Bugün 19 Nisan 2024 Cuma
  • Antalya17 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2492.843
    %0.35
  • Dolar
    32.5552
    %0.05
  • Euro
    34.7123
    %0.00
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Gelecek kuantum fiziğinde!
12 Aralık 2018 Çarşamba 01:38

Gelecek kuantum fiziğinde!

Endüstri Mühendisliği Derneği’nin düzenlediği Simülasyon Ödülleri ve Verimlilik Yılı Lansmanı, Akra Otel’de gerçekleştirildi.

Törene,  CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak,  CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı,  Antalya Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Ali Bahar katıldı.

ÖĞRENCİLERİN SUNUMU ETKİLEDİ

Toplantı, ilk ve ortaöğretim öğrencilerinin  'israf' ve 'verimlilik' sunumuyla başladı.  Öğrencilerin yaptığı sunum, davetlilerden yoğun alkış aldı.  Ardından Endüstri Mühendisliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Peker kürsüye çıktı. Derneğin 2018 yılında ilk genel kurul toplantısını yaptığını söyleyen Peker,  derneğin hedefleri hakkında da katılımcıları bilgilendirdi.  “Erdemli insanın iki kanatlarından bahsederler. Bunlardan biri gönül gücü,  diğeri beyin ve eylem gücüdür.  İyi işler gönül, beyin ve eylem gücü olan insanların bir araya gelmesi ile oluşuyor. Biz de bu kapsamda faaliyetlerimize Şubat 2018’de başladık. Bu üç erdemli özelliği birleştiren bir ekiple yolumuza devam ediyoruz” diyen Peker, ARGE ve inovasyon için çalışmanın gerekliliğine dikkat çekti.

“SİSTEMİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLERİ TASARLAR”

Sistemi tasarlamanın endüstri mühendisliğinin işi olduğunu söyleyen Endüstri Mühendisliği Derneği Başkanı Ufuk Peker,  toplumdaki sistem sorununa dikkat çekti. Peker,  "Sistemi tasarlamak endüstri mühendisinin işidir. Sistemi geliştirmek ve tasarlamak bir Endüstri Mühendisinin konusudur. Türkiye'de atılım yapmaya ve gelişmeye çalışan şehirlerde dinamiklere baktık. Biz mühendisler olarak verimliliğin lideri olduğumuzu düşünüyorsak; Türkiye bu konuyu hala bilmiyorsa bu bizim sorunumuzdur dedik ve işe koyulduk" diye konuştu.

TEORİYİ PRATİĞE GEÇİRMEYİ BİLMİYORUZ

Dünyanın verimliliği ölçmek için neleri masaya yatırdıklarına baktıklarını dile getiren Peker, "Amerika, Almanya ve Japonya'ya baktık. Elimizdeki kaynakları doğru kullanmamız gerekiyor. Dünyaya sunabileceğimiz bir verimlilik ölçüm modelimiz var. Hep söylenen bir şey var! İhracat hedefimiz, 500 milyar dolar. Aynı platformda duymayı çok arzu ettiğimiz bir hedef daha var. O hedef de kişi başına düşen 25 bin dolar gelir hedefi. Neden biz bunu odak alıyoruz? Çünkü biz biliyoruz ki kişi başı gelir düzeyini artırmak toplumsal refahı getirir. Pratiği geliştirebilmemiz için teoriyi bilmemiz gerekir. Teoriyi pratiğe geçirmeyi bilmiyoruz.   Bir toplum teori farklı, pratik farklı diyorsa bu toplumda mühendislik gelişmiş değildir. O zaman yapmamız gereken, bizim mühendislik disiplinini avuç içine alıp, mühendisliği toplumun dinamiği haline nasıl getireceğimiz konusunda yol haritalarını çizmek gerekir. Hepimiz birçok sorunlarla karşı karşıya kalıyoruz.  Hepimizin bir sistem sorunu var.  Sistem neden yanlış?  Sisteme teknik bakılması gerektiğini değerlendirdik mi? Endüstri Mühendisliğinden destek almıyorsak, sistem sorunu her zaman karşımıza gelir” dedi.

PEKER’DEN VERİMLİLİK VURGUSU

Verimlilik analizi ile ilgili yapılan araştırmalarda Türkiye’nin notunun iyi olmadığını söyleyen Peker, bu işte en büyük görevin endüstri mühendislerine düştüğünü aktardı. Türkiye’nin verimlilik analizini ortaya koyacak sağlıklı ölçümleme sistemlerine ihtiyaç olduğunu vurgulayan Peker,  “Biz önce dünya verimliliği ölçmek için neler kullandı, önce bunları bir masaya yatırmamız gerek. Amerika, Almanya, Japonya modellerini aldık. Türk tipi bir eğitim modeli geliştirmeliyiz derken AGY denen bir ölçüm sistemi keşfettik. AGY, şuanda tanımlı verimlilik ölçüm sistemlerinden farklı olarak şunu yapıyor.  Gereksiz ve yetersizliği bir verimlilik ölçüsü alan bir model geliştirdik. 3 ayrı ana başlıkta, 10 ayrı kriterde! Bizim de artık dünyaya sunabileceğimiz bir verimlilik ölçü modelimiz var. Bu modeli İlk 6 ay içerisinde herkesin kullanımına sunacağız”

GELECEK KUANTUM FİZİĞİNDE

Geleceğin Endüstri 5,0 da olmadığını, geleceğin kuantum fiziğinde olduğunu söyleyen Ufuk Peker, “Gelecek sanayi endüstri 5,0 olamaz. Bu inanılmaz bir hatadır. Geleceğin dijital sanayinin nereye evirileceği yer bugünkü kuantum fiziğinde gizli. Kuantum fiziğindeki çözülen her küçük ayrıntı, topluma entegrasyonunu sağlanan yeni bir sanayi ortaya çıkacak. Bunu gözden kaçırmamak gerekir. Endüstri 4.0, endüstri 5.0 söylemlerinden biraz uzakta durmakta fayda var. 2015 -2018 verimlilik genel müdürlüğümüz bir strateji belgesi hazırladı. Doğrularıyla yanlışlarıyla geride kaldı. Verimliliği ölçebilmek için bilmediğimiz, entegre etmediğimiz muazzam güzel araçlarımız var. İşletmelerimizin bunlarla tanışabilmesi için simülasyon yarışmasını başlattık. Simülasyon yarışması, işletmelerin verimlilikle buluşması, endüstri mühendislerinden ne istemeleri gerektiği ile ilgili bilinci yaratabilmek adına oluşturduğumuz bir yarışmaydı. Biz gelecek dönemdeki strateji belgesinde bu araçların herkesin görebileceği hedeflerle eşleştirilmiş bir strateji belgesi görmeyi arzu ediyoruz” ifadelerini kullandı.  Peker, işletmelerin kendi içinde verimlilik analiz yapması gerektiğini, teknolojik alt yatırım yapması gerektiğine vurgu yaptı.

DEMOKRASİ OLMAZSA VERİMLİLİK OLMAZ

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak da konuşmasında endüstri mühendisliğinin önemine vurgu yaptı.  Verimlilik kavramının gelişmiş ülkelerde öne çıktığını söyleyen Budak,  tam bağımsızlık ve demokrasi ile verimliliğin en üst düzeye çıkacağına dikkat çekti. “Dünyada kaynaklar kıt. Kıt kaynakların verimli kullanılması da büyümeyi, gelişmeyi, milli geliri getirir. En başta önemli olan demokrasidir. Demokrasinin bugün kuralları, kurumları işlerse, tam demokrasi olursa verimlilik artar. Dünyanın en gelişmiş ülkeleri, parlamenter sistemle yönetilen ülkelerdir. Özellikle verimlilik konusunda Kuzey Avrupa ülkeleri, Orta Avrupa ülkeleri çok özel programlarını daha küçük çocuklara anlatıyorlar” diyen Budak, Türkiye’de de verimlilik konusunun eğitim sistemine girmesi gerektiğini anlattı.  Türkiye’de üniversitelerin durumunun çok kötü olduğunu aktaran Budak; “Üniversitelerin durumu ortada! Üniversitede bir rektör yardımcısı, ‘ben cahil insanların ferasetine inanıyorum’ demişti. O rektör yardımcısı  şuan YÖK yönetim kurulunda! Üniversitelerin durumu bu halde. Ülkenin daha iyi noktalara gidebilmesi için aklın, cesaretin kullanılması olmazsa olmazdır. Şuanda iyi yetişmiş çocukları tutamıyoruz. Son 5 yılda Türkiye’de iyi yetişmiş bilim insanları Türkiye’yi terk etmeye devam ediyor” dedi. Konuşmaların ardından yarışmada ödül alan öğrencilere ödülleri verildi. (Haber: Eyüp KOÇAK)

 

 

 

Bu haber toplam 4655 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim