Bugün 23 Nisan 2024 Salı
  • Antalya21 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2429.254
    %-0.19
  • Dolar
    32.552
    %0.19
  • Euro
    34.8813
    %0.59

Ömer Yetgin / BUGÜNLÜK

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Ömer Yetgin / BUGÜNLÜK

“Engelleri Güneşle Aşıyoruz”

04 Ekim 2019 Cuma 00:06

 

        Antalya gibi sıcak bir şehirde, ve özellikle güneş ışıklarının neredeyse eksik olmadığı bir şehirde güneş enerjisinden çok daha fazla yararlanılması gerektiğini düşünüyorum.

        Güneş ve rüzgar enerjisi gelişmiş ülkelerin ağırlıklı olarak üzerinde durdukları ve referans aldıkları yatırımlar olarak dikkat çekiyor.

        Ülkemiz gibi güneş ve rüzgar enerjisine sahip olamayan ülkelerin bu yatırımlar için çok büyük bütçeler ayırması ise dikkat çekici.

        Güneş enerjisine ise son yıllarda ülkemizde ve Antalya’da umut verici bazı yatırımlara da tanıklık ediyoruz.

  Bu bağlamda Antalya Büyükşehir Belediyesi Özel Eğitim Okulu ve Rehabilitasyon Merkezi “Engelleri Güneşle Aşıyoruz” projesi ile kendi elektriğini üretecek. Merkeze 246 kilovat gücünde yıllık 400 bin kilovatsaat enerji üretecek güneş panelleri kuruluyor.

   Antalya Büyükşehir Belediyesi, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) desteğiyle “Engelleri Güneşle Aşıyoruz” projesini hayata geçiriyor. Proje ile Döşemealtı ilçesinde bulunan Büyükşehir Belediyesi Özel Eğitim Okulu ve Rehabilitasyon Merkezi kurumuna başlanan güneş enerji santrali ile merkez kendi elektriğini kendisi üretip, tasarruf edecek. Elde edilen tasarruf okul yararına gerçekleştirilecek sosyal projelerde kullanılacak.

    Özel Eğitim Okulu ve Rehabilitasyon Merkezi binası çatısına güneş panellerinin montaj işlemi başladı. Güneş enerjisi 246 kilovat gücünde olacak. Çıkan simülasyon raporlarına göre yıllık 400 bin kilovatsaat enerji üretimi hedefleniyor. Bu hedeflerin doğrultusunda binanın öz tüketimine yeterli olacak şekilde üretim yapılacak. Yeterli kalmadığı zaman dilimlerinde yine elektrik şebekesinden tüketimi karşılamak amacıyla enerji gelmesi devam edecek.
   26 bin metrekarelik alan üzerine kurulu Büyükşehir Belediyesi Özel Eğitim Okulu ve Rehabilitasyon Merkezi içerisinde 14 bin metrekarelik kapalı alanda 48 derslik,13 atölye, konferans salonu, yemek salonu,86 yatak kapasiteli otel, olimpik yüzme havuzu bulunuyor. Merkezde eğitim gören özel bireyler, iş uygulama atölyeleri ve eğitim sınıflarında hem rehabilite ediliyor hem de yeteneklerini geliştiriyor. Türkiye’nin en büyüğü olma özelliğini taşıyan rehabilitasyon merkezinde bu dönem 572 öğrenci eğitim görüyor.

        Görüleceği üzere bu tarz projeler geleceğe dönük ve teşvik edici ögeler içeriyor.

        Antalya gibi güneş ışınlarının oldukça yeterli olduğu bir şehirde böylesi projelere gereksinim var.

Bu yazı toplam 899 defa okunmuştur.
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim