Bugün 29 Mart 2024 Cuma
  • Antalya17 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2324.068
    %0.75
  • Dolar
    32.3623
    %0.09
  • Euro
    34.9104
    %-0.49
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Eğitim sendikalarından ÖSYM'ye tepki !
14 Ağustos 2017 Pazartesi 21:09

Eğitim sendikalarından ÖSYM'ye tepki !

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nin, (ÖSYM) LYS puan hesaplamasında hata yapıldığını açıklaması, Antalya'daki eğitim sendikalarının tepkisini çekti. "

Yapılan hatanın affedilmez hata olduğunu düşünen sendikalar, kuruma liyakat sahibi eğitimcilerin getirilmesi gerektiği konusunda görüş bildirdi.

"ÖSYM'NİN HATASI AFFEDİLİR DEĞİL"

Türk Eğitim Sen Antalya 1 Nolu Şube Başkanı Bünyamin Seçme,  ÖSYM'nin yaptığı hatanın affedilir hata olmadığını söyledi. 2004 yılında ÖSYM'nin oturmuş çekirdek kadrosu ile oynandığını ve o günden bugüne kurumda yapılan işlerin bir türlü düzelmediğini söyleyen Seçme; "ÖSYM'nin yaptığı bu hata, affedilir bir hata değil. Hükümetin ÖSYM'ye müdahalesinden beri bu sorunlar devam etmekte. 2004 yılında ÖSYM'nin oturmuş kadrosu ile oynandı. 2004'den sonra da bu sıkıntılar baş göstermeye başladı ve hala devam ediyor. ÖSYM'nin bu tip hesap hatalarını yapması, bugünün şartlarında anlaşılır gibi değil. Burada bir hatadan çok niteliksizlik ve ciddi bir yönetim hatası olduğunu söylemek lazım" ifadelerini kullandı.

"LİYAKATIN ÖNEMİ ORTAYA ÇIKTI"

Sınava giren adayların; ‘ek puanlı yerleştirme puanları’ yerine, ‘ek puansız yerleştirme puanları’nın dikkate alındığını açıklayan ÖSYM'ye tepki gösteren Seçme, yaşanan durumu 'korkunç bir durum' sözleriyle özetledi.  Seçme, tepkisini şu sözlerle devam ettirdi: "Yapılan güncelleme ile 1110 adayın yerleştirmesi değişti. 1628 aday da bir programa   yerleşememişken yerleşir duruma geldi. Üniversitenin bir bölümünü kazanan toplam 1499 aday ise mevcut güncellemeyle herhangi bir bölüme yerleşemedi. Yaşanan korkunç bir durum. Yaşanan bu durum;  kamuda liyakatin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Liyakat ve nitelik sorunu olan personelin bu hataları yaptığını düşünüyorum. O yüzden kamuda nitelik sorununu çözmemiz gerekiyor. ÖSYM'ye  torpille adam seçilmemeli.  Bu kuruma liyakat, başarı, bilgi, donanım ölçüsü esas alınarak personel seçilmeli"  

"MÜLAKATI EĞİTİM SEN'E ÜYE OLANLAR KAZANIYOR"

Türk Eğitim Sen Antalya 1 Nolu Şube Başkanı Bünyamin Seçme, kamuda sadece Memur Sen'e  üye olan eğitimcilerin mülakatta başarılı olduğunu iddia etti. Farklı sendikalara üye eğitimcilerin sınavda başarılı olsalar bile mülakatta elendiğini anlatan Seçme; " En son sınavda da gördük. Sadece bir sendikanın personeli sınavı kazanıyor.  Kamunun her yerinde Memur Sen'e üye olanlar getiriliyor ve sınavlarda başarılı oluyor. Bu sendikaya üye olanlara 90 ve 90'ın üzerinde notlar veriliyor. Memur Sen üyelerinden sınava girenlerin neredeyse tamamına yakını 90'ın üzerinde not alıyor.  Sınavlarda başarısız olan bir çok insan var. Bu insanlar, mülakatla bir yere geldi. Sınavlarda çok başarılı olup, farklı sendikalara üye olanların mülakatlarda çok düşük not aldıklarını biliyoruz. Mülakat sınavları liyakati getirmez.  Liyakat sınavlarında gerçekten liyakat aranıyorsa o sınava sesli kayıt ve kamera koyarsınız. Yargıda hakkını arayacak imkan sağlarsanız" diye konuştu.

 

 

"ÖSYM, BUNA SON VERMELİ"

ÖSYM'nin yerleştirme skandalına ilişkin bir yorum da, Eğitim İş Antalya Şube Başkanı Fatin İltar' dan geldi. Yapılan hatalarla öğrencilerin emeklerinin ortadan kaldırıldığını savunan İltar; " Düşünün, Salı günü sınavı kazanan 1499 tane çocuğumuza bir hafta değerlendirmede eksik  oldu,   siz sınavı kazanamadınız diyorsunuz. Böyle bir şey olabilir mi? Öğrencilerin en önemli anı bir anda ters yüz oluyor. Öğrencilerin depresyon geçirmesine, hayatta kopmasına, intiharı düşünmesine sebep oluyorlar. ÖSYM, yaptığı bu hatalarla öğrencilerin eğitim hayatlarıyla oynuyor.  Buna bir son vermeliler" ifadelerini kullandı.  

İLTAR, AK PARTİ'YE YÜKLENDİ

ÖSYM üzerinden AK Parti iktidarına sert sözlerle yüklenen Eğitim İş Antalya Şube Başkanı Fatin İltar; AK Parti iktidarının, ÖSYM'nin yapısını bozduğunu öne sürdü.   "AKP iktidarı geldi geleli ÖSYM'de düzen tutmadı. Bunlar bu hataları yapıyorlar çünkü uzman kişiler, ehil kişiler göreve getirilmiyor. Benim adam anlayışı ile göreve getiriliyorlar. Öğrenci psikolojisi, insan bilimi, sosyoloji, akılcı eğitimle alakaları yok.   Hak hukuk önemli değil bunlar için. İnsan yetiştirmek istemiyorlar. Bir muhalefet partisi, sivil toplum örgütleriyle adalet yürüyüşüne katıldı. İnsanlar adaletten umudu kesmiş, az buçuk inananlar da hesaplarını öbür dünyaya havale ediyor.  Hak arayışını engelliyorlar. Böyle bir durumda öğrenciler nasıl hak arasın" diyen İltar,  mevcut duruma son verilmedikçe, Türk eğitim sisteminin karanlığa gömüleceğini iddia etti.

 ÇOCUKLARIMIZ KOBAY OLARAK KULLANILIYOR

Eğitim Sen Antalya Şube Başkanı Kadir Öztürk de, ÖSYS’de yapılan yanlış hesaplamaya tepki gösterdi. Mevcut eğitim sisteminde çocukların kobay olarak kullanıldığını dile getiren Öztürk; "Bu ilk değil ki? Çocuklarımız kobay. Zaten psikolojileri alt üst oluyor.  Sorular çalınıyordu, şimdi de aynı şeyin bir benzeri devam ediyor.  Olan çocuklarımıza oluyor. Çocuklarımızın geleceği ile oynuyoruz.  Başta eğitim sisteminin, sınav endeksli yapıdan vazgeçilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bilimsel ve laik bir eğitimin verilmesi gerektiğini düşünüyorum.  Sınav sonucunda çocuk bir yere yerleştirilmemeli. Avrupa'da olduğu gibi, çocuklar liseyi bitirdikten sonra belli üniversitelere başvurabilmeli" dedi. Sınav endeksli bir yapı nedeniyle mevcut sorunların yaşandığına dikkat çeken Öztürk, sert eleştirilerine şöyle tamamladı: "Bunlar olmadığı için, sınav endeksli sistemde eğitim gördükleri ve başarı buna göre değerlendirildiği için çocuklarımızın psikolojisi mahvoluyor. Kaç yıldır bu yanlışlık her seferinde yapılıyor.   ÖSYM'nin içi boşaltılmış durumda.  Sorular   doğru düzgün hazırlanamıyor, her türlü yanlışlar yapılıyor, kapalı bir kutu. Bunu daha şeffaf, daha açık bir şekilde olsa bu tür sorunlar yaşanmaz. ÖSYM'nin bilimsel bir kuruldan oluşması gerekiyor.  80 milyon nüfusta yaşıyoruz, yaklaşık 20 milyon çocuk okuyor.  Artık veliler, yaşanan bu duruma tepki göstermeli. Devlette çalışan kamu personelinin tarafsız olması gerekiyor. Sistemi çökertmiş durumdalar. Çocuk 12 sene okuyor, 2 sene özel eğitime gidiyor,  14 yıllık bir birikimi 3 saatte değerlendirmeye alıyorsunuz. Böyle bir şey dünyanın hiç bir yerinde yok. O yüzden yapılan her iş elimizde patlıyor"   (Haber: Eyüp KOÇAK)

 

Bu haber toplam 601 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim