Bugün 25 Nisan 2024 Perşembe
  • Antalya24 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2427.694
    %-0.04
  • Dolar
    32.5699
    %0.15
  • Euro
    35.0032
    %0.66
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Düzlerçamı’nda ağaçlar kuruyor
14 Mayıs 2019 Salı 16:54

Düzlerçamı’nda ağaçlar kuruyor

Döşemealtı ilçesinde bulunan Düzlerçamı mesire alanındaki çok sayıda ağacın kuruması dikkat çekiyor.

Döşemealtı ilçesinde bulunan Düzlerçamı mesire alanındaki çok sayıda ağacın kuruması dikkat çekiyor. Ağaçların doğal olmayan baskılar altında kaldığını belirten Türkiye Ormancılar Derneği Batı Akdeniz Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ekolog Prof. Dr. Tuncay Neyişci, ölüm nedenlerinin alışık olmadıkları baskılar olabileceğini belirterek devamı artarak gelebilir uyarısında bulundu.

img_20190504_164035-006.jpg

Havaların ısınmasıyla birlikte piknikçilerin ormanlık alanlara akını da başladı. Özellikle hafta sonlarında mangal da yakılabilen ormanlık alanlara insanların ilgisi oldukça fazla oluyor. Antalya’daki en çok ilgi gören yerlerden birisi Döşemealtı ilçesinde bulunan Düzlerçamı Mesire alanı. Nefes almak isteyenler burada mangal yapıp karınlarını doyururken gönüllerince bir gün geçirmenin keyfini yaşıyor. Ancak, mesire alanında bulunan pek çok çam ağacının tamamen kuruması dikkat çekiyor. Ağaçların kurumasının nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte mesire alanında toprak dolgu ve çimlendirme yapıldığına dikkat çeken Türkiye Ormancılar Derneği Batı Akdeniz Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ekolog Prof. Dr. Tuncay Neyişci, alışık olmadıkları baskıların ağaçları öldürebildiğini kaydetti.

img_20190504_164427.jpg

NEYİŞCİ: “İNCELEME RAPORU VAR”

Geçmişte bölgedeki kızılçamların devrilme nedenleriyle ilgili bir rapor hazırlandığını bildiren Prof. Dr. Tuncay Neyişci, alanın mesire yeri olarak tesisi sırasında dışarıdan getirilen toprakla dolgu yapıldığı ve bunun ağaçların kök boğazı çevresinde yaklaşık 30 santimetre yükseklikte devam ettirilerek ağaç gövdelerinin doğrudan dolgu toprakla temas ettirildiğinin raporda yer aldığını kaydetti.

tuncay-neyisci-turkiye-ormancilar-dernegi-bati-akdeniz-subesi-yonetim-kurulu-baskani-prof.-dr-002.jpg

“HIZLI ÖLÜM VE ANİ DEVRİLME YAŞANABİLİR” UYARISI

Canlı ve sağlıklı yapıda görünen sahadaki ağaçların yaşlı olmalarından kaynaklı doğal bir stres bulunduğunun da rapora yansıdığını belirten Neyişci, toprak dolguların kök boğazı çevresinde yarattığı olumsuz koşulların da ağaçlar üzerinde fazladan bir stres yaratmasının beklenebilecek bir durum olduğunun belirtildiğine dikkat çekti. Raporda arazinin yoğun kullanım altında olmasının da yetişme ortamında baskı oluşturduğunun belirtildiğine işaret eden Neyişci, traverten anakaya üzerindeki kızılçamın sığ ve yatay bir köklenme yapmasının da baskılarla birlikte ele alındığında olumsuz bir faktör olarak öne çıktığına dikkat çekti. Neyişci, raporda sahada bulunan çimin devamlılığı açısından sık gerçekleştirilen sulamanın da devrilmelere bir etkisinin mümkün olacağının belirtilerek gelecekte hızlı ölüm ve ani devrilmelerin yaşanabileceği uyarısında bulunulduğuna işaret etti.

img_20190504_164537.jpg

“BU TÜR YAPISAL DEĞİŞİMLER UZMANLAR DANIŞMANLIĞINDA GERÇEKLEŞTİRİLMELİ”

Ağaçların alışık olmadıkları baskılar nedeniyle ölebildiğini belirten Neyişci, “Benzeri durumları pek çok otelde de yaşadık ve yaşamaktayız. Çim için toprak seriliyor ve üzeri çiğnenip kompaktlaştırılıyor. Kök havalanması engelleniyor gibi pek çok doğal olmayan baskılar altında kalıyor ağaçlar. Ölüm nedenleri alışık olmadıkları bu tür baskılar. Devamı artarak gelebilecektir. Bu tür yapısal değişimlerin uzmanlar danışmanlığında gerçekleştirilmesi gerekir. Bunlar ağaçlara şiddet uygulanması olarak tanımlanabilir” açıklamasında bulundu. HABER: YUSUF KATRAĞ

img_20190504_164944.jpg

Bu haber toplam 3185 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim