Bugün 24 Nisan 2024 Çarşamba
  • Antalya24 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2428.571
    %-0.03
  • Dolar
    32.5199
    %-0.10
  • Euro
    34.8
    %-0.22
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Domino nakil ile hayatları değişti
26 Mart 2019 Salı 19:19

Domino nakil ile hayatları değişti

Dünya’da çok az sayıda yapılan akçaağaç şurubu hastalığı sonucu canlı vericiden domino karaciğer nakli işlemi Türkiye’de ikinci kez Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde gerçekleştirildi. Nakil olan Yiğit Kadir Ekinci ilk kez süt içip, balık yediğini söyledi

“TÜRKİYE’DE İKİNCİ”

Domino karaciğer nakli; metabolik hastalıklı karaciğeri o hastadan alıp başka hastaya nakil edip, metabolik hastalığı olan hastaya da kadavradan ya da canlıdan karaciğer nakli yapılması işlemi olduğunu söyleyen Profesör Dr. Bülent Aydınlı; “Dünya’da da çok az sayıda yapılan metobolik hastalıklarda domino nakiller ülkemizde daha önce iki defa farklı metabolik hastalık nedeniyle yapılmış bu domino karaciğer nakli bizim merkezimiz için ilk, Türkiye’de de ikinci akçaağaç şurubu hastalığı sonucu yapılan canlı vericiden başlayan domino nakil” dedi.

“14 YAŞINDAKİ YİĞİT PROTEİNDEN UZAK YAŞADI”

14 yaşındaki Yiğit Kadir Ekinci’nin genetik bir hastalık olan ‘Akçaağaç Şurubu’ hastalığıyla dünyaya geldiğini söyleyen Profesör Dr. Aydınlı; “Bu yaşa kadar proteinden uzak özel bir diyetle beslenen bu nedenle özellikle beyin ve motor gelişiminde ciddi sorunlar yaşayan Yiğit’in karaciğer nakli yapılırsa hastalığının bundan sonra ilerlemesi büyük ölçüde duracak ve normal yaşam kalitesine kavuşabilecekti. Aile, karaciğer nakli için merkezimize başvurdu, Yiğit'i annesi ‘hocam oğlum o kadar uzun süredir mama ile besleniyor ki biz artık oğlum ile aynı sofraya oturmak istiyoruz’ dedi. Bu beni gerçekten çok etkiledi. Yiğit' in halası Özlem Öder ‘in karaciğerinin yeğenine uygun olduğu belirlendi. Yiğit’ten alınacak karaciğerin de başka bir hastaya yaşam verebileceği için aileye Yiğit’ten çıkarılan karaciğeri bağışlamaları önerildi. Bu bağışı memnuniyetle kabul eden Ekinci ailesinin onayı sonrası Yiğit‘ten çıkarılan karaciğer, bekleme listemizde kadavradan karaciğer nakli bekleyen Tanyolaç Alpay isimli 62 yaşındaki karaciğer sirozu ve tümörü olan hastaya Sağlık Bakanlığı’nın özel onayı ile nakledildi” dedi.

“İKİ HASTA SAĞLIĞINA KAVUŞTU”

Aynı anda bir verici iki alıcı olmak üzere üç ameliyatın yapıldığı, iki hastanın sağlığına kavuştuğu, sağlıklı bir vericinin de yaptığı bağışın gururunu yaşadıklarını ifade eden Profesör Dr. Aydınlı; “Nakil organizasyonu merkezimizin 40 yıla yakın organ nakli tecrübesi ve altyapısı ile, tıbbi, etik ve yasal açıdan titizlikle gerçekleştirilmiştir. Ülkemizde tüm çabalara rağmen hala devam eden organ bağışı yetersizliğine de küçük bir destek olacak bu tür nakillerin uygun hastalarda daha fazla yapılması gerekmektedir. Ameliyata katkısı olan ekibimize teşekkür ediyor hastalarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz” şeklinde konuştu.

 “HERKES DURUR DUYMALI”

Profesör Dr. Aydınlı ayrıca; “Yarın vatandaşlarımız gazetelerini açtığında kendilerinden olan sağlık çalışanlarının, kendilerinden olan hastalara ve kendi ülkelerinde çok üst düzey bir işlem yapıldığını görecekler. Dünyanın birçok tarafında yapılamayan bir iş Akdeniz Üniversitesi'nde çok rahat yapılabiliyor. Bununla herkesin gurur duyması gerektiğini düşünüyorum” dedi.

“ANTALYA’DA 2 BİN 800 KİŞİ BÖBREK NAKLİ BEKLİYOR”

Sağlık İl Müdürü Ünal Hülür; “Türkiye'de 26 bin organ nakli bekleyen hasta var. Bunun 22 bini böbrek nakli bekliyor” diyerek Antalya'da 2 bin 800 böbrek, 250 karaciğer ve 270 kalp nakli bekleyen hasta olduğunu belirtti.

“SOSYAL YAŞANTIMIZ HİÇ OLMADI”

Yiğit Kadir Ekinci’nin annesi Nurdan Ekinci de; “Çok özen göstermemize rağmen çocuğumuzda zihinsel gerilik var. 16 yaşındaki kızıma tost yaptığım zaman oğlum ağlıyor. Çok sıkıntılı zamanlar yaşadık. Tatile gidemiyorduk, otellerde yemek yiyemeyeceği için. Sosyal yaşantımız hiç olmadı. Misafir gelmesin istiyordum. Bir sefer simit alamadım oğluma” diyerek yurt dışından besinler aldıklarını, besinlerin çok pahalı olduğunu belirtti. Nakil olduktan sonra ilk kez yumurta, peynir, balık yediğini de kaydeden anne Ekinci; “Eşimle ağladık, inanamadık. Bizim için düğün ve bayram artık. Biz de eşimle organlarımızı bağışladık" ifadelerini kullandı. 

Yiğit Kadir Ekinci, halasının kendisine karaciğer verdiğini ve nakil olduğunu onun sayesinde ilk kez süt içip, balık yediğini söyledi.

Yiğit’in karaciğerinin nakledildiği Tanyolaç Alpay; "Gerçek kahramanlar burada. Hala inanamıyorum. Bütün ekip çok büyük titizlikle çalıştı. Hepsi çok ilgilendi hala daha ilgileniyorlar. Hocalarımın hepsine teşekkür ediyorum" dedi. HABER: AYSEL ÖNER

Bu haber toplam 1311 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim