Bugün 29 Mart 2024 Cuma
  • Antalya23 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2324.75
    %0.78
  • Dolar
    32.3712
    %0.12
  • Euro
    34.9966
    %-0.12
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
“Etiketleri kontrol edin”
10 Ekim 2017 Salı 12:30

“Etiketleri kontrol edin”

Ürünlerin üzerlerinde bulunan etiketlerle ilgili şikayetler aldıklarını belirten Antalya Ticaret İl Müdürü Seval Dizerkonca, vatandaşlara aldıkları ürünlerin etiketlerini kontrol etmeleri uyarısında bulundu.

Antalya Ticaret İl Müdürlüğü, Muratpaşa İlçe Emniyet Müdürlüğü, Muratpaşa Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ile Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği personellerinden oluşturulan ekipler, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve Fiyat Etiketi Yönetmeliği çerçevesinde şehir merkezinde etiket denetimi yaptı. Her kurumdan 1 kişinin bulunduğu 4’er kişilik 3 ayrı ekip, Dönerciler Çarşısı, Kazım Özalp Caddesi ve Güllük Caddesi’nde denetim gerçekleştirerek hem bilgilendirme yaptı hem de durum tespiti yaparak tutanak tuttu. Ürünler üzerinde etiket bulundurmanın zorunlu olduğunu bildiren ekipler, denetim yaptıkları işyerlerinin yetkililerine Fiyat Etiketi Yönetmeliği vererek incelemelerini istedi. Ekipler, etiketlerde fiyatın, TL ibaresinin ve kilogramın bulunup bulunmadığını kontrol etti.

“DENETİMLER SÜREKLİ YAPILACAK”

6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında Fiyat Etiketi Yönetmeliği’nin çıktığını hatırlatarak daha önceden kurum olarak denetim gerçekleştirdiklerini belirten Antalya Ticaret İl Müdürü Seval Dizerkonca, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’ndan gelen genelge çerçevesinde dört kurumun yer aldığı kapsamlı denetimlerin yeni gerçekleştirilmeye başlandığını söyledi. Şehir merkezinde başlayan denetimlerin ilçelere yayılarak devam edeceğini bildiren Dizerkonca, “Muratpaşa ilçesinden başlayarak 19 ilçede denetim programını yaptık. Antalya’da gitmediğimiz yer kalmayacak” diye konuştu. Ekiplerin yaptıkları denetim raporlarını her hafta kendilerine gönderdiklerini de bildiren Dizerkonca, denetimlerin her ay devamlı olarak yapılacağını söyledi.

“ETİKET OLMAZSA TUTTURABİLDİKLERİ FİYATA SATIYORLAR”

Antalya’nın turistik bir yer olduğuna dikkat çekerek bazı turistik mağazalarda ve turizmle ilgili alış veriş merkezlerinde etiket olmadığına dikkat çeken Dizerkonca, “Kime ne fiyat tutturabilirlerse o fiyata satıyorlar. Biz bunu engellemeye çalışıyoruz. Etiketlerini koysunlar, ister yerli ister yabancı olsun turist de fiyatını görerek alış veriş yapsın. Alıp almayacağına ona göre karar versin istiyoruz” dedi.

YANILTAN ETİKETLERE DİKKAT!

Pazar yerlerindeki bazı esnafların da etiket koymadıklarına işaret eden Dizerkonca, “Pazar yerlerindeki esnaflarımız bir çok ürüne etiket koymuyor. Alıcının durumuna göre, kafasına göre fiyat veriyor. Bunu engellemek için de Pazar yerlerinde etiketlerin muhakkak olması gerekiyor. Birde şu konuda çok şikayet alıyoruz. Etikete küçücük harflerle ‘yarım’ yazıyor, yanına da kocaman ‘kilo’ yazarak ‘1 Lira’ yazıyor. Halbuki onun yarım kilosu 1 Lira. Vatandaş aldığında geri döktürmüyor. Bu da tüketiciyi yanıltmaya giriyor. Özellikle ilçelerde bu konuda zabıtalarla birlikte çalışıyoruz. İlçelerde ciddi çalışmalar yapıyoruz” diye konuştu.   

“RAFTAKİ FİYAT İLE KASADAKİ FİYAT AYNI OLMAYABİLİYOR”

Etiket konusunda şikayetlerin olduğunu belirten Dizerkonca, “Bakıyorsunuz girdiğiniz yerlerde raftaki etiket fiyatıyla kasadaki fiyat aynı değil. Raflardaki etiket fiyatının da kasadaki fiyatın da aynı olması lazım. Menülerde de aynı olmalı. Bu konuda bakanlığımıza binlerce şikayet geliyor. Sorduğumuzda ‘Biz onu değiştirmeyi unutmuşuz’ diyorlar. Birde etiket koyuyorlar ama birisi 200 gramın, birisi 300 gramın fiyatı. Orada da tüketiciyi kandırıyorlar. Etiket yanıltmaları da var” diye konuştu.

“ETİKETLERİ KONTROL EDİN” UYARISI

Vatandaşlara uyarılarda bulunan Dizerkonca, “Raftaki etiket fiyatı ile kasadaki etiket fiyatı arasında fark varsa, vatandaşlarımızın yapacağı iş raftaki etiket fiyatını ödemek olmalıdır. Böyle durumlarda vatandaşlarımız hemen fotoğrafını çekerek bize şikayet etsinler. Biz gereken işlemleri yapıyoruz. Vatandaşlarımız lütfen etiket üzerindeki markaları, gramları iyi okusunlar. Aldıkları her ürünün fişine, faturasına baksınlar ve karşılaştırsınlar. Toplu alışverişlerde bu zor olabilir ama sondajlama dediğimiz teknikle 3 tanesini kafanızda tutarak aynı fiyatın yazıp yazmadığını kontrol edin. Biz bu konuda elimizden gelen ve üzerimize düşen görevi yapıyoruz. Vatandaşlardan da bu konuda destek bekliyoruz. Bize sadece bir dilekçe vermeleri yeterli” ifadelerini kullandı.

“HEM ESNAFIN HEM DE TÜKETİCİLERİN KORUNMASI İÇİN ETİKET DENETİMİ ŞART”

Son olarak denetimlerle hem esnafın hem de tüketicilerin korunduğunu vurgulayan Dizerkonca, “Her iki tarafın da memnuniyeti açısından etiket denetimi şart” dedi. HABER: YUSUF KATRAĞ

Kaynak: yusuf katrağ
Bu haber toplam 9805 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim