Bugün 26 Nisan 2024 Cuma
  • Antalya20 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2435.681
    %0.33
  • Dolar
    32.5203
    %-0.13
  • Euro
    34.8906
    %-0.16
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Finike Belediyesi’nden çiftçiye büyük destek
06 Eylül 2019 Cuma 17:57

Finike Belediyesi’nden çiftçiye büyük destek

Bölgedeki narenciye üretiminde önemli bir sorun olan Akdeniz Meyve Sineği’ne karşı harekete geçen Finike Belediyesi, üreticiye destek olmak için zararlıyla biyolojik mücadelede kullanılan tuzaklama sistemi ilacının ücretsiz dağıtılacağını duyurdu.

Bölgedeki narenciye üretiminde önemli bir sorun olan Akdeniz Meyve Sineği’ne karşı harekete geçen Finike Belediyesi, üreticiye destek olmak için zararlıyla biyolojik mücadelede kullanılan tuzaklama sistemi ilacının ücretsiz dağıtılacağını duyurdu. Zararlıya karşı toplu mücadelenin daha başarılı olduğuna dikkat çeken Başkan Mustafa Geyikçi, gerekli eğitimlerin teknik personel tarafından verileceğini bildirdi.

 

Akdeniz Meyve Sineği, narenciye üreticisinin önemli sorunlarının başında geliyor. Ürünlere verdiği zararla kalitenin düşmesine ve ihracatta sıkıntıların yaşanmasına neden olan sineğe karşı mücadele çok önemli. Portakalıyla ünlü Finike ilçesinde belediye, bu soruna karşı çiftçiye destek olabilmek için biyolojik mücadelede kullanılan tuzaklama sistemi ilacını narenciye üreticisine ücretsiz dağıtma kararı aldı. Getirilen ilaçların narenciye üreticisine ücretsiz dağıtılacağı duyuruldu.

 

“ZARARLIYA KARŞI TOPLU MÜCADELE DAHA BAŞARILI”

Konuyla ilgili sosyal medya hesabı üzerinden Finike Belediye Başkanı Mustafa Geyikçi tarafından yapılan duyuruda şöyle denildi:

“Bölgemiz narenciye üretiminde önemli bir sorun olan Akdeniz Meyve Sineği, üretim kaybına neden olduğu gibi ihracatta ciddi sıkıntılar yarattığı bilinmekte. Bir tane vuruk ve zararlısı görülen meyve dahi olsa gümrükten dönmektedir. O nedenle belediyemiz bu sorunun çözümüne katkıda bulunmak ve çiftçimize destek olmak amacıyla, bu zararlı ile ilgili biyolojik mücadelede kullanılan tuzaklama sistemiyle ilgili ilaç getirilmiş olup, narenciye üreticisine ücretsiz olarak dağıtılacaktır. Gerekli eğitimler belediyemizde bulunan teknik elemanlar tarafından çiftçilerimize verilecektir. Mücadele sisteminde başarılı olabilmek için zararlıya karşı toplu mücadele daha başarılı olmakta. Bu nedenle belediyemiz üreticilerimize destek olmak ve toplu mücadele yapabilmeleri için bu çalışmayı yapmıştır. Üreticilerimize hayırlı olsun.”

52845261_2356685084366405_4928196370516410368_n.jpg

İLK DAĞITIM TURUNÇOVA’DA YAPILDI

Öte yandan, Turunçova Mahallesi’ndeki dağıtım bugün Turunçova Merkez Camii önünde gerçekleştirildi. Üreticilerden Çiftçi Kayıt (ÇKS) belgesi istendi. Dağıtımlar, belediyenin sosyal medya hesabı twitter üzerinden duyuruluyor.

 

KIŞI TOPRAKTA VEYA AĞAÇTA KALAN MEYVE İÇİNDE GEÇİRİYOR

Genellikle ev sineğinin 2/3’ü büyüklüğünde olan Akdeniz Meyve Sineği’nin genel rengi sarımsı kahverengidir. Kanatları geniş olup üzerinde siyah ve soluk kahverengimsi şeritler vardır. Larvası beyaz ve bacaksızdır. Zararlı kışı toprakta veya ağaç üzerinde kalan turunç meyveleri içinde geçirir. İklim koşullarına göre ilkbahar sonu, yaz başında çıkan erginler beslendikten sonra yumurtalarını olgun meyvelerin kabuğu altına bırakırlar. Açılan yumurtalardan çıkan larvalar meyvenin etli kısmı ile beslenerek olgunlaşınca kendisini toprağa atar. Toprağın 2-3 cm derinliğinde pupa olur.

 

İHRACATTA ENGEL

Akdeniz Meyve Sineği erginleri; turunçgil ve nar meyvelerinin vurma olgunluğuna geldiği dönemde yumurta bıraktıkları noktalarda sarımsı lekelere, olgun meyvelere yumurta bıraktıkları noktalarda ise kahverengimsi lekelere neden oluyor. Akdeniz Meyve Sineği’nin esas zararı larvaları tarafından yapılıyor. Meyvenin etli kısmında beslenen larvalar, bu kısımda bir yumuşama ve çöküntü meydana getirirler. Zaralı tarafından yumurta bırakılan vuruklu olan meyveler hasat zamanından önce dökülüyor. Bu tür meyvelerin vuruklu ve bulaşık olması ihracata engel olmakta ve malın yurt dışına çıkarılmasına izin verilmemekte.

 

MÜCADELE ÖNEMLİ

Ülkemizde Akdeniz ve Ege Bölgelerinin sahil şeridi boyunca uzanan kısımlarında devamlı faaliyet gösteren sinek, limon çeşitleri hariç turunçgiller, kayısı, ayva, şeftali, incir, Trabzon hurması, nar, avakado üzerinde zararlı. Mücadelede yeni tesis edilecek olan turunçgil bahçelerine ara konukçuluk eden şeftali, incir, Trabzon hurması ve nar gibi meyvelerin dikilmemesi öneriliyor. Mücadelede, dökülen bulaşık meyveler toplanıp derin çukurlara gömülmeli. Hasattan sonra ağaçta meyve bırakılmamalı. Ağaçların altına düşen meyveler de toplanıp yok edilmeli. Sonbahar’da Ağustos ayı sonu Eylül ayı başlarında turunçgil bahçelerine, özellikle erkenci çeşit olan satsuma mandarinleri olgunlaşmadan önce mutlaka tuzak asılarak Akdeniz Meyve Sineği çıkışı kontrolü yapılmalı. Sineğin tespitinden sonra meyveler vurma olgunluğuna erişmişse ve sıcaklıklar 16 derecenin üzerindeyse ilaçlamaya geçilir. İlaçlamayı takiben tuzaklarda yine sinek görülüyorsa 7 - 10 gün ara ile hasada 10 gün kalıncaya kadar ilaçlamaya devam edilir. Günlük ortalama sıcaklıklar 16 derecenin altına düştüğünde ilaçlama gerekmez. Limon bahçelerinde ilaçlamaya gerek duyulmaz. HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 2832 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim