Bugün 29 Mart 2024 Cuma
  • Antalya15 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2322.418
    %0.70
  • Dolar
    32.3497
    %0.06
  • Euro
    34.9694
    %-0.14
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
’’Dünyadaki her 4 ölümden 1 tanesi pıhtılaşma nedeniyle oluyor’’
11 Ekim 2017 Çarşamba 14:43

’’Dünyadaki her 4 ölümden 1 tanesi pıhtılaşma nedeniyle oluyor’’

Prof. Dr. Ahmet Rüçhan Akar, "Dünyadaki her 4 ölümden 1 tanesi pıhtılaşma nedeniyle oluyor. Pıhtı hem kalp krizine neden olabiliyor hem de felce neden...

Prof. Dr. Ahmet Rüçhan Akar, "Dünyadaki her 4 ölümden 1 tanesi pıhtılaşma nedeniyle oluyor. Pıhtı hem kalp krizine neden olabiliyor hem de felce neden olabiliyor" dedi.

13 Ekim Dünya Tromboz Günü nedeniyle İstanbul'da bilgilendirme toplantısı yapıldı. Sosyal sorumluluk projesinin tanıtıldığı ve tromboz ile ilgili güncel bilgilerin paylaşıldığı toplantıya Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Rüçhan Akar, Ulusal Vasküler ve Endovasküler Cerrahi Derneği Başkanı Prof. Dr. Cengiz Köksal ve Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği Pulmoner Hipertansiyon ve Pulmoner Tromboemboli Tedavileri Çalışma Grubu Başkanı Doç. Dr. Gökçen Orhan katıldı. Toplantıda tromboz hakkında bilgiler verilirken, "Pıhtı Küçük, Risk Büyük" isimli proje hakkında bilgiler verildi. Toplantıda projeye destek sanatçıların ve ünlülerin tromboz farkındalığı ile ilgili videolu mesajları izletildi.

Farkındalık için etkinlik düzenlediklerini belirten Prof. Dr. Ahmet Rüçhan Akar, "Pıhtı dediğimiz durum; insan genom haritasının yüzde 10'u pıhtı ve pıhtıyı önleyici genlere ait. Dünyadaki her 4 ölümden 1 tanesi pıhtılaşma nedeniyle oluyor. Pıhtı hem kalp krizine neden olabiliyor hem de felce neden olabiliyor. Kamuoyunda çok fazla bilinmeyen toplardamarlarda pıhtı ile seyredebilmekte. Toplardamarlardaki pıhtı daha az biliniyor. Ayaklarda, bacaklarda veya kalça civarındaki pıhtı oluşumu hayati ve önlenebilir risk teşkil etmekte. Bu pıhtılar akciğere gittiği zaman ani ölümlere neden olabilmekte. Bütün bu problemler, önlenebilir ve erken tanınabilir. Hasta ölümlerin yaklaşık yüzde 60'ı toplardamar sistemindeki pıhtılar nedeniyle olmaktadır. Hastayı kurtarsanız bile daha sonra bacak şişlikleriyle seyreden problemler yaşanmakta" dedi.

'Uzun seyahatlerde mutlaka hareket edilmeli'

Pıhtı oluşumunda ailevi nedenler ile artan yaşla birlikte giderek sıklığı artmakta olduğunu ifade eden Prof. Dr. Akar, "Özellikle 60 yaşın üzerinde, sigara içenlerde ve obezlerde pıhtılaşma riski daha yüksek. Kadınlarda ayrı problemler olabilmekte. Hamilelik, hamilelik sonrası ve doğum kontrol hapı kullananlara daha yüksek risk var. Uzun seyahatler; uçak yolculukları ve otobüs yolculuklarında 4 saati geçtikten sonra eğer hareketsiz kalıyorsanız o zaman pıhtı oluşumuna yol açmış oluyorsunuz. Önerimiz; uzun seyahatlerde mutlaka hareket edilmesi, özellikle uçak yolculuklarında alkolden sakınılması ve bol sıvı alınması gerekir. Bunlar önleyici tedbirler" şeklinde konuştu.

'DTV ciddi ölüm nedeni'

Derin ven trombozu (DVT) ne olduğunu açıklayan Prof. Dr. Cengiz Köksal, "Bacaklarda toplardamarlarda kanın birikmesi ve bacaklarda şişme ile ortaya çıkıyor.Dünyada 30 saniyede bir kişi DVT yani bacaklardaki pıhtını akciğerlere atması yüzünden hayatını kaybediyor. Sorun çok büyük. DVT en önemli nedeni hareketsizlik. Hareket etmemiz lazım, DVT ciddi ölüm nedeni. Risk gurupları, gelişen dünya ile birlikte hareketsiz kalan, özellikle ofiste bilgisayar başında çalışan insanlar ciddi risk grubunda. Saatleri, ofiste bilgisayarın başında hareketsiz geçirdikçe bacaklarda pıhtı oluşumu ve buna bağlı akciğer embolisi ve ölümler çok sık artıyor. Diğer risk faktörleri kanser, kilo, sigara ve varisin varlığıdır. En önemlisi ofiste beyaz yakalıların hareketsiz geçirdiği saatler. Belirtisi bacakta tek taraflı şişme, gerginlik ve ağrı hissi. Bunları hissettiğimiz zaman mutlaka bir doktora başvurmalıyız. Pıhtıda çözüm çok basit hareket,hareket, hareket etmek lazım. Sorun büyüdükçe, dünya bu fark edildikçe tedavi hakkında iyi gelişmeler oluyor. İlaçlarla etkileşmeyen yeni kan sulandırıcılar var. Test yapılması gerekmeyen ve pıhtıyı fark ettiğimiz an değişik yöntemlerle elemine edebiliyoruz, buda çok önemli" diye konuştu.

Pıhtının akciğere etkisini değerlendiren Doç. Dr. Gökçen Orhan, "Bacakta oluşan bir pıhtı, bacaktan yola çıkarak kalbi geçip akciğer ana atardamarına atabilir. Bu, ani ölümlere ya da çok ciddi uzun süreli sonuçlara neden olabilir. Uzun sürede nefes darlığı ve kalp yetmezliğine yol açabilir. Bu pıhtılar zamanında erimezse bunun oranı 25'de 1'dir, kronik tromboemboli hipertansiyon diye bir hastalık oluşur. Burada akciğer basıncında hipertansiyon oluşur. Buda kalp yetmezliğine ve ölüme kadar gidebilir. Bunun tek tedavisi ameliyattır. Bu ameliyat için mutlaka kalp damar cerrahına başvurmak gerekir. İlaç tedaviler için multidisipliner davranılabilse de bazı durumlarda özel ameliyatlar gerekiyor ki; bunlar kalp ve damar cerrahları tarından yapılmaktadır" açıklamasında bulundu.

'Pıhtı Küçük, Risk Büyük projesi

Pıhtı Küçük, Risk Büyük projesi hakkında bilgi veren Doç. Dr. Orhan, "Bizim çalışma grubumuzun projesi. Sanatçı arkadaşlarımız, dostlarımız bize küçük videolarla destek oldular. Topluma pıhtı konusunda önemli mesajlar vermeye çalıştık. Burada en önemli şey; pıhtının küçük, riskinin büyük olduğunu aklımızda tutmak. Bacağımızda kızarıklık, şişlik, renk değişikliği ve ani başlayan ağrı olursa birde bunlara öksürük, nefes darlığı ekleniyorsa acilen doktora baş vurmanız gerekmektedir. Pıhtı hayatı olumsuz etkiliyor. Şiş bir bacakla tüm ömrümüzü geçirmek zorunda kalabiliriz, konforsuz bir yaşam olur. Pıhtı küçük, risk büyük. Lütfen riski kendinizde gördüğünüzde ihmal etmeyin. Pıhtı tedavi edilebilir. Bir kalp damar cerrahisi uzmanına başvurun" ifadelerini kullandı.

’’Dünyadaki her 4 ölümden 1 tanesi pıhtılaşma nedeniyle oluyor’’

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2577 defa okunmuştur
DİĞER HABER BAŞLIKLARI
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim