Bugün 20 Nisan 2024 Cumartesi
  • Antalya16 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2496.161
    %0.03
  • Dolar
    32.4971
    %0.13
  • Euro
    34.5977
    %-0.09
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
‘‘Ekonomiyi büyütmeliyiz’’
16 Nisan 2019 Salı 18:41

‘‘Ekonomiyi büyütmeliyiz’’

ATSO Başkanı Davut Çetin, ‘‘Dünya dijital ekonomiye geçiyor: Ticaret savaşları olsa da teknoloji gelişmeye devam edecek. Dünya; tarım, turizm, perakende, lojistik 4.0 sistemlerine geçecek. Bugünün sorunlarına takılıp kalmamalı, dijital dönüşümle şirketler

ATSO Başkanı Davut Çetin, ‘‘Dünya dijital ekonomiye geçiyor: Ticaret savaşları olsa da teknoloji gelişmeye devam edecek. Dünya; tarım, turizm, perakende, lojistik 4.0 sistemlerine geçecek. Bugünün sorunlarına takılıp kalmamalı, dijital dönüşümle şirketlerimizi ve ekonomiyi büyütmeliyiz” diye konuştu.

ATSO öncülüğünde gerçekleştirilen Devlet Destekleri Zirvesinde; Akdeniz Üniversitesi, Antalya Bilim Üniversitesi, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı, KOSGEB, İŞKUR, SGK, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türk Patent ve Marka Kurumu, Tarım ve Orman Bakanlığı ile TÜBİTAK'tan gelen yetkililer kendi kurumlarındaki devlet destekleri hakkında bilgi verdi. Zirve açılışına Antalya Valisi Münir Karaloğlu, ATSO Başkanı Davut Çetin, bakanlık ve kamu kurumlarının yetkilileri ile iş insanları katıldı.

100_2110.jpg

“2019’DA 150 BİN İSTİHDAM SÖZÜ”

Açılışta konuşan Antalya Valisi Münir Karaloğlu, devletin birçok sektörde sağladığı teşvik ve desteklerden iş insanlarının birçoğunun haberdar olmaması üzerine üç yıl önce başlatılan zirvenin gelenekselleştiğini belirterek hem iş insanlarının hem de kurumların zirvede bir araya gelerek karşılıklı olarak sorunların konuşulduğunu kaydetti.

Yarattığı istihdamla Türkiye’yi hedeflerine taşıyacak önemli şehirlerden birisinin Antalya olduğunun altını çizen Karaloğlu; “İş insanlarımızın önünü açmak, devlet desteklerini iş insanlarımıza aktarmak kamu görevleri olarak bizlerin görevi. Bugün birçok alanda kamu kurum ve kuruluşlarının sağlamış olduğu destekleri her kurumun sorumlusu anlatacak. İstihdamla ilgili son 3 yıldır devam eden bir seferberliğimiz var. 2017’de Antalya sağlamış olduğu 186 bin yeni istihdamla Türkiye’de ikinci olmuştu. 2018’de 164 bin yeni istihdam sağlandı. Bu sene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yapılan görüşme çerçevesinde 150 bin sözü verildi. Ama biz Antalya’nın 150 binin üzerine çıkacağına inanıyoruz” diyerek 2023 yılına kadar seçim olmadığını 4 buçuk yıllık süreyi ülke ve şehir olarak iyi kullanmamız gerektiğini belitti.

100_2103.jpg

“TÜRKİYE'Yİ DAHA ÇOK ÜRETEN BİR ÜLKEYE DÖNÜŞTÜRMEMİZ LAZIM”

“Reel sektörün sorunlarına daha çok eğilerek Türkiye'yi daha çok üreten, refahını daha çok artıran bir ülkeye hep beraber dönüştürmemiz lazım. Ne sadece devletin destekleriyle ne de sadece sizin fedakarlıklarınızla bir yere varabiliriz. Bizim mutlaka iş birliklerimizi geliştirmemiz lazım” diye konuşan Karaloğlu, bir taraftan devletin sağlamış olduğu destekler, bir taraftan bilgi, beceri ve fedakarlıklarla ülkeyi hedeflerine taşıyacaklarını belirtti.

“ANTALYA’NIN GELECEĞİNE YATIRIM YAPMAYA DEVAM”

ATSO Başkanı Davut Çetin ise; “Bildiğiniz gibi ekonomide zor günlerden geçiyoruz. Reel sektör olarak hem morale hem de desteğe ihtiyacımız var. Valimiz bize moral veriyor, Bakanlıklarımız da istihdam ve yatırım teşviki vermektedir. Böylece sorunlarımızı azaltacağız ve Antalya’nın geleceğine yatırım yapmaya devam edeceğiz” diyerek Antalya ekonomisinin geçen yıl turizm sayesinde büyüdüğünü, Türkiye’de yatırım teşvik belgesi azalırken, Antalya’da yüzde 60 arttığını belirtti. Çetin ayrıca, Antalya’da geçen yıl alınan 3 milyarlık teşvik belgesinin üçte birinin turizm yatırımı, 750 milyonu imalat yatırımı, 400 milyonu tarım, 200 milyonu eğitim, 200 milyonu sağlık, 170 milyonunun da enerji yatırımı olduğunu kaydetti.

“TÜM SEKTÖRLERDE VERİMLİLİĞİ SAĞLAMAK ZORUNDAYIZ”

Çetin; “Antalya sanayide, tarımda, ticarette, teknolojide çok daha iyi bir yere gelebilir. Yeter ki, birleşelim, ortaklıklar kuralım, dünyaya bakıp yeni alanlara yönelelim. İnanıyorum ki, bu zirve Antalya özel sektörüne çok faydalı olacaktır. Antalya’da turizm sezonuna girdiğimiz bu dönemde istihdam teşviklerinin başta turizm olmak üzere bazı sektörlerimize önemli desteği olacağına inanıyorum” diyerek daha önce istihdam artışında Antalya’nın ikinci il olduğunu bu sene yine aynı başarının gösterilebileceğini kaydetti.

“Hangi sektörde olursa olsun, bir kişi daha fazla istihdam etmek imkânı olan herkes, sunulan desteklerden yararlanmalıdır” diyen Çetin, Dünya ile rekabet edebilmek için doğru ürünleri üretmek ve tüm sektörlerde verimliliği sağlamak zorunda olduklarının altını çizdi.

“ARGE’YE YATIRIM YAPMALIYIZ”

“Antalya’da Sosyal Güvenlik Kurumu’na kayıtlı 72 bin işyeri var. Bunun 28 bini tek kişilik, 20 bini 2-3 kişi istihdamı olan işyerleri. Küçük olsun benim olsun anlayışını bir kenara bırakmalı, sermayelerimizi birleştirip ortak yatırım yapmaya ve büyümeye öncelik vermeliyiz. İnovasyona ve insana yatırım yapmaya daha fazla önem vermeliyiz. Ülkemizde ARGE merkezi sayısı hızla arttı, 1152 oldu, ama en büyük şirketlerimizin yarısında ar-ge yapılmıyor.  Ortaklıklar kurup, yeni sektörlere, teknolojiye, ARGE’ye yatırım yapmalıyız” diyen Çetin, ülke olarak kişi başına 3 bin dolar ithalat, 2 bin dolar ihracat yapıldığını kaydetti.

“DAHA FAZLA İHRACAT İÇİN ÇALIŞMALI”

Çetin; “Hepimiz daha fazla ihracat için çalışmalıyız. Antalya tarımında, küçük üreticilerimiz birleşmeli ve daha fazla ihracat için çalışmalıdır. Ticaret ve Sanayi Odası olarak üyelerimizi ihracat hedefiyle bir araya getiriyoruz. Bakanlık desteğiyle yaptığımız URGE projelerinde tarım, gıda, yapı sektörlerimizde kümeler oluşturduk. Güç birliğiyle ihracatımızı artırmaya çalışıyoruz. Sanayide birkaç büyük şirketimiz var, ama kümelenmeyle sektörleri büyütmek için çaba harcamalıyız” diyerek tasarım, iklimlendirme, biyoteknoloji, genetik gibi alanlarda ortak ARGE ve inovasyon merkezlerinin kurulması gerektiğini ifade etti.

“DİJİTAL DÖNÜŞÜMLE ŞİRKETLERİMİZİ VE EKONOMİYİ BÜYÜTMELİYİZ”

“Antalya 4.0 projemizle, Açık Veri Merkezi gibi endüstri 4.0 altyapılarını kurmamız gerektiğini ortaya koyduk. Dünya dijital ekonomiye geçiyor: Ticaret savaşları olsa da teknoloji gelişmeye devam edecek. Dünya; tarım, turizm, perakende, lojistik 4.0 sistemlerine geçecek. Bugünün sorunlarına takılıp kalmamalı, dijital dönüşümle şirketlerimizi ve ekonomiyi büyütmeliyiz” diye konuşan Çetin, teşviklerle birlikte makro ekonomik istikrar ve yapısal reform sürecinde daha hızlı ilerleme beklediklerini kaydetti. HABER: AYSEL ÖNER

Bu haber toplam 3218 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim