Bugün 20 Nisan 2024 Cumartesi
  • Antalya17 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2496.161
    %0.03
  • Dolar
    32.4971
    %0.13
  • Euro
    34.5977
    %-0.09
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Eski fotoğraflarla Antalya…
15 Eylül 2017 Cuma 15:30

Eski fotoğraflarla Antalya…

Antalya’nın eski fotoğraflarını paylaşarak nostalji rüzgarı estiren KALEDER Başkanı ve Muratpaşa Belediyesi Meclis Üyesi Hasan Kilit, kent tarihine ışık tutarken geçmişe de kısa bir yolculuk yaptırdı.

Kalekapısı Esnafları Güçlendirme ve Kalkındırma Derneği (KALEDER) Başkanı ve Muratpaşa Belediyesi Meclis Üyesi Hasan Kilit, sosyal medya takipçilerine nostalji rüzgarı estirdi. Genellikle sanatsal resimler paylaşarak takipçilerini mest eden Kilit, bu kez paylaştığı 1930 ila 1970’li yıllar arasına ait eski Antalya fotoğraflarıyla Antalya’nın eski halinin ne kadar özlendiğini ortaya koydu. Fotoğraflarla ilgili kısa notlar da paylaşan Kilit’in takipçileri geçmişe olan özlemlerini ifade ederken eski Antalya’nın güzelliklerinden bahsettiler. Fotoğraflara yorum yapanlar arasında turizmci Hüseyin Baraner ve Muratpaşa Belediyesi’nde Spor Şube Müdürlüğü de yapan Özer Bedir de yer aldı.

SAAT KULESİ’NİN KUBBESİ YOK OLMUŞ

Kilit’in paylaştığı nostalji fotoğraflarında en çok ilgiyi Saat Kulesi çekti. 1930’lu yıllara ait fotoğrafta Saat Kulesi’nin üzerinde kubbe olduğu görülüyor. Kubbenin güzelliğine dikkat çeken bir takipçi ‘Yeniden Yapılamaz mı?’ diye sorarken başka bir takipçi orijinalliği kaybolan kulenin yeniden restore edilmesini istedi. Başka bir takipçi de kuledeki saatte eskiden Roma rakamları olduğuna dikkat çekti.

“ESKİ ANTALYA’MI İSTİYORUM”

Hakan Yıldız’ın albümünden 1954 yılına ait başka bir fotoğrafta ise Kilit, Kalekapısı’ndaki eski dükkanlara dikkat çekti. Fotoğrafta görülen dükkanları isim isim sıralayan Kilit’e teşekkür eden bir takipçi ‘Eski Antalya’mı istiyorum’ diye yazdı.

BARANER VE KAHYA SİYAH ÖNLÜKLÜ

Kendisine Kalekapısı’nı anlatmaya çalışanların olduğunu belirterek 1960’lı yıllara ait bir fotoğraf paylaşan Kilit’e yorum yapan turizmci Hüseyin Baraner, fotoğrafta yer alan siyah önlüklü iki çocuktan sağ taraftakinin kendisi, diğerinin ise Antalya Gazeteciler Cemiyeti’nin eski başkanlarından duayen gazeteci Erdoğan Kahya olduğunu yazdı.

YİVLİ MİNARE’NİN ÜSTÜ YOK

1936 yılına ait Barış Eraşkın’ın albümünden şimdiki Yenigün Şekerci'nin olduğu yerden çekilmiş bir fotoğrafta ise, Saat Kulesi’nde kubbe varken Yivli Minare’nin üst kısmının olmadığı görülüyor. Fotoğrafa ‘Rahmetli Antalya. İnsanın içi gidiyor’ şeklinde yorumlar yapılırken, bir takipçi Yivli Minare’nin üst kısmının olmadığına dikkat çekti. 

FOTOĞRAFA BAŞKA BİR FOTOĞRAF GÖNDEREREK YORUM YAPTI

1970’li yıllarda çekilmiş Barış Eraşkın’ın Saat Kulesi’nin Dörtyol ağzı olduğu döneme ait fotoğrafında ise, Saat Kulesi etrafındaki trafik ve Kule’nin üzerinde kubbenin olmaması dikkat çekiyor. Fotoğrafa aynı döneme ait başka bir fotoğraf göndererek karşılık veren Abdullah Uyaroğlu, silindir içinde bulunan trafik polislerinin araçlara yön verdiğini hatırlattı.

“KIRMIZI ARABA BİZİMDİ”

Muratpaşa Belediyesi Spor Şube eski Müdürü Özer Bedir ise, fotoğrafta görülen kırmızı araba için ‘Kırmızı araba bizimdi’ diye yazdı.

BAYRAM GEÇİŞİ

1960’lı yıllara ait bir başka fotoğrafta ise bayram geçişi var. Fotoğrafa yorum yapan bir takipçi Antalya’nın ilk belediye bando takımını kuran kişinin Valilik de yapan Teoman Paşa olduğunu hatırlattı.

“BAYRAM KORTEJİNDE BEĞENİLİR VE ALKIŞLANIRDI”

1939 yılı sonlarında çekilmiş bir fotoğrafta ise Antalya itfaiye erleri var. Kemal Altınpınar’a ithaf edilen fotoğrafa yorum yapanlar, bayram kortejlerinde çok beğenilerek alkışlanan birisi olan Kemal Altınpınar’a rahmet diledi.

İKİ KAPILI HAN DA FOTOĞRAFLARDA

1960’lı yıllarda çekilen bir fotoğrafta ise İki Kapılı Han ve hanın sahibi Ak Hüseyin lakaplı Hüseyin Ak, kardeşi Hasan Basri Ak, han sorumlusu Şakir Ağa ve Aksekili Zahireci Hüseyin bulunuyor. Han ile ilgili hatıralarını paylaşan takipçiler, Hüseyin Ak’ın özelliklerinden bahsettiler. HABER: YUSUF KATRAĞ

Kaynak: yusuf katrağ
Bu haber toplam 5590 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim