Bugün 20 Nisan 2024 Cumartesi
  • Antalya19 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2496.161
    %0.03
  • Dolar
    32.4971
    %0.13
  • Euro
    34.5977
    %-0.09
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Hamamcıoğlu’ndan ekonomik ısınma tüyoları
06 Şubat 2018 Salı 16:31

Hamamcıoğlu’ndan ekonomik ısınma tüyoları

Ekonomik ısıtma hakkında tüyolar veren Makina Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ayşen Hamamcıoğlu, doğalgazı önerdi. Hamamcıoğlu, ısıtma sistemlerinin seçimine, cihazların bakımına ve yalıtıma dikkat çekti.

Makina Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ayşen Hamamcıoğlu, Kış aylarında ısınma harcamalarının en aza indirilmesi için yapılması gerekenleri anlattı. Antalya’da elektrikli ısıtıcı, klima ve gazlı kombi sistemlerinin kullanıldığına dikkat çeken Hamamcıoğlu, hem ekonomik hem de çevreci olması nedeniyle doğalgazın tercih edilmesinin daha doğru olduğunu söyledi.

“DOĞALGAZA GEÇİŞ VAR”

Antalya’da yüzde 25 oranında doğalgaza geçiş olduğunu belirten Hamamcıoğlu, ekonomik ve çevreci olmasından dolayı doğalgazın tercih edilmesi gerektiğine işaret etti. Elektrikli ısıtmadan doğalgaza geçildiğinde ekonomi sağlandığını söyleyen Hamamcıoğlu, doğalgazın şehrin hava kirliliğini önleme açısından da bir çözüm olduğunu vurguladı.

KENDİSİNDEN ÖRNEK VERDİ

Antalya’da split klima kullanımının da çok fazla olduğuna dikkat çeken Hamamcıoğlu, bunun doğalgazın gelmesinin gecikmesinden veya genellikle soğutmada kullanılmasından kaynaklandığını belirtti. Kendisinden örnek veren Hamamcıoğlu, hem klima hem de doğalgaz kullandığını ifade ederek, hızlı ısınmayı sağlamak için doğalgaz devreye girene kadar klimayı açtığını, doğalgaz devreye girdikten sonra klimayı kapatarak rantabl bir ısıtma sağladığını söyledi.

“SİSTEM 22 DERECEYE AYARLANARAK SÜREKLİ ÇALIŞMALI”

Isıtma sisteminin sürekli çalışması gerektiğine de dikkat çeken Hamamcıoğlu, “Enerji kaybını önlemek için evde yoksak da ısıtma sistemini 22 dereceye ayarlayıp, hiç kapatmadan optimum şekilde devam ettirmemiz gerekiyor. Çünkü, devreye girişler çok fazla enerji kaybı yaratıyor. Sonradan ısıtmak da aynı şekilde” diye konuştu.

“SİSTEM SEÇİMİ VE BAKIM ÖNEMLİ”

Isıtmada sistem seçimi ve bu sistemlerin bakımının önemli olduğunu vurgulayan Hamamcıoğlu, “Kombilerde Kışa geçmeden önce periyodik bakımların yapılmasıyla daha verimli çalışmalar sağlanabilir. Biz genellikle bakım işlerini sonraya bırakıyoruz. Yaz için soğutma sistemlerinin Kış’tan, Kış için de ısıtma sistemlerinin Yaz’dan kontrol edilmesi çok önemli. Isıtma sistemi yaptırırken ya da klima seçerken mutlaka makine mühendislerinin öngörülerine ve projelerine önem vermeliyiz. Doğru bir sistem seçimi daha verimli ve güvenli çalışmayı sağlar. Bazen kazanı daha küçük seçebilmek için kaloriferin petek boyutlarında oynama yapılabiliyor. Bu ilk yatırım maliyetini belki düşürüyor ama uzun vadede verimliliği düşüyor” dedi.

“YAKTIĞI ELEKTRİKTEN FAZLA ISITMA SAĞLAYAN SİSTEMLERİ SEÇİN”

Elektrikli ısıtıcıları önermeyen Hamamcıoğlu, “Elektriğe takılan ısıtıcı aldığı kw kadar ısıtma sağlıyor. Birebir ısıtma enerji kaybı. Klima veya kombi verimliliğine göre yaktığı elektrikten 5-10 kat daha fazla ısıtma sağlayabiliyor. 1 kat elektrik harcarken, 5 kat ısıtma sağlayan sistemlerin seçilmesi lazım” diye konuştu.

BACA VE FİLTRE TEMİZLİĞİNE DİKKAT ÇEKTİ

Bakımların sağlık açısından faydalarına da değinen Hamamcıoğlu, split klima filtrelerinin ve bacaların temizliğine dikkat çekerek, “Filtreler hem toz ve partikül hem de kimyasal atıkları tutuyorlar. Bu sağlık ve hijyen açısından sakıncalı. Filtreleri evlerde kendimiz yıkayabiliriz. Baca temizliği de çok önemli. Eğer baca gazını tam olarak atamıyorsak ve oradan doğru havayı iletemiyorsak ısıtma sistemimizde de sorunlar çıkmaya başlıyor. Zehirlenmeleri ve ölümleri önlemek adına sobada kömür yakanlar buna ayrıca dikkat etmeli” ifadelerini kullandı.     

“ÇİFT CAM KULLANILMALI”

Ekonomik ısıtmada yalıtımın önemine de dikkat çeken Hamamcıoğlu, “Bizdeki petekler genellikle cam önlerinde. Cam yalıtımları önemli. Çift cam kullanılmalı. Perdeleri güneşin girmediği zamanlarda kapatmalıyız. Peteklerin duvarla arasında biraz açıklık var. Buraya köpük sıkıp köpüğün üzerine folyo kaplayarak duvarı ısıtmaktansa ısının içeriye yayılmasını sağlayabiliriz. Isınan hava yükselir prensibiyle ısıtma cihazları aşağıda, soğutma cihazları yukarıda olur. Antalya’da soğutma aralığı çok fazla olduğu için klimalar genellikle yukarıdadır. Klimaların menfez aralıklarını aşağıya çekersek, ısıtmayı aşağıya doğru yönlendirirsek faydalı olur” diye konuştu.  HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 11820 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim