Bugün 23 Nisan 2024 Salı
  • Antalya20 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2429.254
    %-0.19
  • Dolar
    32.552
    %0.19
  • Euro
    34.8813
    %0.59
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Ekonomi, 2016'dan iyi gidiyor
20 Haziran 2017 Salı 22:44

Ekonomi, 2016'dan iyi gidiyor

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'nın (ATSO) Haziran ayı meclis toplantısı, Süleyman Özer başkanlığında gerçekleştirildi.

 "DEVLET ÇETELERDEN TEMİZLENMELİ"

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davut Çetin, konuşmasının ilk bölümünü ülke gündemine ayırdı.  Önümüzdeki ay  15 Temmuz hain darbe girişiminin yıl dönümü olduğunu hatırlatan Çetin, demokrasi uğruna şehit düşen insanlara  Allah'tan rahmet diledi, darbede parmağı olanları herkesi lanetledi. Türkiye'nin gerek 15 Temmuz'da, gerekse 15 Temmuz öncesinde ağır bedeller ödediğine dikkat çeken Çetin; "Maalesef, bir yıl sonra halen hepimizin, bütün kamuoyunun bu mücadele ve yargılama süreçleri hakkında cevapsız soruları var. Meclis araştırması basında yer alan konulara bir şey eklememiştir. Darbe cuntasını, siyasi ayağını, Devletin içinde, silahlı kuvvetlerin içinde bu kadar örgütlenmenin nasıl olduğunu halen tam olarak açıklığa kavuşmuş değildir. Bu kadar bedelden sonra bu mücadele bütün yönleriyle şeffaf olmalı, kamuoyu vicdanı tatmin edilmeli, Devlet bütün çetelerden temizlenmeli, her tür darbeye karşı demokratik kurumlar ve hukuk devleti güçlendirilmelidir. Bugüne kadar sürekli olarak siyasi uzlaşma dedim, yine tekrar edeceğim; çünkü bu mücadele siyasi uzlaşma olmadan, siyasi çekişmeler bir kenara bırakılmadan başarılı olamaz. Demokrasiye, hukuka, kamu vicdanına, adalete, basın ve fikir özgürlüğüne önem verilmeden bu mücadele kazanılamaz" ifadelerini kullandı.  

ÖFKE VE ŞİDDET ARTTI

Ülkede öfke ve şiddet unsurunun gün geçtikçe arttığına vurgu yapan ATSO Başkanı Davut Çetin; Antalya'da oynanan Göztepe-Eskişehirspor maçında yaşanan olaylara değindi. Stada sokulmaya çalışılan yasak maddelerin fotoğrafını meclis üyelerine gösteren Çetin; " Bir milli futbolcumuz öfkeyle saldırıp, küfürler ediyor, sonra pişman olmadığını açıklayıp, Umreye gidiyor, kimse bir şey söylemiyor.  Bir eski milli futbolcu çek-senet mafyasıyla ilişkiden denetimli serbestlikle yargılanıyor. Bir fotoğraf gösterelim. Bunlar maçına sokulmaya çalışılan yasak maytap ve meşaleler, bir yangın çıksa korkunç şeyler olabilirdi. Bunlardan daha vahim olaylar da var. Bir ilçemizde bir çocuk cinayeti duyulunca halk binaya hücum ediyor, insanlar yargılamadan cezayı vermek, zanlıları linç etmek istiyorlar. Sakarya   Hendek'te yüzlerce kişi bir kavga nedeniyle Suriyelilere saldırıyor. Halk artık kendisini polis, savcı, hakim ve infaz memuru yerine koyuyor" diye konuştu. 

ADALETE GÜVEN TOPLUMU AYAKTA TUTAR

Türkiye'de etnik, mezhebi ve siyasi gerilimlerden uzak durulması gerektiğini söyleyen Başkan Çetin, Online ansiklopedi sitesi Wikipedia'nın yasaklanmasını eleştirdi. Çetin; "Adalete güven toplumu ayakta tutan son dayanaktır.  Türkiye’de demokrasi ve adalet darbeler yüzünden çok yara almıştır. Artık geçmişteki hatalardan dersler çıkarılmalıdır. Geçmişte Sayın Cumhurbaşkanı bir şiir yüzünden hapis yatmıştır. O ceza nasıl yanlışsa, bugün de yazdığı yazı nedeniyle insanların tutuklu yargılanması yanlıştır. Demokratik protestolar terör suçuyla aynı kefeye konulmamalıdır. Protesto gösterisi bir haktır, insanlara sesini duyurma, yönetime ise talepleri duyma imkanı verir. Muhalefet partileri, sivil toplum veya toplumun bir kesimi demokratik protesto hakkını kullanabilmeli, anlaşmazlıklar diyalog ve uzlaşmayla çözüme kavuşturulmalıdır. Hükümet ve muhalefet arasında diyalog hiçbir zaman kesilmemelidir. Herkesin aynı fikirde olması mümkün ve gerekli değildir, önemli olan herkesin özgürce fikrini söylemesi, bunların basında yer alması ve herkesin karşıdakinin fikrine saygı göstermesidir. 

"YÜZDE 5 BÜYÜME BEKLENTİNİN ÜZERİNDE"

Ülke gündemine ilişkin fikirlerini dile getiren ATSO Başkanı Davut Çetin, konuşmasının geriye kalan bölümünü ekonomiye ayırdı. Ekonomi alanında son günlerde olumlu gelişmelerin yaşandığını söyleyen Başkan Davut Çetin; ilk çeyrekte yüzde 5'lik büyümenin beklentilerin üzerinde bir büyüme olduğunu dile getirdi. Ekonomi cephesinde rehavete kapılmama uyarısı yapan Başkan Çetin; "Rehavete kapılmamak ve yapısal sorunları ihmal etmemek gerekir. Kredi artışları ve vergi indirimleriyle büyümede artış olması normaldir.  Vergi indirimleri, vergi barışı, kredi kampanyaları ekonomide doping etkisi yapmış, otomobil, beyaz eşya, mobilya talepleri öne çekilmiştir. Bu rüzgarın son haftalarda kesildiğini görüyoruz. Büyümeye bir destek ihracattan gelmiştir. Avrupa ekonomisinde canlanma, Irak ve Körfez ülkelerine ihracat otomotiv ve çelik ihracatında bir artışa neden olmuştur. İhracattaki artış sevindiricidir, fakat bunun sürekli olması için ar-ge ve teknolojiye yatırım yapılması gereklidir" diye konuştu. 

"EKONOMİ 2016'DAN İYİ GİDİYOR"

Antalya ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde de bulunan ATSO Başkanı Davut Çetin; Türkiye’nin en büyük 500 sanayi işletmesi anketine değindi. Antalya’dan da 3 üyenin bu listeye girdiğini ifade eden Çetin, sanayi  işletmelerinin AR-GE çalışmalarındaki yetersizliğinden şikayet etti.  Çetin; " En büyük 500 sanayi işletmemizin ar-ge harcaması 1 milyar doları bulmuyor.   Dünyada Volkswagen ar-gede 1 numara 13 milyar dolar harcıyor, Samsung’da 13 milyara yakın, bütün Türkiye olarak, biz 7 milyar dolardayız. Eğer veri doğruysa, en büyük 500 sanayi şirketimizin yarısının ar-ge yapmaması konuşulması gereken bir konudur. Bir işletme tek başına ar-ge yapamıyorsa, birkaç işletme ortak ar-ge faaliyeti yürütmelidir. Ekonomide büyüme işsizliği önceki aya göre düşürdü, fakat halen geçen yılın üzerinde bir işsizlikle karşı karşıyayız. Büyüme yeterince istihdam yaratmamıştır.Son günlerde istihdam desteği ile SGK’ya kayıtlı istihdamın 1 milyon 400 bin arttığı, bunun %10’unun Antalya’dan kaynaklandığı, İstanbul’dan sonra Antalya’nın geldiği açıklandı. Biz daha önce turizm nedeniyle bizim bu sayıya ulaşacağımızı söylemiştik. SGK verileri açıklamadığı için detayları göremiyoruz. Antalya’da zaten normalde yaz ve kış istihdam farkı 100 bindir. Mevsimsel istihdamın öne çekilmesi bu konuda katkı yapmıştır. 
Sonuç olarak, ekonomi 2016’ya göre doğal olarak daha iyi gitmektedir, bununla birlikte yatırım ve genç istihdamı cephesinde sorunlar bitmiş değildir. Kayıtdışılık, enflasyon, işsizlik, cari açık, sanayi yatırımlarının zayıflığı gibi sorunları unutmayalım" diye konuştu. 

"TURİZMDE ANTALYA İYİ GİDİYOR"

Antalya'nın turizm sezonunu da değerlendiren Başkan Davut Çetin; "Türkiye'ye gelen turist sayısı ilk dört ayda geçen yıl ile aynı düzeyde kalmıştır. İstanbul'a gelen turist sayısı nisan ayında geçen yılın yüzde 5 gerisindedir. Antalya'da ise Nisan ayında yüzde 38, Mayıs ayında yüzde 65 artış kaydetmiştir. Son günlerdeki eğilim devam ederse 6 ayda geçen yıla göre yüzde 50 artış göreceğiz ve yılı 9 milyonlar düzeyinde tamamlayabileceğiz. Bunu söylerken hemen şunu da kaydedelim, 2015'e göre yüzde 25, 2014'e göre yüzde 30 gerideyiz. Bu nedenle geçen yıldan iyiyiz, fakat turizmde ve ticarette yüzlerin gülmesi zaman alacaktır. 2015'te Almanya'dan ziyaretçi sayısı 3 milyondu. Geçen yıl 2 milyona düştü ve bu yıl düşüş devam ediyor. 2015'e göre Batı Avrupa ülkelerindeki pazar kaybımız 2,5 milyonu aşacak gibi görünmektedir. Temmuz, Ağustos aylarında son dakika satışları artarsa biraz daha iyi olacaktır. Bizim oturup kendi evimizi, kapımızın önünü süpürme zamanıdır. Geçen yıl hayatta kalmaya çalıştık, artık daha soğukkanlı bir biçimde geleceği konuşmalıyız

ATSO'DAN TÜRKİYE'DE BİR İLK

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'nın Haziran ayı meclis toplantısında, Türkiye'de bir ilk yaşandı.  Türkiye'de ilk defa bir ticaret ve sanayi odası meclisinde, üyelere etik belgeleri verildi.  Etik belgeleri hakkında yorumlarda görüşlerini dile getiren Çetin; " Bugün ilk etik belgelerimizi vereceğiz. Etik kurul çalışmalarını tamamladı, komitelerimizi bilgilendirdik, ilk başvurular komitelerimizden geldi, bunlar değerlendirildi ve ilk belgeler düzenlendi. Komite başkanlarımız ve üyelerimiz zaten sektörlerinde ticaret ahlakını koruması gereken, örnek olması gereken kişilerdir, dolayısıyla komite başkanlarımız ve üyelerimizden başlamaktan mutluluk duyuyorum. Türkiye'de ilk defa böyle bir çalışmayı gerçekleştirdik. Bugün billboardlarla, sosyal medya ile duyuruya başlıyoruz. Henüz duyuru yapmadan, üyelerimizden talepler gelmeye başladı. ATSO Etik Üye belgesi ve logosu bir ticaret ahlakı belgesidir. Bu belgeyi alıp, işyerine asan işadamı, etik kurallara imza atmıştır. Bu belgeye sahip olan işyerlerimiz müşterisinin haklarına, sektörün ve Antalya'nın itibarına saygılı olacağını taahhüt etmiştir. Bu belgeler komitelerimizin olumlu görüşü ile verilmektedir. Haklı bir şikayet olduğunda Etik kurulumuz inceleme yapacak ve belgeyi geri alacaktır. Etik üye belgesi alan işyerlerini sektör sektör ilan edeceğiz. Böylece bu belgeyi alan işyerlerinin reklamını yapmış olacağız, belgesi iptal edilen olursa onun için de olumsuz reklam olmuş olacaktır. Komitelerimizin kayıtdışı çalışan, ruhsatsız çalışan işyerlerinden şikayeti bitmek bilmiyor. Akaryakıt sektörümüzün komite raporunu okursanız aynı sorunu görüyorsunuz.  Mühendislik şirketlerinde bile sorun yaşanıyor. Halı ve mobilya sektöründe aynı şikayetler devam ediyor. ATSO Etik Uye belgesinin bu konuda da  katkı yapacağını ümit ediyorum" ifadelerini kullandı. (Haber: Eyüp KOÇAK)

Kaynak: Eyüp Koçak
Bu haber toplam 709 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim