Bugün 29 Mart 2024 Cuma
  • Antalya16 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2324.473
    %0.78
  • Dolar
    32.3318
    %0.06
  • Euro
    34.8419
    %0.76
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Eğitim İş, kuruluş yıl dönümünü kutladı!
27 Ekim 2018 Cumartesi 11:55

Eğitim İş, kuruluş yıl dönümünü kutladı!

Eğitim İş’in 13’ncü kuruluş yıl dönümü, sendikanın Antalya Şubesi’nde görkemli bir şekilde kutlandı.

“EĞİTİM İŞ ÜLKENİN UMUDU”

Kutlamaya, sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin yanı sıra, çok sayıda davetli katıldı. Eğitim İş Antalya Şube Başkanı Fatin Iltar, sendikanın kuruluşunun 13’ncü yılı anısına bir konuşma yaptı. Ulus ve ülke bütünlüğü, laik düzen, demokratik, ulusal, devrimci eğitim değerlerleri için mücadele verdiklerini söyleyen Iltar;  “Eğitim-İş olarak, Atatürk’ün önderliğinde kurulan Türkiye Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını, egemenliğini, ulus ve ülke bütünlüğünü, laik düzeni, demokratik, ulusal, devrimci eğitim değerlerini korumak ve sonsuza kadar yaşatmak için mücadele etmek üzere çıktığımız yolda 13 yılı, önemli başarılar elde ederek arkamızda bıraktık.2000'li yıllarda, eğitim iş kolundaki sendikaların içine düştüğü umutsuzluğu, krizi, açmazı gören eğitim çalışanları emek ve demokrasi mücadelesini sahipsiz bırakmamak adına 17 Ekim 2005 yılında tekrar Eğitim İş'i kurarak ülkemizin umudu haline geldiler” diye konuştu.

“13 YILLIK SENDİKAL MÜCADELE”

 13 yıllık sürede yüz yıllık sendikal mücadele geleneğini ders aldıklarını ve bu yolla mücadelelerini sürdüklerini aktaran Iltar, şöyle devam etti: “Bugün Encümen-i Muallim’den, TÖS’ten, TÖBDER’den devraldığımız kültür, birikim ve cesaretle, Köy Enstitüleri ile Fakir Baykurt’un yurtsever ve devrimci ruhunu birleştirerek yeniden kurduğumuz Eğitim-İş’imizi, Edirne’den Van’a, Hatay’dan Sinop’a yurdumuzun dört bir tarafındaki eğitim çalışanlarıyla kucaklaştırdık. Gözlerimizdeki mutluluğun pırıltısını, yüreğimizdeki coşkuyu ve heyecanı hiçbir zaman yitirmeden birbirimizle paylaşmaya devam edeceğiz.17 Ekim 2005’ten bugüne emeğimiz ve geleceğimiz için canımız pahasına mücadele ettik. Mücadelemiz, Cumhuriyetin bütün kurumlarının teslim alındığı, 15 Temmuz darbe girişiminin, AKP tarafından polis devleti uygulamalarına, ideolojik tasfiye aracına ve kamu çalışanlarının iş güvencesini ortadan kaldırmaya yönelik fırsata dönüştüğü, liyakat değil mülakatın esas alındığı, tüm atama ve görevlerde yandaşların kayırıldığı bir dönemde daha çetin geçecek bir mücadelenin içerisinde olacağız”

AK PARTİ’YE ELEŞTİRİ

Eğitim İş Antalya Şube Başkanı Fatin Iltar, Ak Parti iktidarına da çok sert eleştiriler yöneltti. Eğitim camiasının haksızlıklarla karşı karşıya olduğunu, Ak Parti iktidarının da bu haksızlığa göz yumduğunu öne süren Iltar, “İçinde bulunduğumuz dönem, siyasal iktidarın faşizan politikalarının, her türlü haksızlığın ve hukuksuzluğun yaşandığı, yargının ve adaletin çöktüğü bir dönem olarak tarihe geçmiştir. Laik, demokratik, bilimsel ve kamusal eğitimin askıya alınmaya, Cumhuriyet eğitim sisteminin ve oluşturduğu kültürün tasfiye edilmeye çalışıldığı, Atatürk devrim ve ilkelerinin yok edilmek istendiği bir süreç yaşanmaktadır. Eğitim-İş tam da böyle bir dönemde, sınıf mücadelesini hatırlatan bir başkaldırı olarak tarih sahnesindeki yerini tekrar almıştır: Eğitim-İş, AKP iktidarına karşı yürütülen muhalefetin demokratik ve meşru mücadeledeki en önemli direnç merkezi haline gelmiştir” ifadelerini kullandı.

“LAİK KAMUSAL EĞİTİM TEHDİT ALTINDA”

Laik ve kamusal eğitimin yok edilme tehdidiyle karşı karşıya kaldığını aktaran Iltar, “Siyasal iktidar, geride bıraktığımız 16 yıl boyunca, eğitim sistemini kendi çıkarları için kullanacağı bir araca dönüştürmüştür. Bu araç, gerici ve işbirlikçi iktidara seçmen ve oy devşirmek için kullanılmaktadır. Doğal olarak özgür düşünceli insanlar yetiştirecek laik, bilimsel ve kamusal eğitim yok edilmek istenmektedir. İktidarın bütün eğitim uygulamalarında bu amacı taşıyan somut izleri görülmektedir. Tüm bu olumsuzluklara karşın örgütümüz sınıf temelinde emek, demokrasi, özgürlük ve ülkeye sahip çıkma mücadelesinin önünde yer almıştır. Eğitim-İş’in böyle bir süreçte mücadele alanı içinde olması, emeğimiz, ülkemiz ve ulusumuz açısından çok büyük bir anlam ve önem taşımaktadır” dedi.

 

 

Kamu emekçilerinin iş güvencesinin ortadan kaldırılmak istendiğine de vurgu yapan Eğitim İş Antalya Şube Başkanı Fatin Iltar, “ Kamu emekçilerinin iş güvencesinin elinden alınmak istenmesi, taşeronlaştırmanın, esnek ve güvencesiz çalışmanın yaygınlaşması, işçi ve emekçilerin çalışma ve yaşam koşullarının giderek ağırlaşmasına yönelik yasal düzenlemeler ve atılan fiili adımlar sürmektedir. Kıdem tazminatının kaldırılması çalışmaları, taşeronluğun, güvencesiz, kuralsız ve esnek çalışmanın yaygınlaştırılması ve buna bağlı olarak iş cinayetlerinde yaşanan artış, grevlerin yasaklanması, Özel İstihdam Büroları adı altında kölelik büroları açılması, ülkenin ucuz işgücü pazarına dönüştürülmesi, emekçilerin bugün en can yakıcı sorunları olarak görünmektedir” diye konuştu.

“KADROLAR YETKİN OLMAYAN KİŞİLERDE”

Eğitim kadrolarının yetkin olmayan kişilere bırakıldığını öne süren Iltar, konuşmasını şu ifadelerle tamamladı: “ bu arayış üzerinde yükselen hukuk mücadelesi, soluksuz ortaya koyduğu başarılı çalışmalarla kamuoyunun büyük takdirini toplamıştır.  Mücadelemiz, Milli Eğitim Bakanlığı’na sayısız defalar geri adım attırmış, bu yolla on binlerce mağdur eğitim çalışanının sorunlarına çözüm üretilmiştir. Kuruluşumuzdan bugüne işkolunda hukuk mücadelesinin önderliğini yaparak yüzlerce hukuksuzluğu etkisiz kılmanın, bu yolla işkoluna mücadele heyecanı aşılamanın gururu ve mutluluğunu yaşıyoruz.ğitim-İş, Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün “Öğretmenler yeni nesil sizin eseriniz olacaktır” özdeyişinden hareketle, ulusuna güzel günler gösterme hayalini asla ortada bırakmayacaktır. Eğitim-İş var olduğu sürece, Cumhuriyetin eğitim kurumlarında, aydınlanma devrimlerine savaş açanlara meydan okuyacak karşılarında dimdik duracaktır” (Haber: Eyüp KOÇAK)

 

 

Bu haber toplam 65267 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim