Bugün 19 Nisan 2024 Cuma
  • Antalya18 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2499.059
    %0.61
  • Dolar
    32.5976
    %0.14
  • Euro
    34.8021
    %0.11

Eyüp Koçak / Muhabir Türk

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Eyüp Koçak / Muhabir Türk

Faşizm, dünyanın her yerinde var!

17 Ekim 2017 Salı 00:30

 TV 8'de ekranlara gelen O Ses Türkiye Yarışması'nda, Yıldız Tilbe'nin davranışı günlerdir konuşuluyor.  Yarışmada farklı bir dil ile şarkı söyleyen yarışmacıya; "Ben seni yabancısın sandım. Türk olduğunu bilsem dönerdim" diyen Tilbe, büyük bir tartışmanın fitilini ateşledi.  Kimi ünlü şarkıcıyı faşist olmakla suçladı, kimi ise onu bu sözlerinden dolayı alkışladı. Hatta iş o kadar büyüdü ki; Türkiye'nin ünlü yazarı Ahmet Hakan, bu konuda yazı bile kaleme aldı.  Tabi Yıldız  Tilbe bu, durur mu! O da Twitter'dan  yazar Ahmet Hakan'a saydırdı. "Sen ucuz, sersem ve şapşal bile değilsin. Erkek değilsin, kadın mı olmak istiyorsun. Bana ırkçı diyen bütün cahillerden özür bekliyorum" dedi.

Tabi bu taraf, işin magazinsel yanı.  Yıldız Tilbe'nin davranışı elbette şık bir davranış değil. Bir insanın kendi dilinde şarkı söylemesi onun en büyük hakkı. Kaldı ki  bu yarışmanın tek belirleyicisi kendi değil. O'nun sadece o programda bir yarışmacıyı beğenip beğenmeme özgürlüğü var, o kadar!

Ancak bunun dışında Yıldız Tilbe'ye gösterilen aşırı tepkiyi de çok anlamsız buluyorum. Hatta eleştiri sınırını  o kadar aşan kişiler var ki, onun bu yaptığını  Avrupa ülkelerindeki insanlarla kıyaslayanlar var.  Neymiş, böyle bir durum Avrupa'da olsa olmazmış, Avrupa'da insanlara ve insan haklarına saygı varmış vs...

Milliyetçi duygular sadece Türkiye'de değil, Avrupa'da da var. Özellikle Avrupa'da insanlara yönelik ırkçı yaklaşımlar daha fazla. Mesela Almanya'da isen, Alman vatandaşı değilsen, Alman vatandaşı olsan bile ismin Türk ise, ciddi bir çifte standart ile karşılaşıyorsun. Sana uzaydan gelmişsin gibi davranıyorlar.  Kimi burun büküyor, kimi beklediğin otobüs durağını terk ediyor.  İstenmediğini her hallerinden anlıyorsun.

Orada Türklere ya da farklı ülke vatandaşlarına yapılan da yanlış,  Türkiye'deki yabancılara gösterilen tepki de yanlış. Her şeyden önce önemli olan insanın milliyeti değil, kendisi.  Kendisinin bu ülkeye nasıl bir pencereden baktığı. Bizi gönül dünyasına nasıl sığdırdığı, içinde düşmanlık sergileyip sergilemediği...

Dünyanın her yerinde insana ait olan değerler ortak.

Değişen sadece dil ve kültür...

Bu iki farklılık dışında insana özgü olan her davranış, her psikoloji bence aynı.   Bizi farklı kılan, ayrıştıran öğelere doğaüstü olaymış gibi bakmak çok yanlış.

Bir insana milliyetinden dolayı kinle bakmadan önce,  lütfen empati yapın.

Kendinizi onun yerine koyun.  Farklı bir ülkede olduğunuzu, o ülkede ırkınızın sevilmediğini ve dışlandığınızı düşünün. Sizin karşınızdaki kişiye kustuğunuz kin,  kendinize yapılsa nasıl tepki verirdiniz onu düşünün.

Bu,  iyi kötü nasıl karar vermeniz gerektiğiniz konusunda size fikir verebilir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu yazı toplam 1624 defa okunmuştur.
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim