Bugün 29 Mart 2024 Cuma
  • Antalya23 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2324.75
    %0.78
  • Dolar
    32.3712
    %0.12
  • Euro
    34.9966
    %-0.12
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
“Her yemek atığı bir bedel”
21 Nisan 2019 Pazar 15:53

“Her yemek atığı bir bedel”

Turizm Haftası nedeniyle düzenlenen I.W.A.B 5’inci Uluslararası Antalya Turizm Festivali etkinlikleri kapsamında 'STK'ların Turizme Etkileri' konulu panel düzenlendi. Panelde konuşan POYD Başkanı Ülkay Atmaca; “Tabakta kalan her yemek artığı bizlerin..

Turizm Haftası nedeniyle düzenlenen I.W.A.B 5’inci Uluslararası Antalya Turizm Festivali etkinlikleri kapsamında 'STK'ların Turizme Etkileri' konulu panel düzenlendi. Panelde konuşan POYD Başkanı Ülkay Atmaca; “Tabakta kalan her yemek artığı bizlerin cebinden çıkan bir bedel” dedi.

I.W.A.B Kadınlar Çiçek Açıyor Platformu’nun Antalya Valiliği himayesinde Akdeniz Üniversitesi Turizm Fakültesi ve TÜRSAD ortaklığında hazırladıkları I.W.A.B 5. Uluslararası Antalya Turizm Festivali etkinlikleri kapsamında Konyaaltı Kent Meydanı’nda 'STK'ların Turizme Etkileri' konulu panel düzenlendi. Panele SKAL Başkanı Cüneyt Kuru, Türkiye Çevre Eğitim Vakfı Üyesi Uğur Burhan Yıldırım, Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Ülkay Atmaca ve Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) üyesi Aslı Bayar Ulukapı konuşmacı olarak katıldı. Panele katılımın az olduğuna dikkat çeken moderatör Şule Billur, vatandaşların bilinçlenmesi için bu tür panellere katılımın artması gerektiğini söyledi.

“MAVİ BAYRAK İÇİN 33 KRİTER”

Türkiye'de Mavi Bayraklı plajların sayısının artması yönünde çalışmaları sürdürdüklerini kaydeden Türkiye Çevre Eğitim Vakfı üyesi Uğur Burhan Yıldırım; Uluslararası Mavi Bayrak programı ülkemizde 1993 yılında uygulanan bir program. Mavi bayraklı plaja sahip olmanın dışında esas olan mavi bayrak sayılarımızın düzenli olarak artması ve sürekliliğinin sağlanması. Mavi bayraklarımızı plajlarımıza kazandırdıktan sonra bunları kaybetmemek için çok titiz davranıyoruz” dedi. Yıldırım Mavi Bayrak programının temel esasının temiz plaj olduğunu fakat bir plajın mavi bayraklı olması için sadece deniz suyunun temiz olmasının değil var olan 33 kriterin sağlamasının gerektiğini belirterek her standardın asgari ölçekte sağlanması gerektiğini kaydetti.

“MALZEMENİN ÇOĞU ÇÖPE GİDİYOR”

Son yıllarda Sıfır Atık Projesi ile ilgili çok ciddi çalışmalar yaptıklarını belirten POYD Başkanı Ülkay Atmaca, otellerin yıllık yaptığı satın almanın yüzde 27'sinin çöpe gittiğini yani yıllık 1 Milyon Euro'ya almış oldukları malzemenin ortalama 270 bin Euro'sunun çöpe atıldığının altını çizdi. Atmaca; “Aynı şeyi evlerimizde de yaşıyoruz. Bu atığı porsiyonları küçülterek, daha da önemlisi yemek yapan çalışanımızı ya da servis yapan elemanlarımızı bilinçlendirip doğru yemeği, doğru şekilde üretip, doğru şekilde servis edip atığın önüne geçilebilir. Tabakta kalan her yemek artığı bizlerin cebinden çıkan bir bedel. Bu bedelin aza indirgenmesi için son yıllarda çok ciddi çalışmalar yapılıyor. Organik gıdanın daha değerli olduğu, yaşam standartlarının daha kaliteli hale getirilmesi ile ilgili bizde POYD olarak sıfır atık projesi ile ilgili elimizden gelen tüm çabayı sarf ediyoruz" ifadelerini kullandı.

“OTEL BULUNDUĞU ALANI VE ÇEVRESİNİN GÜZELLİKLERİNİ SÜRDÜRMELİ”

Turizm ve çevrenin tıpkı et ve kemik gibi birbirinden ayrılmaz bir bütün olduğunu belirten ve sürdürülebilir turizmin ancak sürdürülebilir bir çevre ile oluşabileceğinin altını çizen SKAL Başkanı Cüneyt Kuru; “Otel ormanlık bir alanda veya tabiatın en güzel yerinde kuruluyorsa, o otel bulunduğu alanı ve çevresinin güzelliklerini sürdürmek zorunda. Yani denizini, otelin içindeki ve çevresinde ki bitki örtüsünü temiz tutup muhafaza etmek, doğal yaşamdaki canlılara yaşam alanı vererek onları korumak zorunda. SKAL olarak çeşitli komitelerimiz var. Bunlardan bir tanesi de Çevre Destek Komitesi. Komitemiz 10 yıldır Antalya'da çeşitli projeler gerçekleştirdi. Atık Sabun Projesi ile sabunlarımız Afrika'ya kadar gitti. Proje ile atık sabunların hem doğaya zararı önlendi, hem de ihtiyacı olan yerlere ulaşması sağlandı" diye konuştu.

“İSTİHDAM EN ÇOK TURİZM SEKTÖRÜNDE”

“Bir kadın eliyle yapılan böyle güzel bir organizasyonun turizme büyük katkı sağlayacağını düşünüyorum” diyen AKTOB üyesi Aslı Bayar Ulukapı, 30 yıldır turizm sektöründe olduğunu belirterek Antalya’da istihdamın en çok Turizm sektöründe olduğunu ve buna destek söyledi.

Bütün tesisleri tek tek gezerek çevreye duyarlı tesis olması için ellerinden geleni yaptıklarını belirterek, bütün kamu kuruluşlarından Çevreye Duyarlılık Kampanyası olan Yeşil Yıldız’ın devam etmesi talebinde bulunan Ulukapı, Yeşil Yıldız sayesinde ağaçları ve hayvanları özellikle çevreyi koruduklarını kaydetti. HABER: AYSEL ÖNER

Bu haber toplam 2966 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim