Bugün 23 Nisan 2024 Salı
  • Antalya26 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2416.205
    %-0.73
  • Dolar
    32.5833
    %0.30
  • Euro
    34.8133
    %0.43
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
“Finansal tedbirler ivedilikle uygulanmalı”
23 Mart 2020 Pazartesi 17:55

“Finansal tedbirler ivedilikle uygulanmalı”

Koronavirüs tehlikesinin ekonomiye olan etkisinin her geçen gün artmakta olduğuna dikkat çeken SET Başkanı Ahmet Alper Alveroğlu, “Küresel salgına karşı finansal tedbirlerin ivedilikle uygulama alanı bulması gerekiyor” dedi.

Çin’de ortaya çıktıktan sonra birçok ülkeye yayılarak küresel bir salgın haline gelen Koronavirüs, adeta hayatı durdurdu. Virüsün yayılmasını önlemek için çeşitli tedbirler alınırken, tedbirler kapsamındaki yasaklar ve kısıtlamalar nedeniyle insanlar evlerine kapanmak zorunda kaldı. Ülkemizde de insanlar mecbur kalmadıkça evlerinden çıkmamaya özen gösterirken virüsün ekonomik etkileri de herkesi tedirgin ediyor. Sürdürülebilir Ekonomi Topluluğu (SET) tarafından Koronavirüs nedeniyle alınabilecek finansal önlemlere ilişkin öneriler açıklandı. Virüs tehlikesinden dolayı birçok işveren ve çalışanın işlerinin başında olamadığına dikkat çeken SET Başkanı Ahmet Alper Alveroğlu, küresel salgına karşı finansal tedbirlerin ivedilikle uygulanması gerektiğinin altını çizdi.

 

EKONOMİK ÖNELMELERE İLİŞKİN ÖNERİLER

SET tarafından açıklanan ekonomik önlemlere ilişkin öneriler ise şöyle sıralandı:

“Geliri olmayan ihtiyaç sahipleri için STK’lar, yerel yönetimler ve ilgili Bakanlık aracılığıyla sürdürülebilir nakdi ve ayni destekler artırılmalı. İş yerlerinin uğradığı finansal kaybın karşılığı olarak kira, elektrik, doğalgaz ve su faturalarına destek verilmeli. Kredi kartları ve kredi ödemeleri 3 ay ertelenip 6 eşit taksite bölünmeli. Bu süreç içerisinde çalışanlar adına kısa çalışma ödeneğinin hızlı bir şekilde devreye sokulması elzem. Vatandaş nazarında da iş gücü ve gelir kaybına uğrayan yurttaşların 3 ay süreyle kira, doğalgaz, su, elektrik faturalarını erteleyip, sonrasında eşit 6 taksitle ödemesi sağlanmalı. Bankaların ödeme zorluğu yaşayacak olan vatandaş ve firmaların kredileri konusundaki ödeme şartlarını erteleyip, faiz yükünden kurtaracak düzenlemeyi devreye sokması gerekiyor. Bu süreçte tüm temel ihtiyaçların karşılanması konusunda üretici ve tedarikçi firmalarda fiyat bazlı yaşanması muhtemel dalgalanma yerel yönetimlerce denetlenmeli ve yaptırımlar uygulanmalı. İlaç ve türevi sağlık ürünlerinde fiyat denetiminin de yine Bakanlık bünyesinde gerçekleşmesi zorunlu. Tanı kitlerinin eczanelerden sembolik rakamlarla temini sağlanıp, hastanelerdeki hijyen tedbirlerine zarar verecek bir durumun önüne geçilmesi sağlanmalı.” HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 3166 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim