Bugün 25 Nisan 2024 Perşembe
  • Antalya16 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2428.571
    %-0.03
  • Dolar
    32.5199
    %-0.10
  • Euro
    34.8
    %-0.22
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
“Düden’de acil çözüm istiyoruz”
15 Haziran 2021 Salı 16:40

“Düden’de acil çözüm istiyoruz”

Düden Çayı’ndaki kirliliğin devam ettiğine dikkat çeken Antalya Eşgüdüm Kurulu, acil çözüm istediklerini vurguladı. Düden Çayı İzleme ve Koruma Komisyonu oluşturulması gerektiğini kaydeden Antalya Eşgüdüm Kurulu Başkanı Emrullah Tayfun Çavdar, kurulacak

Düden Çayı’ndaki kirliliğin devam ettiğine dikkat çeken Antalya Eşgüdüm Kurulu, acil çözüm istediklerini vurguladı. Düden Çayı İzleme ve Koruma Komisyonu oluşturulması gerektiğini kaydeden Antalya Eşgüdüm Kurulu Başkanı Emrullah Tayfun Çavdar, kurulacak komisyonun kısa, orta ve uzun vadede Düden Çayı’nı kalıcı olarak kurtaracak önlemleri belirleyerek en kısa sürede hayata geçirmesini istedi.

 

Sivil toplum kuruluşlarının oluşturduğu Antalya Eşgüdüm Kurulu’nu temsilen çok sayıda meslek örgütü temsilcisi, Yukarı Düden Şelalesi’nde bir araya gelerek Düden Çayı’nda yaşanan kirliliğe dikkat çekti. Düden Çayı’ndaki kirliliğe karşı acil çözüm istediklerini vurgulayan Antalya Eşgüdüm Kurulu Başkanı Emrullah Tayfun Çavdar, “Şuan için kirlilik fiziksel boyutta görülse de Düden Çayı’nda yaşanan çevre felaketi ile ilgili şüpheler aydınlatılmadı. Düden Çayı’nı kalıcı olarak kurtaracak önlemler belirlenmeli ve en kısa sürede hayata geçirmeli” şeklinde konuştu.

5fffff19-668c-4eb3-b4c1-8807126a42cf.jpg

“SU KAYNAKLARIMIZIN KİRLETİLDİĞİNE ŞAHİTLİK EDİYORUZ”

Canlıların yaşamı için suyun önemli olduğunun altını çizen Çavdar,  “Su, tüm canlıların var olması için en temel yaşam gereksinimi. Ekosistemler suyun varlığı ile hayat bulur ve zenginleşir. Dünyadaki içilebilir ve kullanılabilir su kaynaklarının yetersizliği canlı yaşamını tehdit etmeye başladı. Dünya genelinde 1 milyar 200 bin insan su sıkıntısı yaşamakta. Gelecek on yıllarda su kıtlığı salgın hastalıkları, gıdaya ulaşmada zorlukları beraberinde getirecek. Su, bu kadar önemliyken su kaynaklarımızın birer birer kirletilmesine şahitlik ediyoruz” açıklamasında bulundu.

 

“KİRLİLİK DEVAM EDİYOR”

 Son dönemde sürekli olarak kirlilikle gündeme gelen Düden Şelalesi ile Düden Çayı’nın Antalya için çok önemli olduğunun altını çizen Çavdar, Antalya’nın can damarlarından biri olan Düden Çayı’nın, sahip olduğu biyolojik çeşitlilik ve su değeri nedeniyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 3 Temmuz 2020 tarihinde ‘Doğal Sit-Nitelikli Doğal Koruma Alanı’ olarak tescil edildiğini hatırlattı. Doğal koruma alanı olmasına rağmen Düden Çayı’nda yaşanan kirliliğin dikkat çektiğine işaret eden Çavdar,  Ocak ayında yaşanan koku, köpüklenme ve balık ölümlerini hatırlattı. Yaşanan kirliliğin ardından Antalya Valiliği’nin yaptığı denetimler sonrasında bazı işletmelerin tespit edilerek cezai işlem uygulanmasına rağmen ilerleyen süreçte kirliliğin devam ettiğine dikkat çeken Çavdar, “Biz meslek odaları olarak konunun çözümüne dair katkı sunabileceğimizi, ilgili kurumlarımıza yazılı ve sözlü olarak bildirdik. Yapılan çalışmalar hakkında bilgi talep ettik. Şuan için kirlilik fiziksel boyutta görülse de Düden Çayı’nda yaşanan çevre felaketi ile ilgili şüpheler aydınlatılmadı” dedi.

untitled-1-copy-038.jpg

“ŞEFFAF BİR BİLGİLENDİRME ÖNEMLİ”

Antalya Valiliği’nin konuya dair detaylı rapor hazırladığının basına yansıdığını belirten Çavdar, şunları söyledi:

“22 işletmeye 22 milyon 511 bin TL ceza kesildiği ifade edilmiştir. Fakat Antalya Valiliği, Antalya Büyükşehir Belediyesi ve ASAT tarafından herhangi bir bilgi ne bizlere ne kamuoyuna aktarılmıştır. Sadece Antalya için değil tüm insanlık için böylesine önemli bir konuda Antalya Valiliği, Antalya Büyükşehir Belediyesi ve ASAT’ın bir koordinasyon içerisinde çalışarak şeffaf bir şekilde kamuoyunu bilgilendirmesi önem arz etmekte. Bu konuda koordinasyonu sağlayacak olan Antalya Valiliğimizin, ilgili kurum ve kuruluşları bir araya getirerek Düden Çayı’nın kalıcı olarak korunmasına yönelik kentimizin tüm imkanlarıyla hareket etmesini bekliyoruz.”

 

“RAPOR, KAMUOYU İLE PAYLAŞILMALI”

Kamuoyunda oluşan ilgili kurumların gerekli müdahaleyi yapmadığı veya bazı şeylerin açıklanmak istenmediği algısının ortadan kaldırılması gerektiğini belirten Çavdar, Antalya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün Düden Çayı raporunun kamuoyu ile paylaşılmasını istedi. Düden Çayı’ndaki özellikle durağan bölgelerde sıcaklıkla birlikte yosunlaşmanın arttığının gözlendiğini açıklayan Çavdar, müdahale edilmezse sucul ekosistemin tahrip olacağını, koku, dip çamuru ve vektörel sorunların baş göstereceğini söyledi ve sorumlu kurulumlar tarafından temizliğin düzenli olarak yapılmasının önemli olduğunu vurguladı.

26a3053e-43f3-47af-941e-cb68f00b092a.jpg

“İZLEME VE KORUMA KOMİSYONU OLUŞTURULMALI”

İlgili kurumların kendi sorumluluk ve görev alanları dahilinde olan çalışmalarını ortaya koyacakları, bilgi alışverişini sağlayacakları Düden Çayı İzleme ve Koruma Komisyonu oluşturulması gerektiğini kaydeden Çavdar, “Komisyon kısa, orta ve uzun vadede Düden Çayı’nı kalıcı olarak kurtaracak önlemleri belirlemeli ve en kısa sürede hayata geçirmeli. Komisyonda kurumlar arası görev dağılımı belirlenmeli. Sonuçlar online ortamda halkın erişebileceği şeffaflıkta paylaşılmalı” dedi.

 

“TÜM KURUM VE KURULUŞLARI GÖREVE ÇAĞIRIYORUZ”

Düden Şelalesi'nin ve Kırkgöz kaynakları sisteminin etkilendiği beslenme alanının yaklaşık 2 bin kilometrekare bir alanı kapsadığına dikkat çeken Çavdar, “Bu alanlara atılan bütün atıklar er veya geç yeraltı suyuna karışacak ve kentte yaşam sağlayan Kırkgöz kaynakları sistemi, şelaleleri ve yeraltı suyunu kirletecektir. Bu alanın tamamı koruma ve denetim altına alınmalı. Antalya kenti mutlak koruma alanları üzerine kurulu bir kent. Bunun için kent merkezine yapılan tüm sanayi tesisleri denetim altına alınmalı, bu durum göz önünde bulundurulmalı ve gerekirse bu tesisler kent merkezi dışına taşınmalı. Marmara Denizi’nde yaşanan müsilajın hepimize ders olması, Antalya’mızın böyle bir sorunla karşı karşıya gelmemesi için Antalya Valiliğimizi, Antalya Büyükşehir Belediyemizi, ASAT’ı ve bağlı tüm kurum ve kuruluşlarımızı göreve çağırıyoruz” diye konuştu. HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 1510 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim