Bugün 20 Nisan 2024 Cumartesi
  • Antalya19 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2496.161
    %0.03
  • Dolar
    32.4971
    %0.13
  • Euro
    34.5977
    %-0.09
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Erkeklerin Korkulu Rüyası Jinekomasti
14 Aralık 2018 Cuma 11:03

Erkeklerin Korkulu Rüyası Jinekomasti

MEDİCAL Park Antalya Hastane Kompleksi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Prof.

MEDİCAL Park Antalya Hastane Kompleksi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Prof. Dr. Dilek Şenen, meme büyümesi olarak bilinen "jinekomasti'nin erkeklerde ergenlik çağından itibaren kendini göstermeye başladığını, psikolojik ve cinsel sorunlara neden olduğunu söyledi.

Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Prof. Dr. Dilek Şenen, "jinekomasti'nin son yıllarda erkeklerin en ciddi sorunu haline geldiğini kaydetti. "Meme büyümesi" olarak adlandırılan jinekomastinin özellikle ergenlik çağından itibaren kendini gösterdiğini anlatan Prof. Dr. Şenen, bu sorunun temel kaynağının beslenme yanlışları ve hormonal değişiklikler olduğunu söyledi. Prof. Dr. Şenen, kadınlara ait cinsel bir organ gibi kabul edilen büyümüş memelere sahip olmanın erkeklerde utanma, vücudun üst bölgelerini saran kıyafetlerden uzak durma, yüzme eğitiminden çekinmeye neden olduğunu belirtti.

Bu durumun karşı cinsle ilişkiyi de etkilendiğine değinen Prof. Dr. Şenen, "Meme büyümesi fizyolojik olarak hem kız hem erkek bebeklerde, doğum sonrası ilk aylarda, puberte denilen ergenlik döneminde ve 40'lı yaşların üzerindeki erkeklerin yarısında görülür. Ancak son yıllarda beslenme alışkanlıklarımızın değişmesi, hızla artan obezite sorunu ve hormonal değişiklikler de erkeklerde kadın tipi meme büyümesine yol açtı" dedi.

DOĞRU BESLENME VE SPOR

Gıda maddelerinin içindeki bozulmayı önleyen kimyasal katkı maddeler, plastik mutfak eşyalarındaki BPA maddesi, temizlik malzemeleri, deterjanlar, iyi yıkanmayan sebze-meyvelerin dış yüzeyindeki ilaçların içindeki nonilfenol maddesi, şampuanlar, vücut jelleri, deodorantlar, kıyafetlerdeki boyaların hormon dengeyi bozabildiğine işaret eden Prof. Dr. Dilek Şenen, "Dengeli beslenme hormonların düzenli salınması için önemli bir etmendir. Şeker, kafein, beyaz pirinç, beyaz ekmek, unlu gıdalar ve aşırı sütten kaçınılması ve düşük yağlı etler ve deniz ürünlerini tüketmek bunun için iyi bir seçenektir. Doğru egzersizlerle de göğüs kaslarını çalıştırabilirler" diye konuştu.

AMELİYAT ETKİLİ VE KOLAY ÇÖZÜM

Patolojik jinekomastinin kişinin kullandığı ilaçlar, östrojeni artıran çeşitli hastalıklar ve tümörler veya karaciğer yetmezlikleri, siroz, enfeksiyon, psikolojik stres gibi birçok nedenle oluşabildiğine değine Prof. Dr. Şenen, şunları kaydetti:

"Son yıllarda jinekomasti tedavisinde oldukça yol kat edildi. Genellikle estetik kaygılar nedeniyle cerrahi müdahaleyi düşünen jinekomasti hastalarında memelerde büyümeye bağlı ağrı ve hassasiyet olabilir. Erkekte meme büyümesinin tedavisi için seçenekler ihtiyaca göre belirlenir. Hastanın memelerinde sarkma yoksa ve gland dokusundan ziyade yağ dokusu büyümeyi yapıyorsa liposuction (yağ aldırma) sorunu çözecektir. Eğer meme dokusu da büyümeyi sağlıyorsa, meme başından girilerek doku eksizyonu, liposuction ile kombine edilebilir. Aşırı meme dokusu ve yağ ile birlikte meme sarkması da varsa izli bir ameliyat olacağı hastaya belirtilmelidir. "

Ameliyat sonrası hasta çok kısa sürede aktif hayatına döndüğünü anlatan Prof. Dr. Şenen, "Ameliyat sonrası meme bölgesini sıkı kavrayan bir korse yaklaşık 4 ila 6 hafta kullanılır. Hasta bu dönemde normal yaşamına ve iş hayatına dönebilir. Korse çıkarıldıktan sonra aktif sportif faaliyetlerde bulunabilir. Sonuç olarak çok yaygın olan ve giderek hızlı bir artış gösteren jinekomasti; hem hastanın hem cerrahın yüzünü güldüren bir cerrahi prosedür olup hastanın psikososyal yaşamında kendini iyi hissetmesini sağlar. İdeal bir jinekomasti ameliyatında küçük bir iz kalabilir" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 925 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim