Bugün 19 Nisan 2024 Cuma
  • Antalya16 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2511.012
    %1.09
  • Dolar
    32.6136
    %0.32
  • Euro
    34.4311
    %1.57
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Geleceğin televizyoncuları Akün TV’de yetişiyor!
07 Mart 2018 Çarşamba 01:50

Geleceğin televizyoncuları Akün TV’de yetişiyor!

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) İletişim Fakültesi’nin televizyonu olan Akün TV, hem teknik hem de teorik bilgilerle öğrencileri sektöre hazırlıyor.

 Kurulduğu günden bu yana, pek çok öğrencisini sektöre kazandıran kanal, öğrencilere hayalini kurdukları projeleri gerçekleştirme imkânı tanıyor. Yurt içinden ve yurt dışından toplam 120 öğrenciye birebir eğitim olanağı tanıyan Akün TV’de,  bilimden sanata pek çok içerikler üretiliyor.  Biz de, AKÜN TV’nin başarı çıtasını yükselten ekiple keyifli bir röportaj gerçekleştirdik. TV çalışmalarını kanalın Genel Yayın Yönetmeni Yard. Doç. Dr. Mustafa Sami Mencet’den, teknik çalışmaları Teknik Koordinatör Erkan Ersal’dan, içerik çalışmalarını ise öğrencilerden dinledik.

mustafa-sami-mencet-onemli-002.jpg

HOCAM, AKÜN TV’DEKİ ÇALIŞMALAR HAKKINDA BİLGİLER ALABİLİR MİYİZ?

MUSTAFA MENCET (GYY):  AKÜN TV,  Akdeniz Üniversitesi’nin televizyonudur. İletişim fakültesi bünyesinde birçok farklı uygulama atölyemiz bulunuyor. Bu atölyelerde öğrencilere hem kurumsal eğitim veriyoruz hem de onları sektöre hazırlıyoruz. Akün TV,  bu atölyelerden bir tanesidir. Kanalımız sadece iletişim fakültesi ile sınırlı değil, üniversitenin televizyon kanalı görevini üstlenmiş durumda.  Yaklaşık üç yıldır bu alanda çalışıyor ve faaliyet gösteriyoruz. Özellikle son 1 yıldır bilim ve teknik televizyonu olma görevini üstlendik. Üniversitede yapılan tüm bilimsel faaliyetleri kamuoyuna duyuruyoruz. Bunu yaparken de, öğrencilerimiz bir anlamda sektöre hazırlanıyor.

 

TV’DE ÖĞRENCİLER HANGİ ALANDA EĞİTİMLER ALIYOR?

MUSTAFA MENCET (GYY):  Birinci sınıfa gelir gelmez arkadaşlarımız meslek sahibi olmaya başlıyor. Reji operatörlüğü, kameramanlık, sunuculuk, program yönetmenliği, prodüktörlük ve kurgu anlamında uzmanlaşıyorlar. 4’ncü sınıfa kadar öğrencilerimizin disiplinli bir şekilde çalışmalarını amaçlıyoruz. Bu anlamda kendilerini kaliteli içerikler üretme noktasında zorluyoruz.  Öğrencilerimizi kelimenin tam anlamıyla sektöre hazırlıyoruz. Buradaki eğitimlerini başarılı bir şekilde tamamlayanlar, donanımlı ve nitelikli personel olarak farklı televizyon kanallarında işe başlayabiliyorlar.

sam_2395.jpg

ÖĞRENCİLERİN AKÜN TV’YE KATILMA ŞARTLARI NELER?

MUSTAFA MENCET (GYY):  Tamamen istekli, azimli olmaları, yeni proje üretmek için kafalarını bura ile meşgul etmeleri, yeni fikirlerle gelmeleri ve kendilerini geliştirmeye çalışmaları gerekiyor. Herhangi bir bilgi sahibi olmalarını aramıyoruz ve beklemiyoruz. Biz burada teknik bilgiyi veriyoruz. Bizim için en önemli şey, amaç ve azimdir. Burayı ne kadar sahiplenirlerse ok kadar iyi eğitim alıyor, o kadar iyi sektöre hazırlanıyorlar. Üniversiteye birinci sınıftan gelir gelmez atölyelerle tanışma toplantıları düzenliyoruz. Öğrencimiz TV ya da kısa film üzerine odaklanmak istiyorsa; bu konu ile ilgilendiğimiz atölyemiz var, oraya gidiyor. Radyoya gitmek istiyorsa, radyoya atölyemize katılıyor. Haberci olmak istiyorsa, haber ajansımız var oraya gidiyor. TV’de kendini geliştirmek istiyorsa da, Akün TV’ye geliyor. Biz burada mülakat yapıyoruz. En çok odaklanmak istedikleri yerleri, hangi birimde olmak istediklerini soruyoruz.

 

sam_2404.jpg

AKÜN TV’DE BAŞLAYAN ANCAK SEVMEYİP BIRAKANLAR OLUYOR MU?

 MUSTAFA MENCET (GYY):  Kapımız herkese açık fakat öğrencilerimizden buraya geldikten sonra, buranın koşullarına ayak uydurmalarını bekliyoruz. Bir görev verildiği zaman bunu yerine getirmelerini bekliyoruz. İlgi göstermeyen, tembellik yapan arkadaşlarımızla yollarımızı ayırıyoruz. Bir sektördeki çalışma şartlarının en tabi hafifletilmiş halini bir simülasyon gibi kendilerine vermeye çalışıyoruz ki,  arkadaşlarımız başarılı olsun. Akün TV’nin kadrosu genişledi. Şuanda 120 civarında bir ekibimiz var. Kalabalık bir kadroya sahibiz.

AKÜN TV’DE ÜRETİLEN İÇERİKLER KONUSUNDA BİLGİ VERİR MİSİNİZ?

MUSTAFA MENCET (GYY):  Akün TV’nin başladığı günlerde haber ağırlıklı içerikler üretiliyordu. Bu yıl farklı içerikler de üretilmeye başlandı. Hem üniversitenin içinde hem de dışında sektörle alakalı içerikler üretmeye özen gösteriyoruz. Bir anlamda içerik üretmedeki halkamızı genişletiyoruz. Özellikle son dönemlerde, internet üzerinden uzun süreli canlı yayınlar vermeye başladık. Twitter, Periscope, Facebook üzerinden canlı yayınlar yapıyoruz. Çektiğimiz tüm haberleri Youtube’a yüklüyoruz. Şuanda spor programına başladık. Düzenli olarak sürekli sürdürülen, Akün TV’de en fazla bölüm sayısına ulaşan iki programımız var; bu programımızdan bir tanesi Gün Ortası, diğeri ise Yakın Plan adını verdiğimiz program. Burada haftanın 5 günü bütün dünya, ülke, Antalya ve üniversite olmak üzere 4 ayrı haber başlıklarını canlı yayında veriyoruz. Gündemin nabzını, son dakika gelişmelerini tıpkı bir televizyon kanalında nasılsa o şekilde yayınlıyoruz. Sunucusu olduğum, ‘Bilim, Sanat, Üniversite ve Toplum’ diye bir programımız var. Bu programda bir akademisyenin gözünden, üniversite ile ilgili bir gelişmenin arka planını, bunun toplumla ilişkilendirilmesini içeren bir takım VTR’ler hazırlıyoruz.

 

sam_2425.jpg

AKÜN TV’DE ÖĞRENCİLERİN İÇERİK ÜRETME POTANSİYELLERİ NEDİR?

MUSTAFA MENCET (GYY):  Burada eğitim alan tüm arkadaşlarımızın ilginç ve güzel fikirleri var. Biz de imkânlar dâhilinde, bu fikirleri değerlendirmeye çalışıyoruz. Akün TV bünyesindeki birçok arkadaşımız, üretkenlikleriyle ön plana çıkıyor. Fakültemize gelen herkes bir şeyler üretsin istiyoruz ama bu işin doğası gereği maalesef olmuyor.  İletişim fakültesinde bine yakın öğrencimiz var ama atölyeleri düzenli olarak takip eden, bu sayının onda biri kadar. İlgi anlamında gerçekten profesyonelce çalışmaya gayret ediyoruz ama nitelik ve nicelik anlamında bir sıkıntı var. 10 öğrencimizden biri üretkenlik gösteriyor. Üretken olan arkadaşlarımızın çoğu, gelecekte başarılı olacağını düşündüğümüz arkadaşlarımız. Bizim fakültemiz; gerek Aydın Doğan olsun, gerek TRT, gerek sektörde verilen ödüller olsun, festivalde verilen ödüller olsun, birçok alanda da başarı grafiğini artırıyor.

 

 

YEREL VE ULUSAL TELEVİZYON KANALLARIYLA ORTAK ÇALIŞMALAR YÜRÜTÜYOR MUSUNUZ?

MUSTAFA MENCET (GYY):  Televizyon kanallarıyla şuan bir bağlantımız yok. Yerelde de iyi bir bağlantı kurabildiğimizi söyleyemem. Her türlü fikre açık olmakla birlikte, genelde mekânlarımızı kullanmak için teklifler geliyor. Bu da bizim hoş karşıladığımız bir şey değil. Biz istiyoruz ki; öğrencilerimiz orada çalışsınlar, iş sahibi olsunlar. Yine elbette imkânlar dâhilinde bu fırsat sunmaya çalışıyoruz. Öğrencilerimizin öğrenim hayatlarında iş tecrübesi edinmeleri konusunda her türlü işbirliğine açığız. Zaman zaman tecrübe paylaşımı alanında etkili kişileri üniversiteye getiriyoruz. Televizyon ve Youtube yayıncılığı ile ilgili ortak bir proje yapılabilir. Bizim için öğrencilerin kazançlı çıkması çok önemli. Özellikle Antalya’daki post prodüksiyon firmalarında çalışanlarımız var. Burada yapılan işler, onlara ciddi anlamda referans işi oluyor. Öğrencilerimiz yaptıkları işlerle portföy sahibi olabiliyor. Farklı farklı ülkelerden gelen öğrencilerimiz var. Misafir öğrencilerimiz odaklı düşündüğümüz, hayata geçirmek istediğimiz programlar var. Burada reji, muhabir, kurgu ve kamerada çalışan öğrencilerimiz var.  Akdeniz Üniversitesi’nin sahip olduğu avantajlar nelerse, biz bu avantajları fırsata çeviriyoruz.

sam_2447.jpg

Röportajımızın bu kısmını, Akün TV emektarlarına ayırdık. Teknik koordinatörden içerik üreticilerine kadar pek çok başarılı isim, Akün TV hakkındaki görüşlerini dile getirdi. İlk olarak,  teknik koordinatör Erkan Ersal’ın görüşlerini aldık…

ERKAN BEY, SİZ AKÜN TV’NİN TEKNİK KOORDİNATÖRÜSÜNÜZ. BURADA ÖĞRENCİLERE HANGİ TEKNİK BİLGİLER VERİLİYOR?

ERKAN ERSAL (TK) : Akün TV’nin teknik kısmında öğrencilerimize cihazların kablo bağlantılarının nasıl yapıldığını anlatıyoruz. Kamera kullanımı, yeşil perde kullanımı, mikrofon kullanımı, mikrofonların ses mikseriyle bağlantıları konusunda bilgiler veriyoruz.

BURADAKİ CİHAZLAR TV’DE KULLANILAN CİHAZLAR MI?

ERKAN ERSAL (TK) :  Buradaki sistemimiz televizyon kanallarında olan sistemle çok benzer sistemlerdir. Bizim Akün TV’nin teknik donanımı daha çok yerel televizyon kanallarından oluşan bir sistemdir. Ulusal kanallardaki sistem ve alt yapıları dijital ve daha gelişmiş oluyor.  Ancak ne kadar gelişmiş olsa da, ulusal televizyon kanalındaki teknik donanım ile bizim teknik donanımız birbirine çok yakın ve benzer donanımlardır.  Fakültemiz yeni binaya taşındı. Bu kapsamda konferans salonumuzda dijital ses mikserimiz de var. Konferans salonumuz tam anlamıyla faaliyete geçtiği zaman, çalışmalarımızı yeni konferans salonumuzdan gerçekleştireceğiz. Akün TV olarak Ulusal televizyon kanallarının teknolojisine yaklaşıyoruz.  Öğrencilerimiz buradaki derslerde teoriyi alıyor, sonra burada pratiğe döküyor.

mustafa-sami-mencet-onemli-001.jpg

Birbirinden özel ve anlamlı projelerle Akün TV’ye değer katan öğrenciler, televizyon sektörünün geleceğine umut veriyorlar. Spor programları, sosyal farkındalık projelerinin içerik üreticileri, bize bu mesleği neden tercih ettiklerini ve geleceğe dair hayallerini anlattı. Akün TV’nin öğrencileri arasında sadece Türkiye’de gelenler yok. Magadaskar, Kırım, Sirilankalı öğrenciler, televizyonculuk sektörü ile ilgili tecrübeye Akün TV’de sahip oluyor. Şimdi de onların Akün TV ile ilgili görüşlerini okuyalım…

 

ELİF TABAK (ÖĞRENCİ) : Lisede radyo televizyon grafik animasyon bölümünü okumuştum. Bu bölüme çok isteyerek geldim. Üniversiteyi kazandığımda, AKÜN TV’nin kapısını çaldım ve burada görev almak istediğimi söyledim. Sağ olsunlar, beni geri göndermediler. İlk rejide çalışmaya başladım. Reji de KJ operatörünü kullanmaya başladım. Resim seçici operatörünü kullandım. Daha sonra Play Out kullanımını öğrendim. Televizyonculuk sektörünü çok seviyorum.  Şuanda Akün TV’de muhabirlik yapıyorum. Yakın bir zamanda “Çok mu konuştum”  adlı bir programımızı hayata geçirmeyi planlıyoruz. Bu programda gündemi mizahla buluşturacağız. Bunun dışında ‘Billumünati’ diye bir projemiz var. Bu projede bilimsel içerikler üreteceğiz. Bilim ve teknolojideki son gelişmeleri anlatacağız. Bu sektörde olmak hep hayalimdi, Akün TV sayesinde hayallerini gerçekleştireceğime inanıyorum.

FATİH MAMUT: Buraya burslu olarak geldim. Gazetecilik 3’ncü sınıfta okuyorum. Akün TV’ye yeni başladım. Televizyonun arkasındaki teknik bilgileri hep merak ederdim, şimdi öğreniyorum. Burada tecrübeye kavuştuktan sonra, kendi ülkemde sunucu olarak çalışmak istiyorum.  Yeni başladığımdan dolayı bilgileri yavaş yavaş öğreniyorum. Özellikle ses, kamera hakkında teknik bilgileri öğrendim. Montaj yazılım programlarının nasıl kullanılacağını öğreniyoruz. Mesleğim ile ilgili en büyük hayalim, iyi bir gazeteci olmak. Burada eğitim aldıktan sonra doğru ve gerçek haberler yapmak istiyorum.  Türkiye benim ülkeme göre gelişmiş bir ülke.  Orada staj yapamamıştım, burada öğrendiklerimle ülkeme katkılar sağlayacağım.

ELZARA KHALİLOVA: Ben Kırım’dan geliyorum. Sunuculuk benim en büyük hayalim. Akün TV’de şuan kamera arkasındayım ve bu işi en başından öğreniyorum. Şuan rejideyim. İyi bir profesyonel olmak için rejiyi de öğrenmek lazım. Türkiye’ye yeni geldiğimden dolayı biraz yabancılık çeksem de arkadaşlarım bana çok yardımcı oluyor.   Reji de kamera arkasından başlayıp daha sonra kamera önüne geçmenin kolay olduğunu düşünüyorum. Aldığım eğitimden çok memnunum burada gerçekten çok faydalı ve yararlı bilgiler öğreniyoruz.  Burada öğrendiklerimle ülkemde çalışmak istiyorum.   

MARİE JULİA RİVOHARİSOA: Ben aslında Muhabir olarak çalışmak istiyorum ama yabancı olduğum için burada zor.  Belki de başka ülkelerde çalışabilirim. Fransızca bildiğim için yurt dışında çalışabilirim. Burada teknik bilgileri öğrendikten sonra kendimi geliştireceğim. Fransa’daki büyük televizyon kanallarında yer alabilirim. Şuan rejideyim, Akün TV’ye yeni başladım. Hayalim, ülkemde sunucu olmak…

sam_2434.jpg

Röportajımızın son bölümünü, Akün TV’nin başarılı içerik üreticilerine ayırıyoruz. Akün TV’de mevcut programlarını başarıyla gerçekleştiren içerik üreticileri, sosyal farkındalık projeleriyle ses getireceğe benziyor. Sırasıyla bu başarılı içerik üreticilerinin görüşlerini alıyoruz…

 

HANEFİ BAYAR (İÇERİK ÜRETİCİSİ) : Radyo Sinema son sınıf öğrencisiyim. Akün TV’nin ilk kurulduğu yıldan itibaren burada yer aldım. İlk olarak, haber muhabiri olarak göreve başladım. Haber muhabirliğinden sonra kurgu departmanlığında çalıştım. Haber üzerine pek çok programlar yaptım. Özel birçok kurumun televizyon dalında yarışmalar oldu. Bizim için en önemlisi TRT’nin açmış olduğu yarışmaydı. Birçok arkadaşımızla ortak projeler yaptık.  Akün TV, bana ekranda gazete manşetlerini sunma imkânı sundu. 1. Saatlik canlı yayında dünya ve Türkiye’deki gelişmeleri aktarıyorduk. Bu yıl, gün ortası ve yakın plan programlarımızın çalışmalarını yürütüyoruz. Ürettiğim içerikleri kanalın bana verdiği imkânla izleyicilerle buluşturuyorum. Burada en önemli şey, ciddi bir teknik ekip yetişiyor; hem kamera, hem kurgu hem de rejide… Buradaki akademisyenlerimizin yaptıkları araştırmaları, öğrenci arkadaşlarımıza aktarmaları, buradaki teknik koordinatörümüzün ve genel yayın yönetmenimizin aktarımları ile bilgilerimiz pekişiyor. 

misafir-ogrenciler--onemli.jpg

  OKAN KURBAN (YÖNETMEN): Radyo -TV -sinema son sınıf öğrencisiyim. Burada yönetmenlik yapıyorum. Kameramanlıktan başladım. Ayrıca Kameran şefliği de yapıyorum. Biz, derste gördüğümüzü burada hemen pratiğe döküyoruz. Bizim fakültedeki hocalarımız çok iyi eğitimler veriyor. Bütün öğrencilere her dakika bir şey anlatma mesuliyetini görüyorlar. Çok yakın bir zamanda Akün TV’de organ bağışı ile ilgili bir projeye başlayacağız. Bu proje, aynı zamanda benim mezuniyet projem. Başarılı olursak programımızı TRT ve benzeri yarışmalara da göndereceğiz.  Organ bağışının ne olduğunu insanlarımıza doğru bir şekilde anlatmak istiyoruz.  Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Bülent Aydınlı ve Organ Naklinin Kurucu Başkanı Tuncer Karpuzoğlu’nu üniversitemizin konferans salonunda ağırlayacağız. Kanal D, Star TV gibi televizyon kanallarında çalışma fırsatı buldum. Burada öğrenilen bilgilerle, ulusal ve yerel televizyon kanallarında rahatlıkla çalışabiliriz.

CAVİDAN EFENDİZADE (ÖĞRENCİ) :   Akün TV’ye iki gün önce katıldım. Bundan önce radyodaydım. Kendimi ve mesleğimi geliştirmek istiyorum. Şuanda rejideyim. O yönde kendimi geliştirmek istiyorum.

AYÇA HİNDOĞLU (ÖĞRENCİ) : Buraya İzmir’den geldim. Buradaki tek amacım ileride sunuculuğa geçmek. Şuan teknik bilgiler alıyoruz. Oldukça faydalı bilgiler öğreniyoruz.   

UĞURCAN KASKİ (ÖĞRENCİ):  Ben de radyo televizyon sinema öğrencisiyim. Diyarbakır’dan geliyorum. Akün TV’ye okulun ilk haftası muhabir olarak katıldım.  hem muhabirlik hem de teknik alanda kendimi geliştirmek için geldim. Burada yeni yapacağımız programlar var. ‘Mutlu musun’ diye bir program yapacağız. Kendi mesleğinin erbabı kişilerle, kendi hayatından ve mesleğinden mutlu mu, geçmişte hayatı ile ilgili nasıl sorular yaşadı, onları ekrana taşımaya çalışacağız. Burada tüm arkadaşlarımız gönüllü çalışıyor. Mezun olduktan sonra kendi spor kanalımı yönetmek istiyorum.  (RÖPORTAJ: EYÜP KOÇAK)

 

 

Bu haber toplam 8728 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim