Bugün 20 Nisan 2024 Cumartesi
  • Antalya19 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2496.161
    %0.03
  • Dolar
    32.4971
    %0.13
  • Euro
    34.5977
    %-0.09

Binali Efe / KONUK YAZAR

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Binali Efe / KONUK YAZAR

Göbeklitepe ve Alevilik

29 Eylül 2020 Salı 04:17

Bilinen dört kitaplı dünya dini ve dinlere paralel gelişen inançlar, kendi içlerinde doğal olarak sosyal, siyasal, kültürel ve inançsal farklılıkları barındırır.

Örneğin;

Teolojik anlamda yaşamış oldukları değişik coğrafyanın etki ve tepkileri yanı sıra insanlar yaşam biçimine göre inanç ve doğal farklılıklar edine bilir,

Her inanan toplumlarda olduğu gibi, Türkiye ve birçok diğer ülkelerde yerleşik veya göçebe hayat yaşayan Aleviler kendine has ve özgü ama bir o kadarda insan ve tabiat odaklı inançlarını Cemevi veya Cem ibadetini zorunlu olmamakla beraber ibadet yapa bilecekleri en uygun mekânda Cem olmaları insanın doğuşundan ölümüne kadar vaz geçilmez hakkı ve hakikatidir.

Alevi inancı tüm dinlerin doğuşuna referans teşkil etmiştir…

Şöyle ki;

İlk İnsanlar evrim geçirme süresi asırlarca sürdüğü, yapılan keşif ve araştırmalarla kanıtlanmış durumda. 

Bilinen en eski Tapınak Göbeklitepe.

Taş devrinden kalma, 12.000 yıl önce inşa edilmiş bu tapınak merkezinde bulunan sütunların üzerin de bugün dahi bile Alevilerce kutsal sayılan stilize edilmiş insan ve hayvan tasvirleri te o dönem de yaşayan insanlar ile bugün Anadolu Alevilerin yaşam, anlayış ve inanç biçiminin devamı gibidir.

Yerleşik yaşama geçen insan toplulukları, dünya, doğa, hayvan ve insanın yaratılış sebebini hep merak etmiştir. Bazı kabileler şiddetten, savaştan yana iken bazıları haktan, insanı insan yapan iyi vasıftan, paylaşımdan bütün canlı ve cansız varlıkların hakkına sahip çıkan Aleviler tarih öncesi, dün ve bugün hala  devam etmektedir.  

İnsanlık tarihi başlangıcından bugün kadar tıpkı dünün Kızılbaşları bugünün Alevileri gibi insan ve doğa odaklı her canlının yaşama hakkına sahip hak ve adaletten yana, eline, beline ve diline sahip çıkan insani duygular içinde varlıklarını bugüne dek sürdürmüşlerdir.

Tıpkı bugün Anadolu da yaşayan Aleviler veya Aleviler gibi düşünenler gibi.)

Tarih süreci içinde iyiler, kötüler hep var oldu. Ve var olmaya da devam edecek …

Bu nedenle sözlü geleneklerimizle anılan telli kuran olarak nitelendirilen saz eşliğinde söylenen en eski sözlere bakılacak olursa; Alevilik insanlık tarih ile başlar diye bilinir.

Alevi, Bektaşi, sofi, felsefe ve inanç tarihi insanın yaratışıyla başlar .

Aleviliğin yazılı Tarihi.

Ancak yazılı tarih olarak Hz Ali, On iki İmamlar, Dede Korkut, Luviler, Işıklar, Aksaallılar,  Ahmet Yesevi, Hacı Bektaş Veli ve Pir Abdal Musa gibi Alevilerin yedi Ulu önderleri tarafından Alevilik 366 damardan süzülerek gelen en çağdaş en medeni en insan referanslı en yüce en medeni ve en çağdaş en doğru en şeffaf inanç biçimidir.

Binali EFE

Bu yazı toplam 2592 defa okunmuştur.
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim