Bugün 19 Nisan 2024 Cuma
  • Antalya22 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2488.872
    %0.19
  • Dolar
    32.5974
    %0.14
  • Euro
    34.7926
    %0.14
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Emine Erdoğan Şanlıurfa’da 3. Yerel Tohum Buluşmaları’na katıldı
25 Nisan 2018 Çarşamba 18:23

Emine Erdoğan Şanlıurfa’da 3. Yerel Tohum Buluşmaları’na katıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan Şanlıurfa'da gerçekleştirilen 3. Yerel Tohum Buluşmaları programına katıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan Şanlıurfa'da gerçekleştirilen 3. Yerel Tohum Buluşmaları programına katıldı.

Yerel Tohum Buluşmalarının 3'üncüsü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba'ın katılımıyla Şanlıurfa'da gerçekleştirildi. Şanlıurfa-Akçakale yolu üzerindeki Koruklu kırsal Mahallesinde bulunan GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğüne bağlı Talat Demirören Araştırma İstasyonunda gerçekleştirilen programda konuşan Emine Erdoğan, 2002'de 145 bin ton olan sertifikalı tohumluk üretimi 15 yılda 7 kat artarak 1 milyon 50 bin tona ulaştığını belirterek 2023 yılında 2 milyon ton tohum üretimi ve 500 milyon dolarlık ihracat hedeflediklerini dile getirdi.

2023 yılında hedef 2 milyon ton üretim

Erdoğan konuşmasında, "Binlerce yılık ve tarihi zenginlik kültürüyle medeniyetler beşiği bu topraklarda böylesi bir etkinlik son derece manidardır. İnanıyorum ki 3. Yerel Tohum Buluşması bu verimli toprakların bereketiyle yeni sürgünler verecektir. İlkinin İzmir'de gerçekleştirdiğimiz tohum buluşması Samsun'dan sonra Şanlıurfa'ya taşınmış, milli tarım vizyonunu daha da güçlendirecek bir adım olmuştur. İnşallah bundan sonrada Konya ve Yalova'da düzenlenerek tüm bölgelerimizi kapsayan bir girişime dönüşecektir. Toprak bizim sadık yarimizdir, geldiğimiz yer ve gideceğimiz yerdir. Altını bereketli, üstünü mamur halle getirmek bizim ona karşın sorumluluğumuzdur. Nasırlı elleri ve alın terinin sembolü olan çiftçilerimizin gayretiyle toprak tohumla buluşacağı zamanı bekler. Toprak ve tohum birbirinin ayrılmaz parçasıdır. Tohum toprağa, toprak tohuma emanettir. Her ikisi de milli servetimizdir. Bu bilinci ne kadar yaygınlaştırır, ata tohumlarımıza ne kadar sahip çıkarsak yeni nesillerin geleceğini de o kadar garanti altına almış oluruz. Tohum meselesi stratejik bir meseledir. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın ata tohumu projesi milli tarım vizyonunu yansıtan son derece önemli bir girişimdir. Bir ülkenin tohum ihtiyacını dışarıya bağımlı olmaksızın kendi kendine karşılayabilmesi geleceğe yapılan en büyük yatırımdır. Öte yandan temiz tohum sağlıklı hayat zincirinin ilk halkasıdır. Tohum iyi, sağlıklı ve temiz olursa beslenme de sağlıklı olur. Çok şükür ki son yıllarda tohum üretiminde, veriminde, kalite ve ihracatında önemli gelişmeler kaydedildi. 2002'de 145 bin ton olan sertifikalı tohumluk üretimi 15 yılda 7 kat artarak bir milyon 50 bin tona ulaştı. İhracatımız 8 kat artarken ithalatımız 2017'de son beş yılın en düşük oranına geriledi. Şu anda 79 ülkeye tohum ihracatı yapan bir ülkeyiz. İnşallah 2023 hedefimiz 2 milyon ton üretim ve 500 milyon dolarlık ihracattır" dedi.

Spekülasyonlar gerçeği yansıtmıyor

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba ise, 79 ülkeye tohumluk ihracatı yaptıklarını belirterek yapılan spekülasyonların gerçeği yansıtmadığını dile getirdi. 2017 yılında bir milyon 50 bin ton sertifikalı tohum ürettiklerini söyleyen Bakan Fakıbaba, "Son 10 yılda sertifikalı tohum fidan ve fide kullananlara ve üreticilerimize toplam 1.7 milyar lira Türk lirası destek destekleme ödemesi yapmışız. Bu desteklerimiz ile beraber tohumculuğun üretim, verim, kalite ve ihracatında ciddi artış artışlar gerçekleştirdik. Bazen hep speküle ediyorlar, her türlü değerli tohumu dışarıdan alıyoruz, yani öyle değil. İnanın Türkiye bu konuda 2002 yılında 145 bin ton sertifikalı tohumluk üretimi varken, bizim dönemimizde, AK Parti hükümetleri döneminde 7 kat artış göstererek 2017 yılında bir milyon 50 bin ton sertifikalı tohum üretmişiz. Bugün artık Türkiye tohum, fidan, fide ve süs bitkisi üreten, ihraç eden bir ülkedir. 79 ülkeye tohumluk ihracatı yapıyoruz. Bunların yanında bakanlığımız TİGEM arazilerinin kiralanmasında tohumluk üreticilerine öncelik vermektedir. Zaten TİGEM arazilerinin iki önemli Komisyonu vardır. Komisyonlarından birisi damızlık üretimi, ikincisi ise tohumluk üretimidir. Bu bağlamda Allah'ın izniyle arkadaşlarımız gereken desteği ve emeği verecekler ve TİGEM hak ettiği yerde olacaktır" diye konuştu.

Bu haber toplam 347 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim