Bugün 27 Nisan 2024 Cumartesi
  • Antalya17 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2440.177
    %0.51
  • Dolar
    32.4575
    %-0.23
  • Euro
    34.7559
    %-0.63
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
“Doğu Akdeniz beka meselesidir”
03 Eylül 2019 Salı 16:56

“Doğu Akdeniz beka meselesidir”

Türkiye toprakları üzerinde gözü olanların ülkemizin bölünmez bütünlüğü konusunda sinsi emeller peşinde koştuklarına işaret eden Akdeniz Üniversitesi İBBF Uİ Devletlerarası Hukuk Anabilim Dalı ve Kıbrıs Bahçeşehir Üniversitesi Deniz Hukuk Uygulama ve

Türkiye toprakları üzerinde gözü olanların ülkemizin bölünmez bütünlüğü konusunda sinsi emeller peşinde koştuklarına işaret eden Akdeniz Üniversitesi İBBF Uİ Devletlerarası Hukuk Anabilim Dalı ve Kıbrıs Bahçeşehir Üniversitesi Deniz Hukuk Uygulama ve Araştırma Merkezi Başkanı Emete Gözügüzelli, Doğu Akdeniz’in beka meselesi olduğunu kaydetti.

 

Konyaaltı Sanayici İş İnsanları Derneği’nin (KONYSİAD) geleneksel üye buluşması bugün sabah şehir merkezindeki bir otelde gerçekleştirildi. Konyaaltı iş insanlarının konuşmacı konuğu Akdeniz Üniversitesi İBBF Uİ Devletlerarası Hukuk Anabilim Dalı Başkanı ve Kıbrıs Bahçeşehir Üniversitesi Deniz Hukuk Uygulama ve Araştırma Merkezi Başkanı Emete Gözügüzelli oldu. Toplantı öncesinde KONYSİAD Başkanı İlhami Kaplan tarafından derneğe yeni katılan iki üyeye katılım belgesi verildi.

 

“YAŞAMA HAKLARI ELİNDEN ALINANLARDAN ÖZÜR DİLERİM”

Toplantının açılış konuşmasını KONYSİAD Başkanı İlhami Kaplan gerçekleştirdi. “Dünya bizim için değil, biz dünya için varız” diyen Kaplan, “Belki de, kendimizi odak noktası olarak görmekten vazgeçersek, mükemmel dengeye uyum sağlamayı öğrenebilirsek, her şey gereğince yol alacaktır. Tüm bunlar geldiğimiz şu noktada çok zor gibi görünse de, sistem gökten zembille inmedi. Hepimiz oluşturuyoruz sistemi. Lütfen iyi düşünüp, iyi davranmaya devam edelim ki, hiç değilse çaba vermiş olalım. Ortak bilincimizin yok olmaya başladığı şu günlerde, şuur kaybıyla yapılan tüm olumsuzluklara dur diyebilme sağduyusuna kavuşalım. Başta kadınlar olmak üzere, yaşama hakları elinden alınan tüm canlılardan kendi adıma özür dilerim. Çaresizler kervanında kaldığım için” ifadelerini kullandı.

fa295ebb-2380-4c50-b4ce-818a32015eda.jpg

 “ORTA DOĞU İŞGAL ALTINDA”

Orta Doğu’nun bir kriz bölgesi olduğunun altını çizen Kaplan, “Bölge değerinden dolayı adeta fütursuzca yapılan işgaller altında. Krizi fırsat bilen güçlerin olmamaları gereken yerde bulunmaları, Doğu Akdeniz sorunu ve coğrafi açıdan buraya sınırı olmayan bir sürü devletin baskısı var. Biliyoruz ki bölge, dünyanın en önemli doğalgaz kaynaklarından biri olma şansına sahip” diye konuştu. Kaplan, Dernek olarak gerçekleştirdikleri ve gerçekleştirmeyi planladıkları çalışmalarla ilgili de bilgi verdi.

 

“DOĞU AKDENİZ BEKA MESELESİDİR”

Doğu Akdeniz’in beka meselesi olduğunu belirten Akdeniz Üniversitesi İBBF Uİ Devletlerarası Hukuk Anabilim Dalı Başkanı ve Kıbrıs Bahçeşehir Üniversitesi Deniz Hukuk Uygulama ve Araştırma Merkezi Başkanı Emete Gözügüzelli ise, “Türk Deniz Kuvvetleri ve Kara Kuvvetlerimiz Kıbrıs’ta mevcut haklarımızı korumak için o bölgede varlığını sürdürmekte. Biz bunları göz ardı edemeyiz. Doğu Akdeniz’de var olan bütün gelişmelerde ve projelerde aslında gördüğümüz yüz yıllardır bitmeyen projenin devamı getirilmek istenilmekte. Dün, toprağımız üzerinde gözü olanlar bugün Kıbrıs, Suriye örneklerinde olduğu gibi ülkemizin bölünmez bütünlüğü konusunda sinsi emellerini yürütüyor. Bunun önce farkına varmamız gerekiyor. Bunların hepsi hayaldir. Yüce Türk milleti bu ülkede var olduğu sürece bunlar hayali proje olacak” şeklinde konuştu.

 

“UYANIK OLMAK ZORUNDAYIZ”

“Kıbrıs aslında bizimdir” diyen Gözügüzelli, “Tarihi gerçeklere baktığımızda Kıbrıs’ı 1571’de Rumlardan almadık, Venediklilerden aldık. Kıbrıs, Yunan adasıdır gibi sonradan Yunan milliyetçiliğini ortaya koymak adına dile getirilen Helen Milliyetçiliği var. Kıbrıs Türkleri azınlık olarak gösterilmeye çalışılıyor. Bunlar maalesef gerçeği yansıtmıyor. Kıbrıs Türk’tür ve bugün bu egemenlik devam etmektedir” dedi. Kıbrıs Müzakere Süreci ve Maraş sürecinin hayata geçirilmek istendiğine dikkat çeken Gözügüzelli, Batının yeni bir görüşme süreci başlatma çabası içinde olduğunu söyledi. Gözügüzelli, “Bu kadar çaba neden oluyor? Türkiye’nin Akdeniz’den, Kıbrıs’tan çıkarılması isteniyor. Bunu nasıl kabul edelim. Kıbrıs’ı birleştirdikleri anda yarın Anadolu’yu isteyecekler ve Rum Pontuscular canlanacak Karadeniz’i isteyecek. Bu ülkeyi parçalamak için uğraşanlara karşı uyanık olmak zorundayız” diye konuştu.

ba4b6522-a8f1-4b67-a8cb-d6344a63e0d0.jpg

“ÇAVUŞOĞLU OLMASAYDI OYUNA DÜŞECEKTİK”

Kıbrıs Türklerinin anavatana uzaydan gelmediğini vurgulayan Gözügüzelli, şunları söyledi:

“Anadolu’dan gelen Türkler olarak vardık. Bugün bize diyorlar ki siz Kıbrıslısınız. Bizim öz kimliğimiz ve İslam kimliğimize karşı hem içte hem dışta asimile politikaları uygulanıyor. Kıbrıs’ta sınırlarımızda provakatif çalışmalar inatla sürmekte. O yüzden anavatan garantörlük çok önemli. Maraş neden isteniyor? Egemenliklerini yaymak istiyorlar. Dış İşleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu olmasaydı Kıbrıs’ta Türk varlığının devamlılığı tehlikeye girecekti. Bunu Rum basını da yazmıştır. ‘Bizi Mevlüt Çavuşoğlu engellemiştir, Birleşik Kıbrıs yönünden’ şeklinde. Garantörlük adı altında sunulan harita oyununa Çavuşoğlu olmasaydı düşmüş olacaktık. Müthiş bir bürokrasi tecrübesi ve davranışı sergileyerek bu oyuna gelinmemiştir.” (HABER MERKEZİ)

a1a6fad4-e762-41c8-be5c-bd45c774ba6c.jpg

Bu haber toplam 2762 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim