Bugün 19 Mart 2024 Salı
  • Antalya14 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2241.459
    %-0.13
  • Dolar
    32.3269
    %0.05
  • Euro
    35.1612
    %-0.12
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Domates, boncuk portakal ve karpuz da çöl sıcaklarının kurbanı oldu
28 Mayıs 2020 Perşembe 12:28

Domates, boncuk portakal ve karpuz da çöl sıcaklarının kurbanı oldu

Muratpaşa Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, turizm kenti Antalya'da 15 – 20 Mayıs tarihlerinde yaşanan ani sıcaklık yükselmelerinin, narenciye sektöründe...

Muratpaşa Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, turizm kenti Antalya'da 15 – 20 Mayıs tarihlerinde yaşanan ani sıcaklık yükselmelerinin, narenciye sektöründe yüzde 80 hasara yol açtığını söyledi. Alp, "Bu sıcaklık, "boncuk" diye tabir ettiğimiz portakal narenciyemiz, maalesef bu güneşe dayanamadı. Yüzde 80 narenciye ağacımızda kaybımız var. Bu durum da önümüzdeki yıl narenciye üzerinde sıkıntıların olacağını gösteriyor" dedi.

Geçtiğimiz hafta 14 Mayıs'ta Türkiye'de etkisini gösteren Afrika üzerinden gelen sıcak hava akımı, Antalya'da hava sıcaklığını 43 dereceye kadar çıkarmıştı. Yaklaşık 1 hafta sıcak havanın hakim olduğu turizm kentinde, kentteki nem oranı yüzde 12, deniz suyu ise 25 dereceye ulaşmıştı.

"Narenciyede yüzde 80 kayıp var"

Muratpaşa Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, sıcaklıktan en çok etkilenen sektörün narenciye olduğunu söyleyerek, "Sadece Antalya'da sıkıntı yaşanmadı. Sadece bizde değil, Adana'da, Muğla'da da etkisini gösterdi. Geçtiğimiz hafta gölgede bile sıcaklık 41.9 dereceye ulaştı. Meteorolojiden aldığımız bilgiye göre bu sıcaklık en son 90 yıl önce görülmüş. Bu sıcaklık, "boncuk" diye tabir ettiğimiz portakal narenciyemiz, maalesef bu güneşe dayanamadı. Yüzde 80 narenciye ağacımızda kaybımız var. Bu durum da önümüzdeki yıl narenciye üzerinde sıkıntıların olacağını gösteriyor. Şu aşamada narenciyede hasar tespitine yeni girildi" dedi.

Güneş ışınlarının yükselmesinin, sektörde büyük hasarlara yol açtığını kaydeden Alp, kapalı domates yetiştiricilerinin de zararı olduğunu belirtti.

"Fiyatlara da yansıdı"

Alp, "Fiyatlarda da bir düşüş yaşandı. Domates ve biber fiyatlarında düşüş var. Serada domatesler eridi. Domatesin dengeli erimesi varken, birden güneşten dolayı erimesi piyasada sıkıntı oluşturdu. Domatesin fiyatı 1.20 kuruş ile 2.20 kuruş arasında değişiyor" diye konuştu.

"Karpuzun pazar payını düşürdü"

Yaz meyvesi olan karpuzun da etkilendiğini belirten Nazif Alp, "Karpuzda da hasara yol açtı. Yüksek sıcaklık karpuzun dış kabuğunda yanma yaptı ve Pazar payını ister istemez düşürdü" ifadelerini kullandı.

"Borçlarımızın faizsiz ertelenmesini talep ediyoruz"

Tarıma devlet desteği beklediklerini vurgulayan Başkan Alp, "Sıcaklık nedeniyle narenciyedeki hasarı atlatmak için ürünleri satmak gerekir. Ama maalesef ürünler etkilendiği için satılamayacak ve çiftçimiz borçlarıyla kalacak. Devletimizden borçlarımızın faizsiz olarak ertelenmesini talep ediyoruz. Bu bizim için can suyu olur. Borçlarımızın ertelenerek, bundan sonraki süreçte destek bekliyoruz. Aynı zamanda sıcaklıktan etkilenen tarım mahsullerinin de TARSİM kapsamına alınmasını talep ediyoruz" sözlerine ekledi.

Antalya Son Haber

Bu haber toplam 1038 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim