Bugün 23 Nisan 2024 Salı
  • Antalya20 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2429.254
    %-0.19
  • Dolar
    32.552
    %0.19
  • Euro
    34.8813
    %0.59
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
“Geleceğimizin karartılmasına izin vermeyeceğiz”
06 Temmuz 2017 Perşembe 16:15

“Geleceğimizin karartılmasına izin vermeyeceğiz”

Mimar, mühendis ve şehir plancılarının özel sektördeki asgari ücretinin belirlenmesiyle ilgili protokolün SGK tarafından feshedilmesine tepki gösteren TMMOB Antalya İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Vahap Tuncer, “Haklarımızın gaspedilmesine, geleceğimizin

Mimar, mühendis ve şehir plancılarının özel sektördeki asgari ücretinin belirlenmesiyle ilgili protokolün SGK tarafından feshedilmesine tepki gösteren TMMOB Antalya İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Vahap Tuncer, “Haklarımızın gaspedilmesine, geleceğimizin karartılmasına izin vermeyeceğiz” dedi.

 

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı Antalya’daki odaların temsilcileri, TMMOB ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanlığı arasında mühendis, mimar ve şehir plancılarının ücretli çalıştıkları sektörlerde kayıt dışı istihdamı önleme amacıyla 2012 yılında imzalanan ve meslek mensuplarının asgari ücretini belirleyen işbirliği protokolünün SGK tarafından feshedilmesine tepki gösterdi. Dün sabah Makina Mühendisleri Odası (MMO) Antalya şubesinde biraraya gelen oda temsilcileri ortak bir basın açıklaması yaptı.

“ÜCRETLER, ZORUNLU ASGARİ ÜCRET SEVİYESİNE ÇEKİLMEK İSTENİYOR”

TMMOB Antalya İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Vahap Tuncer, söz konusu protokol gereği TMMOB’un ücretli çalışan mühendis, mimar ve şehir plancıları için belirlediği asgari ücretin her yıl Aralık ayında SGK’ya iletildiğini ve uygulanmak üzere meslek odaları ile kamuoyuna duyurulduğunu hatırlattı. Geçtiğimiz yıllarda uzmanlık alanına göre 3 bin ila 3 bin 500 Lira arasında belirlenen mühendis, mimar ve şehir plancılarının asgari ücretinin, protokol revize edilerek bin 400 Lira olan zorunlu asgari ücret seviyesine çekilmek istendiğini söyleyen Tuncer, taraflar arasında yeni bir protokol yürürlüğe girmemesine ve protokol feshi konusunda anlaşmaya varılmamasına rağmen SGK’nın protokolü tek taraflı olarak feshettiğini bildirdi.

“PROTOKOLÜN İÇİ BOŞALTILMAYA ÇALIŞILDI”

“TMMOB’nin asgari ücret belirlemesi” ve “Kurumun mühendis, mimar ve şehir plancılarına ödenecek ücretlerin bu asgari seviyenin altında olmaması için gerekli tedbirleri alması” hükümlerinin çıkartılarak protokolün içi boşaltılmaya çalışıldığı için revize protokol taslağının TMMOB tarafından kabul edilmediğini ifade eden Tuncer, “SGK, kendisi ile TMMOB arasında belirlenen asgari ücreti değil, işveren-sermaye piyasasının serbestçe belirlediği farklı ve gerçek yani düşük ücretleri esas almayı, kamu yararı ve meslektaşlarımızın korunması gerekliliklerinden uzaklaşmayı tercih etmiştir” dedi.

“ALINAN EĞİTİM VE VERİLEN HİZMETİN NİTELİĞİ HİÇE SAYILDI”

4857 sayılı İş Kanunu’nun 39. Maddesi gereğince belirlenen zorunlu asgari ücretin, lisans düzeyinde eğitim almış mühendis, mimar ve şehir plancısı meslek mensuplarının almakta oldukları ücret bağlamında gerçek durumu yansıtan ve insani gereksinimleri karşılayan bir rakam olmadığını vurgulayan Tuncer, “Sosyal Güvenlik Kurumu, maalesef bizlerin yani emekçilerin taleplerini dikkate almak yerine, patronların ve parlamentodaki temsilcileri olan hükümet yetkililerinin, bakanların baskılarına boyun eğerek, yüz binlerce mühendis, mimar şehir plancısının almış oldukları eğitim ve verdikleri hizmetin niteliğini hiçe saymıştır. Mühendis, mimar ve şehir plancılarını düşük ücretlerle çalışmaya ve sigorta primlerinin eksik yatırılması nedeniyle güvencesiz bir geleceğe mahkum etmiştir” ifadelerini kullandı.

“DEVLET GELİR KAYBINA UĞRAYACAK”

Mimar, mühendis ve şehir plancılarının asgari ücretinin belirlenmesiyle ilgili TMMOB ile SGK arasında imzalanan protokolün feshi nedeniyle devletin ciddi bir gelir kaybına uğrayacağını ifade eden Tuncer, “Devlet ciddi bir gelir kaybına uğratılacak ve vergi kaçakçılığı teşvik edilecektir. TMMOB ve diğer kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile yürütülen işbirliğini geliştirerek daha ileriye götürmesi gereken SGK yetkilileri protokolü feshederek suç işlemektedir” diye konuştu.

“500 BİN KİŞİNİN EKMEĞİYLE OYNAMAYIN”

TMMOB’nin SGK’nın kararını kabullenmeyeceğini ifade eden Tuncer, “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na, Sosyal Güvenlik Kurumu’na sesleniyoruz. Sosyal güvenlik toplumun tüm bireyleri için temel bir haktır. 500 bini aşkın mühendis, mimar ve şehir plancısının ekmeğiyle oynamayın, geleceklerini karartmayın. Bu yanlış karardan bir an önce geri dönün. TMMOB, başta yeni mezun üyelerimiz olmak üzere ücretli çalışan tüm üyelerimizin kazanılmış haklarını geri dönülmez biçimde yok edecek tek taraflı fesih işleminin geri alınması ve gerekli yasal düzenlemelerin yapılması için mücadele edecektir” dedi.

“KAMUOYUNUN VİCDANINA BIRAKIYORUZ”

Protokol feshinin mühendis, mimar ve şehir plancılarının Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirlenen bin 400 Liralık asgari ücrete mahkum edilmesi anlamı taşıdığını vurgulayan Tuncer, iptalin geri alınması için basın açıklamasının ülke genelinde yapıldığını bildirdi. Hazırlanan dilekçelerin SGK’ya iletileceğini de kaydeden Tuncer, “SGK’nın bu yanlıştan dönmesi için çalışmalar sürdürülecektir. Mühendis, mimar ve şehir plancıları alın terinin karşılığını almak istiyor. Bin 400 Lira’ya mimar, mühendis çalıştırılır mı? kamuoyunun vicdanına bırakıyoruz” diye konuştu. HABER: YUSUF KATRAĞ

Kaynak: YUSUF KATRAĞ
Bu haber toplam 882 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim