Bugün 19 Mart 2024 Salı
  • Antalya18 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2234.833
    %-0.43
  • Dolar
    32.3364
    %0.08
  • Euro
    35.1115
    %-0.27
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Fındıkta depolama uyarısı
20 Ağustos 2018 Pazartesi 12:28

Fındıkta depolama uyarısı

Ordu İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, fındıklarını hasat eden, patoza (ayıklama makinesi) veren üreticilerin aflatoksin oluşumuna dikkat etmeleri...

Ordu İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, fındıklarını hasat eden, patoza (ayıklama makinesi) veren üreticilerin aflatoksin oluşumuna dikkat etmeleri konusunda uyarıda bulundu. Yılmaz, "Aflatoksin, fındık için oldukça zararlı olup hem randımanı hem de kaliteyi olumsuz etkilemektedir" dedi.

Fındıkta kalite kayıplarına neden olan ve depolanma süresini kısaltan etkenlerden en önemlisinin küflenme olduğunu vurgulayan Yılmaz, küfün uygun sıcaklık, nem ve besi ortamında gelişmesiyle aflatoksin oluştuğuna dikkat çekti. Aflatoksinin en kanserojen maddelerden biri olduğuna dikkat çeken Yılmaz, "Harman ile depolamada yapılan yanlışlar fındıkta randıman ve kaliteyi olumsuz etkilemekte olup aynı zamanda aflatoksin oluşumuna sebep olmaktadır. Fındıkta meydana gelen aflatoksin hem insan sağlığını olumsuz etkilemekte hem de ihracatta sıkıntılara neden olmaktadır" diye konuştu.

Depolamaya dikkat

Aflatoksin oluşmaması için fındığın uygun şartlarda depolanması gerektiğini kaydeden Yılmaz, "Depolamada amaç düşük hava nemi ve sıcaklıkla küflenmenin, renk bozukluğunun, acılaşmanın ve tat kaybının önlenmesidir. Bunun için de depo nemi ve sıcaklığın kontrol altına alınması gerekir. Bundan dolayı da depo olarak kullanılacak yerlerin özellikleri çok önemlidir. Fındığın depolanacağı yerler kuru ve havalanabilir olmalıdır. Doğrudan güneş ışığı almamalıdır, nem yapmamalıdır. Depo tabanları su baskınlarına karşı yüksek olmalıdır. Deponun tabanında ızgara bulunmalı, ızgaralar üzerine çok fazla çuval konulmamalı ve istifler arasında boşluk bırakılmalıdır. Çünkü çok sayıda fındık çuvallarının üst üste yığılarak depolanması havasız kalan bölgelerde kızışmalara ve küf oluşumuna neden olmaktadır. Tüm bu şartlar yerine getirildiğinde aflatoksin en düşük seviyelerde olacaktır."

Bu haber toplam 2070 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim