Bugün 16 Nisan 2024 Salı
  • Antalya23 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2491.141
    %0.29
  • Dolar
    32.4988
    %0.30
  • Euro
    34.583
    %0.21
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
"Evlerde tasarruf kültürü zayıflıyor"
23 Ağustos 2017 Çarşamba 09:23

"Evlerde tasarruf kültürü zayıflıyor"

Hanehalkı Bütçe Araştırması ve İş Gücü İstatistikleri verilerini değerlendiren TÜMSİAD Genel Başkanı Yaşar Doğan, "Ortaya çıkan tabloda gelir...

Hanehalkı Bütçe Araştırması ve İş Gücü İstatistikleri verilerini değerlendiren TÜMSİAD Genel Başkanı Yaşar Doğan, "Ortaya çıkan tabloda gelir tuzağı ve değişen yaşam tarzımızla kaybettiğimiz tasarruf kültürü göze çarpıyor" dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Hanehalkı Bütçe Araştırması 2016 yılı sonuçları açıklandı. Buna göre hanelerin toplam tüketiminde en yüksek pay yüzde 25.2 ile konut ve kiraya, yüzde 19.5 ile gıda ve alkolsüz içeceklere ve 18.2 ile ulaştırmaya ayrıldı. Hanehalkı Bütçe Araştırması ve İş Gücü İstatistikleri verilerini değerlendiren Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜMSİAD) Genel Başkanı Yaşar Doğan, " Ortaya çıkan tabloda gelir tuzağı ve değişen yaşam tarzımızla kaybettiğimiz tasarruf kültürü göze çarpıyor" dedi.

Tasarruf edememenin orta gelir tuzağına düşmüş ekonomilerin bir sonucu olduğunun altını çizen Doğan, "Konut ve gıdaya ayrılan payın azalıp eğitim ve eğlence kalemlerindeki oransal artış, değişen yaşam tarzının göstergesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle Cumhurbaşkanımızın talimatıyla başlayan İstihdam Seferberliği ve yatırım teşvik paketleri ile istihdam edilenlerin sayısı her geçen gün artarken iş talepleri de istenen seviyede gerçekleşememiştir. Yatırımların finanse edilmesinde tasarruflar en önemli kalemdir. Tasarruf edemediğimiz için de yatırımlar artmamakta ya da yüksek maliyetlerle finanse edilmek zorunda kalmaktadır" açıklamasında bulundu.

"İstihdamı artırmak için çalışıyoruz"

TÜİK verileri'nin 15-24 yaş işsizlik oranının artarak yüzde 19,8'e ulaştığının altını çizen Doğan, "Bu rakam yeni yatırımların istenen oranda gerçekleşse bile iş hayatına yapılan talebin istenen seviyede gerçekleşmediğini göstermesi açısından önemlidir. Bu durum sadece yatırımlarla yeni iş imkânlarına beklenen talebin oluşmamasıyla da izah edilemez. Maalesef değişen yaşam tarzları sonucu gençlerimizin iş beğenmeme ve çalışmak istememe gibi sosyolojik bir problemi de bulunmaktadır. Tüm bunları aşabilmemiz için TÜMSİAD olarak her platformda vurguladığımız gibi üretmeye ve yeni istihdam olanakları oluşturmaya devam ederek özellikle genç işsizlerimizi iş hayatına adapte edip üretimimize dâhil etmeliyiz" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 308 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim