Bugün 24 Nisan 2024 Çarşamba
  • Antalya19 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2430.366
    %0.04
  • Dolar
    32.529
    %0.08
  • Euro
    34.865
    %0.09
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Dolardaki artış yerli ürün satışına yaradı
17 Ocak 2019 Perşembe 00:47

Dolardaki artış yerli ürün satışına yaradı

İthal teknoloji ürünlerine getirilen yüksek KDV, tüketicinin tercihini değiştirdi.

Vatandaşlar,  ithal teknoloji ürünleri yerine, Türkiye’de üretilen yerli ve ucuz teknoloji ürünlerini tercih ediyor.  Televizyondan cep telefonuna, beyaz eşyadan elektrikli ev gereçlerine kadar yerli ürünlerde fiyat avantajı, vatandaşın kesesine katkı sağlıyor.

YERLİ ÜRÜNE YÖNELİM ARTTI

Alışveriş Merkezlerindeki teknoloji mağazaları,  ithal ürünlerde ciro düşüklüğünden şikâyet etse de, yerli ürün satışlarından memnun olduklarını açıklıyorlar. Mağaza yöneticilerin verdiği bilgiye göre; ilk etapta vatandaşlar yerli ürünü almakta tereddüt ediyor, memnun kaldıkça tüketim alışkanlıklarını yerli ürünlere doğru kaydırıyor.  Türkiye’de en fazla yerli ürün satışı,  beyaz eşya ve elektrikli ev aletlerinden gerçekleştiriliyor.   Yerli ürünlerde müşteri memnuniyeti, ürünün garanti süresi ve teknik servis ilgisine göre de farklılık gösterebiliyor. Uzmanlar, vatandaşları yerli ve yabancı ürün alırken dikkatli seçim yapmaları konusunda uyarıyor.  Elektrikli ev aletlerinden beyaz eşyaya güven duyulan markaların tercih edilmesi gerektiğini söyleyen uzmanlar, “Özellikle ithal ürünlerdeki yüksek fiyat artışı, yerli ürünlere talebi artırdı. İthal ürünlere göre daha uygun fiyata satılan, marka kalitesi ispatlanmamış markalar konusunda dikkatli seçim yapılmalı.  Bu konuda en önemli ince ayrıntı teknik servis detayıdır.  Teknik servis ağı yetersiz markaların tercih edilecek olması,  ilerleyen safhalarda tüketiciyi maddi manevi zarara sokabilir” açıklamasını yapıyorlar.

“FİYATLAR GERİ ÇEKİLSİN”

Dövizdeki kur arştı, ithal ve markalı ürünlerin fiyatlarını artırdı. Markalı ürünlere ait beyaz eşya fiyatları 2 bin liradan başlarken, bu fiyat 5 bin liraya kadar çıkabiliyor.   Özellikle televizyon ve cep telefonu fiyatları son ayların en fazla yükselen ürün grupları arasında yer alıyor. Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan marka tutkunu vatandaşlar, ithal ürünlerdeki KDV’nin geri çekilmesini talep etti.  Fiyat artışından dolayı eski gibi satış yapamadıklarını söyleyen beyaz eşya mağazaları, “Markalı ve ithal ürünlerdeki aşırı fiyat artışları geri çekilmeli. Bu fiyat artışı ile müşteri bulmakta zorlanıyoruz.  Fiyatlar, dövizdeki dalgalı artıştan sonra önlenemez derecede yükseldi. Vatandaşlar da eskisi gibi para harcamıyor, olası bir duruma karşı birikim yapmayı tercih ediyor.  Eskisi kadar teknoloji ürünlerinin satışını yapamıyoruz. Bu durum insanlarımızı yerli ürüne yöneltse bile bu istediğimiz oranda değil. Yerli ürünlerde vatandaşlar farklı gerekçeler sunarak almak istiyor” diyerek dertlerine çözüm üretilmesini istediler.

“İNTERNET SATIŞLARINA DİKKAT”

Yerli teknoloji ürünlerinde her ne kadar fiyatlar düşük olsa da, bazı vatandaşlar  yerli ürüne farklı gerekçelerle rağbet etmiyor. Bunun en temel sebeplerinden bir tanesi garanti, diğeri teknik servis durumu. Daha önce yerli ürün tecrübesi olan vatandaşlar, teknik servis konusunda yaşadıkları sıkıntıdan dolayı bir daha yerli ürün almayacaklarını belirtiyorlar. Aynı güvensizlik internet satışlarında da var. Bu konu ile ilgili bir tecrübesini paylayan vatandaş; “ Gerek internet gerek mağaza alışverişlerimde yerli ürün almamaya özen gösteriyorum. Çünkü bu konuda daha önce iki defa yaşadığım mağduriyet oldu. Birincisinde mağazada alışveriş yaptım, bilinen bir yerli marka aldım. Ancak ürünü aldıktan sonra kısa bir süre sonra bozuldu. Teknik servise vermek istedim ama teknik servis ilk etapta benim sorunumu çözmedi. Alakasız çözümler üretti. Büyük çabalarım, tüketici mahkemesine gittikten sonra sorunuma çare olabildim.  Bir tecrübende internet satışlarında oldu. İnternetten yapılan satışlarda özellikle teknoloji ürünü aldıysanız yandınız.  Ürün bozuk çıkarsa almıyor, değiştirmiyorlar.  Neymiş, elektronik ürünler kutu açıldıktan sonra değişim ya da iade yapılmıyormuş. Ne yapacaksınız, yeni aldığınız ürünü kullanmadan tamire göndereceksiniz. Bu yüzden teknoloji ürünlerinde yerli ürünü tercih etmiyorum” diyerek konuyu özetliyor. (Haber: Eyüp KOÇAK)

 

 

Bu haber toplam 4730 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim