırdığını ifade etti. Afetler sonrasında panik atak da yaşanabildiğine işaret eden Beşparmak, panik atağın korkunun psikolojik bir sonucu olduğunu söyledi. Panik atağa nasıl müdahale edilmesi gerektiği hakkında da bilgiler aktaran Beşparmak, panik atak halindeki kişinin yalnız bırakılmaması, kişiyi sakinleştirmeye değil süreci atlatmasını kolaylaştırmaya çalışmak ve nefesi kontrol etmek gerektiğini söyledi.

ENKAZ ALTINDA YAPILMASI GEREKENLER   

Enkaz altında kalındığında neler yapılması gerektiği hakkında da önerilerde bulunan Beşparmak, “Enerjinizi koruyun ve tasarruflu kullanın. Nefes alıp-verirken bir ritim tutturmaya çalışın. Paniği kontrol etmek için kendinize telkinler verin. Yaşam umudumuzu koruyacak hayaller kurun. Zihninizde olumsuz düşünceler yaratmayın. Dışarıdan gelen sesleri dinleyin ve cevap vermeye çalışın. İlerleyen saatlerde beton bloklara vurarak dışarıya ses vermek için bir araç bulun” dedi. Beşparmak, enkazdan çıkarılan kişilere asla su ve yiyecek verilmemesi gerektiğini de vurguladı.

BALCI, TEŞEKKÜR BELGESİ VERDİ

Konferans, İMO Antalya Şube Başkanı Mustafa Balcı’nın GEA Arama ve Kurtarma Ekibi Antalya Takım Lideri inşaat mühendisi Murat Beşparmak’a verdiği teşekkür belgesi ve toplu fotoğraf çekimiyle son buldu. HABER: YUSUF KATRAĞ

Kaynak: YUSUF KATRAĞ
Bu haber toplam 781 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim