Bugün 20 Nisan 2024 Cumartesi
  • Antalya15 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2496.161
    %0.03
  • Dolar
    32.4971
    %0.13
  • Euro
    34.5977
    %-0.09
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
“Dilimiz kimliğimizdir”
25 Eylül 2017 Pazartesi 07:30

“Dilimiz kimliğimizdir”

Bir milletin varlığının temel taşının dili olduğunu vurgulayan Antalya Kültür Memur Sen Başkanı Esat Esmeray, “Dilimiz kimliğimizdir. Dil, toplumun hafızasıdır. Güzel Türkçemize sahip çıkmamız gerekiyor” dedi.

26 Eylül Türk Dil Bayramı dolayısıyla bir açıklama yapan Antalya Kültür Memur Sen Başkanı Esat Esmeray, Türkçe’nin korunmasını isteyerek dilin önemine dikkat çekti. “Türkçe giderse Türkiye gider, Türkçe giderse Türk ve İslam dünyası yok olur” diyen Esmeray, dil konusunda yabancılara olan özentiden kaçınılmasını istedi.

“DİL, TOPLUMU TAŞIYAN OMURGADIR”

“Vatan demek sadece toprak demek değildir. O toprak üzerinde yaşayan insanların dil ve kültür birliği demektir. Özüne sahip çıkması, onu canı gibi, gözünün nuru gibi koruması demektir” diyen Esmeray, şunları dile getirdi:

“Dil, bir milletin varlığının temel taşıdır. Kalabalıklara millet olma vasfını kazandıran unsurların başında dil gelmektedir. Toplum, milli varlığını dile borçludur. Şahsiyetini dil ve kültür aracılığı ile inşa eder. Dil toplumun hafızasıdır. Onu taşıyan omurgasıdır. Unutmayalım ki dil insanın evidir. İnsan lisansız gelişemez. Dili kusurlu olanın düşüncesi ve dünyası da kusurludur. Dil, yalnızca iletişim kurma aracı değil, toplumu kuran ve düşünceyi oluşturan temel olgudur. Toplum hayatında bütün hakikatler dil ile yapılandırılır. Özlem, dostluk, birliktelik, bütünlük, kardeşlik, hoşgörü, yardımlaşma, paylaşma. Bir ülkede, dil ve kelime zenginliğine kavuşmadan düşünce gelişemez.”

“TÜRK DİLİ OLUMSUZLUKLARLA KARŞI KARŞIYA KALDI”

Binlerce yıllık köklü geçmişiyle dünyanın sayılı dilleri arasında yer alan Türk dilinin, özellikle 20. Yüzyılda siyasi çekişmeler sonucunda bazı olumsuzluklarla karşı karşıya kaldığını belirten Esmeray, “Zaman zaman değiştirilen dilbilgisi kuralları ve arılaştırma adı altında cılızlaştırılan kelime dağarcığıyla Türk dili, hak ettiği yerden alaşağı edilmeye çalışıldı. Köklü kültürümüzün en önemli yapıtaşlarından biri olan zengin ve ahenkli güzel dilimiz ne hikmetse geçirmiş olduğu değişimler sonucu bazı olumsuzluklar ile geri planda tutulmak istendi. Bu konuda iç ve dış mihraklar çalışmalarına devam etmektedir” dedi.

“DİLİMİZE HEP BİRLİKTE SAHİP ÇIKALIM”

Dilimize hep birlikte sahip çıkmamız gerektiğini vurgulayan Esmeray, “Dilimiz Türkçe’nin hayatın her alanında yaşatılması, ilim ve bilimde hak ettiği yerde olması adına çalışıyoruz. Gelin sizlerde bizlere destek olup katkı verin. Köprü ayağı olmak zor gelmesin. Yabancı özentisini bırakın özünüze dönüş yapın. Biz cihana hükmetmiş bir milletin evlatları olarak, bu ülküden ayrılmayacağımızın yeminini, Yüce Mevla'mızın bizleri var ettiği gün yaptık ve bir kere yükselen bayrağın bir daha asla inmeyeceğini defalarca gösterdik. Gelin bir kez daha gösterelim ve dilimize hep birlikte sahip çıkalım” ifadelerini kullandı.

“UMUTLARIMIZ YEŞERDİ”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türk diline verdiği öneme dikkat çekerek 2017 yılının ‘Türk Dili Yılı’ ilan edilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Esmeray, “Cumhurbaşkanımızın yüksek himayelerine aldıkları bir çalışmayla 2017 yılının ‘Türk Dili Yılı’ olarak ilan edilmesinden dolayı Sendikam adına sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Allah razı olsun. Bu güzel ve anlamlı çalışmada kim varsa minnet ve şükranlarımı sunuyorum. Cumhurbaşkanımızın konuya gösterdiği hassasiyet ve ehemmiyet sonucunda umutlarımız yeşerdi” diye konuştu. HABER: YUSUF KATRAĞ

Kaynak: yusuf katrağ
Bu haber toplam 7046 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim