Bugün 29 Mart 2024 Cuma
  • Antalya16 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2324.114
    %0.75
  • Dolar
    32.3616
    %0.11
  • Euro
    34.9438
    %-0.30
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Hayat kalitesini düşüren sinsi düşman; varis ve tedavi yöntemleri
18 Aralık 2017 Pazartesi 13:23

Hayat kalitesini düşüren sinsi düşman; varis ve tedavi yöntemleri

Ağrı, yanma, şişkinlik, huzursuz bacak hissi gibi şikayetlere neden olarak birçok kişinin günümüz problemi olan varis ile ilgili Kalp ve Damar Cerrahisi...

Ağrı, yanma, şişkinlik, huzursuz bacak hissi gibi şikayetlere neden olarak birçok kişinin günümüz problemi olan varis ile ilgili Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Bilal Kaan İnal hem varis ile ilgili bilgilendirmelerde bulundu hem de tedavi yöntemleri hakkında tavsiyeler verdi.

Kirli kanı kalbe taşıyan toplardamarlarda yerçekimi etkisine karşı kapakçıklar bulunur. Bu kapakçıklardaki geriye kaçak, damar içi basıncı arttırır. Artmış toplardamar basıncı varis oluşumuna sebep olan en önemli faktördür. Hastaya verdiği rahatsızlıklarla başlarda çok fazla önemsenmeyen varis hastalığı ise gün geçtikçe ağrı, yanma, şişkinlik ve huzursuz bacak hissi şikayetlerini arttırmaya başlar.

Öncelikli olarak varise sebep olan faktörleri sıralayan Türkiye Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Kaan İnal, "Yaş, ailede varis bulunması, cinsiyet, kilo, gebelik, meslek (öğretmen, hemşire, hostes gibi), sigara kullanımı, sıcak duş, sauna ve kaplıcaları sık kullanmak varise sebep olan durumlardır. Diğer etkenleri de şu şekilde sıralayabiliriz; doğum kontrol hapları, karın içi tümörler, acılı ve baharatlı yiyecekleri tüketmek, asitli içecekler, kabızlık sorunu, geçirilmiş derin ven tromboz" dedi.

Varisin evreleri nelerdir?

Doç. Dr. Kaan İnal, "Varisin ayakta örümcek ağı gibi küçük telenjiektazik venlerden ayakta ülserli yaralara kadar 6 evresi mevcuttur" diyerek varisin evreleri ile ilgili de; "Ağrı, yanma, şişkinlik hissi, huzursuz bacak hissi gibi şikâyetlere neden olan varisin tanısı, Venöz Doppler Ultrasongrafi konusunda deneyimli hekim tarafından yapılan Doppler USG venöz haritanın çıkarılması ile konulmaktadır" şeklinde konuştu.

Tedavi Yöntemleri

Tedavi yöntemleri ve şikâyetlerin azaltılması için yapılacak olanlardan da bahseden Dr. İnal, "Risk faktörlerinin azaltılması için hastanın kilo vermesi, sigarayı bırakması, düzenli yürüyüş yapması önerilir. Sıcak, sauna, kaplıca ve güneşlenmek şikâyetlerini arttırır. Sıcak havalarda ayağa buz kompresler uygulamak, bacağı ayak parmak ucundan başlayarak yukarı doğru soğuk suyla yıkamak yorucu bir günden sonra 15 dakika süre ile bacaklar kalbin 30 derece yukarısında olacak şekilde bacakların elevasyonu şikayetleri azaltır" ifadelerini kullandı.

Dr. İnal son olarak da diğer tedavi yönetimlerini şu şekilde sıraladı;

"Medikal tedavi: Variste medikal tedavide akılda tutulması gereken kullanılan ilaçların hastalığı ilerlemesini durdurmaya ve yakınmaları azaltmaya yönelik olduğudur. Medikal tedavi görsel olarak yakınmaları azaltmaz. Varisin medikal tedavisinde çoğunluğu bitkisel kaynaklı olan tabletlerin yanı sıra, at kestanesi ekstresinden yapılmış kremler de kullanılmaktadır.

Varis çorabı: Varis çorabı kasların toplardamar üzerindeki pompa etkisini arttırarak ayakta kan göllenmesini engeller. Buna bağlı olarak şikayetler azalır ve hastalığın ilerlemesi durdurulur.

Skleroterapi: Cilt düzeyindeki küçük damar genişlemeleri ve varisler skleroterapi ya da köpük skleroterapi ile tedavi edilir. Skleroterapide damar içine sklerozan ilaç verilerek endotel hasarı oluşturulur. Buna bağlı olarak damar için pıhtı oluşur ve bu pıhtı zamanla fibröz bantlara dönüşür.

Mini Flebektomi: Skleroterapiye uygun olmayan büyüklükteki varis damarlarını lokal anesteziyi takiben küçük kesilerle çıkartılabilir.

Stripping: Yüzeyel venöz yetmezliğin klasik cerrahi tedavisinde yetmezlikli damar (safen ven) içinden bir tel gönderilerek çıkartılabilir.

Lazer Ablazyon / Radyofrekans Ablazyon/Buhar/Yapıştırma: Yüzesel venöz yetmezlik hastalıklı damarın içinden gönderilen katater vasıtası ile lazer, radyofrekans, buhar yada özel kimyasal madde ile yapıştırma uygulaması ile de tedavi edilebilir. Bu yöntemlerde verilen enerji ile damar kapatılır. İşlem sonrası hastanın konforu daha iyidir ve hastane kalış süresi daha azdır. Bu yöntemler içerisinde içten yapıştırmada herhangi bir anestezi işlemi gerekmemektedir.

Hayat kalitesini düşüren sinsi düşman; varis ve tedavi yöntemleri

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2554 defa okunmuştur
DİĞER HABER BAŞLIKLARI
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim