Bugün 28 Mart 2024 Perşembe
  • Antalya20 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2302.3
    %1.16
  • Dolar
    32.3226
    %0.21
  • Euro
    35.0903
    %-0.06
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
“En önemli sorunumuz sağlıkta şiddet”
15 Mart 2018 Perşembe 06:00

“En önemli sorunumuz sağlıkta şiddet”

14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle hekimlerin sorunlarını ve taleplerini dile getiren Antalya Tabip Odası Başkanı Adnan İş, sağlıkta şiddetin en önemli sorunları haline geldiğini belirterek yasal tedbir alınmasını istedi.

Antalya Tabip Odası Başkanı Adnan İş, 14 Mart Tıp Haftası nedeniyle oda binasında dün bir basın açıklaması yaptı. Açıklamaya, Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Tayyar Asrık, Diş Hekimleri Odası Başkanı Dr. Gassan Yücel, Tabip Odası Aile Hekimleri Komisyonu Başkanı Dr. Ozan Uzkut, Sağlık İş Başkanı Dr. Selçuk Koçlar, Çocuk Hekimi Dr. Sabri Türeli ve bazı üyeler katıldı. 14 Mart’ı bir bayram olarak kutlayamadıklarını dile getiren Başkan İş, sorun ve taleplerini 11 madde halinde sıraladı. Şehir hastanelerinden vazgeçilmesini de isteyen İş, yapılacak olan Antalya Şehir Hastanesi yeriyle ilgili de ‘Obruk’ iddiasında bulundu.

“SORUNLARIN KONUŞULDUĞU BİR TARİH OLARAK DEĞERLENDİRİYORUZ”

14 Mart 1827 tarihinin, modern anlamda ilk Tıp okulunun açılışı olduğunu ve 1919 yılında işgal altındaki İstanbul’da işgale direnen Tıbbiyeli öğrenciler tarafından kutlandığını hatırlatan İş, bu tarihi sağlık ortamının ve hekimlerin sorunlarının konuşulduğu bir tarih olarak değerlendirdiklerini söyledi.     

“SON 5 YILDA HEKİMLERİN YARISI ŞİDDETE UĞRADI”

Sorun ve taleplerini 11 madde halinde sıralayan ve sağlıkta şiddete dikkat çeken İş, “Geçtiğimiz hafta bende şiddete uğradım. Maalesef sağlıkta şiddet giderek tırmanıyor. Sağlıkta şiddet, onlarca sorunumuzun arasında en önemlisi haline geldi. Son 5-6 yılda en üst plana çıktı. Türkiye’de 140 bin hekim var. Son 5 yılda hekimlerin neredeyse yarısı, yaklaşık 60 bin hekim şiddete uğradı. Buna rağmen yetkililer, gerekli ve yeterli önlemi almakta isteksiz davranıyor. Sağlıkta şiddeti önleyecek yasal tedbir alınmasını istiyoruz” dedi.

“SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM PROGRAMI ÇÖKTÜ”

Sağlıkta Dönüşüm Programının çöktüğünü söyleyen İş, sistemin çökme göstergelerini şöyle sıraladı:

“15 yıl sonra görüyoruz ki Sağlıkta Dönüşüm Programı çökmüştür. Bu program çok büyük vaatlerle bize iletildi. Tek çatıda herkesi kapsayan Genel Sağlık Sigortası, motivasyonlu sağlık çalışanı, destekleyici bilim kurumları, kalite, akılcı ilaç ve malzeme yönetimi, masrafların düşürülmesi, sağlık bilgi sistemi vaat edilmişti. Hiçbiri gerçekleşmedi. 2011 yılında uygulanmaya başlanan Kamu Hastane Birlikleri, 2017’de kapatılarak 6 yıl sonra geriye dönüldü. Aile hekimliğinde de en hayati işlem olan sevk zinciri uygulanmadı. 4 tane küçük ilde sadece 15 gün uygulanabildi. Bütün sorunların temelinde de bu yatıyor. Aşı reddi konusu yaygınlaştı. Birinci basamaklarda poliklinik sayısı yüzde 70 ila 90 arasında olması gerekirken, 2016 yılında yüzde 31’e düştü. Kaydı olmayan göçmenler, mevsimlik işçiler, nüfus cüzdanı olmayan yaklaşık 6.5 milyon kişi hizmete ulaşamadı. Bunun içinde Suriyeliler yok. Aile hekimliğinde performans ve ceza sistemi, hekimleri çok reçete yazmaya ve olur olmaz tetkik istemeye mecbur bıraktı. Doktorlara güven zedelendi ve şiddet arttı. Birinci basamak sağlık hizmetleri parçalı hale geldi. Hasta, müşteri adıyla tanımlanmaya başlandı. Birinci basamakla diğer basamaklar arasındaki koordinasyon koptu.”

“ADİL YARGILANMA HAKKI TANINMALI”

“Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen hekimlere adil yargılanma hakkı tanınmalı, hukuk yolları hızlandırılmalı” diyen İş, “Adil yargılama ile suçsuz olduğu anlaşılanlar derhal görevlerine iade edilmeli” ifadelerini kullandı.    

“ŞEHİR HASTANELERİ PROJESİNDEN VAZGEÇİLMELİ”

Şehir hastaneleri projesinden vazgeçilmesi gerektiğini söyleyen İş, “Firmalara asra verilip üzerine hastane yap, bana kirala deniyor. 1 ila 4 yılda ödenecek kira bedeli ile aynı hastane rahatça devlet tarafından yapılabiliyorken en az 25 yıl, giderek artırılacak astronomik kiralar ödenmesi öngörülüyor. Firmalara çok özel imtiyazlar ve yüzde 70 doluluk garantisi veriliyor. Kamu maliyesi çok büyük zararlarla firmalara aktarılıyor. Sağlık personelini de çok zor şartlar bekliyor” diye konuştu.

“ANTALYA ŞEHİR HASTANESİ ARAZİSİ ÇÖKME BÖLGESİ”

Sağlık Bakanlığı’ndan Antalya şehir hastanesinin ihalesiyle ilgili bilgi alamadıklarını ileri süren İş, Antalya şehir hastanesinin yapılacağı 373 dönümlük arazinin obruk-dolin (Çökme) bölgesi olduğunu iddia etti.

“İSG UYGULANMIYOR”

2012 yılında çıkarılan İş Sağlığı Güvenliği (İSG) Kanunu’nun uygulanmadığını dile getiren İş, denetimlerin eksik yapıldığını, kanunun öngördüğü ciddi bazı konuların kağıt üzerinde formalite olarak kaldığını ileri sürdü.   

“EMEKLİ HEKİM MAAŞLARI YOKSULLUK SINIRININ ALTINDA”

Emekli hekim maaşlarının yoksulluk sınırının çok altında ve açlık sınırına yakın olduğunu belirterek artırılmasını isteyen İş, emekli hekim maaşlarının benzer statüdeki yargı ve emniyetteki emekli maaşlarıyla aynı olmasını talep ettiklerini dile getirdi. 

“FİİLİ HİZMET SÜRESİ ZAMMI YASALAŞMALI”

Yıllardır talep etmelerine rağmen fiili hizmet süresi zammının yasalaşmadığını söyleyen İş, fiili hizmet süresi zammının yasalaşmasını istedi.

“AKŞAM VARDİYASI SONLANDIRILMALI”

Akşam vardiyası uygulamasının sonlandırılmasını da isteyen İş, uygulamayla bir yanlışın başka bir yanlışla düzeltilmeye çalışıldığını söyledi.

“TIBBIN ALTERNATİFİ OLMAZ”

“Alternatif Tıp uygulamaları bilim dışı işlemler haline gelmemeli, çok sıkı denetlenmeli” diyen İş, 2014 yılında Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Yönetmeliği’nin çıkarıldığını hatırlatarak, “Fakat hacamatçılar ve şarlatanlar ortalığı kapladılar. Hekimlere dil uzatacak hale geldiler. Türk tıbbı ciddi şekilde yaralanmış haldedir. Tıbbın alternatifi olmaz, olamaz” diye konuştu. 

“SUT ÜCRETLERİ ARTIRILMALI”

Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) ücretlerinin 11 yıldır artırılmadığını dile getiren İş, her türlü girdi bedelinin arttığı, enflasyonun olduğu bir ülkede SUT ücretlerinin artmamasının ilginç olduğunu söyledi. İş, SUT’a göre işlem yapan tüm sağlık kuruluşlarının mevcut fiyatlarla her gün batağa sürüklendiğini de ileri sürdü.

“ASKERİ HEKİMLİK KURULMALI”

Askeri hekimliğin ayrı bir hekimlik olduğunu da dile getiren İş, “Savaş içinde olduğumuz için değil, barışta da lazımdır. Askeri hekimlik yeniden kurulmalıdır” ifadelerini kullandı.

SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ

Son olarak “Sağlık ücretsiz, kamu eliyle sunulan, koruyucu hekimliği ön plana alan, bölgesel bazlı, entegre bir ekip hizmeti olmalıdır” diyen İş, bu cümlenin altı doldurulduğu zaman sağlıktaki bütün sorunların çözüleceğini söyledi.

“BÖYLE GİDERSE HİÇ KİMSE SAĞLIK ÇALIŞANI OLMAK İSTEMEYECEK”

12 Mart’ta bir hekimin sözlü saldırıya ve tehdide maruz kaldığını söyleyen Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Tayyar Asrık ise, “Bugün ülkemizin en önemli sağlık sorunu, bulaşıcı hastalıklar, kanserler, kalp damar hastalıkları, solunum yolu hastalıkları değildir artık. Bugün ülkemizin en önemli sağlık sorunu, sağlık çalışanlarına uygulanan şiddettir. Böyle giderse yakında hiç kimse hekim, hiç kimse sağlık çalışanı olmak istemeyecek” dedi.

SAĞLIKTA ŞİDDETİ ÖNLEME YASASI ÇIKARILMALI”

BİMER Beyaz Kod verilerini de paylaşan Asrık, şunları dile getirdi:

“Şiddete uğrayan ve mağdur olan sağlık çalışanlarının adalet arayışı adına yaptıkları 9 bin 977 başvurunun 5 bin 61’inde soruşturmalar devam ederken, 2 bin 343’ünün iddianamesi hazırlanarak mahkemeye intikal etmiştir. 2013 yılında 10 bin 765, 2014 yılında 11 bin 174, 2015 yılında 12 bin 245, 2016 yılında 11 bin 867 ve 2017 yılının ilk 6 ayında ise 5 bin 347 sağlık çalışanı çeşitli şiddet olaylarına maruz kalmıştır. 2017 yılının ilk 6 ayında şiddete maruz kalan sağlık çalışanlarının yüzde 55’i hekim, yüzde 37’si hekim dışı sağlık personeli, diğerleri ise idari personeldir. Bugün sağlık politikalarına yön verenlerin yapması gereken ilk iş, etkin bir sağlıkta şiddeti önleme yasasının çıkarılmasıdır.” HABER: YUSUF KATRAĞ

sam_0623.jpg

Bu haber toplam 8313 defa okunmuştur
DİĞER HABER BAŞLIKLARI
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim