Bugün 20 Nisan 2024 Cumartesi
  • Antalya19 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2496.161
    %0.03
  • Dolar
    32.4971
    %0.13
  • Euro
    34.5977
    %-0.09
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
HES'de debimetre oyunu nedeniyle DSİ hakkında suç duyurusu
26 Temmuz 2017 Çarşamba 16:08

HES'de debimetre oyunu nedeniyle DSİ hakkında suç duyurusu

ANTALYA Alakır Nehri'ndeki bir HES firmasının, debimetre denilen cihazla ölçülen yüzde 10 oranındaki can suyunu bırakmadığı, bunu gizlemek için de yakınındaki...

ANTALYA Alakır Nehri'ndeki bir HES firmasının, debimetre denilen cihazla ölçülen yüzde 10 oranındaki can suyunu bırakmadığı, bunu gizlemek için de yakınındaki bir dereden borularla taşıdığı suyu debimetrenin önüne saldığı öne sürüldü. Bu duruma zamanında müdahale etmediği iddiasıyla Devlet Su İşleri (DSİ) hakkında suç duyurusunda bulunuldu.

Türkiye'nin örtüaltı sebzedeki üretim merkezi Kumluca'nın en önemli su kaynaklarından Alakır Nehri'ni besleyen bir derenin, HES firması tarafından kurutulduğu öne sürüldü. HES firmasının Alakır'ın yatağına bırakmak zorunda olduğu ve debimetre denen cihazdan ölçülen yüzde 10'luk can suyunu, yan dereden debimetre önüne salıp haksız kazanç elde ettiği iddia edildi. HES firmasının, "Koca Dere" diye anılan derenin Alakır Nehri ile buluştuğu noktanın yaklaşık 500 metre yukarısında, dere yatağındaki çınarları kesip devirerek bir bend oluşturup, derenin bütün suyunu yerleştirdikleri 30 cm çapındaki boruya yönelttikleri fotoğraflarla belgelendi.

BORULAR KALDIRILDI

Konuyla ilgili haberin medyada yer almasının ardından firmanın dere suyunu taşımak için kullandığı borular ve bend, DSİ yetkilileri tarafından kaldırıldı.

BİMER'E VE SAVCILIĞA BAŞVURDULAR

Olayla ilgili Başbakanlık İletişim Merkezi'ne (BİMER) başvuran bölge sakinleri Tuğba Pınar Günal ile Muharrem Birhan Erkutlu, DSİ Genel Müdürlüğü hakkında "görevi kötüye kullanma" suçlamasıyla Kumluca Cumhuriyet Başsavcılığı'na geçen hafta içersinde suç duyurusunda bulundu. Yeraltı veya yerüstü su kaynaklarının korunmasının DSİ'nin görevi olduğu vurgulanan suç duyurusunda, debimetre ölçüm cihazından akan suyun Koca Dere'den taşıma su olduğu ve bu derenin yasadışı kurutulduğu, çevre tahribatı ve yasa dışı ağaç kesimi yapıldığının tespitine rağmen firmanın DSİ tarafından sadece uyarıldığı ileri sürüldü.

DSİ'nin bu konuda uygulaması gereken cezai işlemlere ilişkin kanun maddelerine de yer verilen suç duyurusunda şöyle denildi:

"Bahsedilen Koca Dere'nin hukuka aykırı kurutulması (TCK 154/3) ve Alakır deresine salınması gereken suyun salınmadığı ve başka dereden alınan su ile DSİ debimetresinin yanıltılmasının, eylemin edimin ifasına fesat karıştırmak olduğu (TCK 236) da sabitken, bu konularla ilgili olarak Dedegöl Enerji Yatırımları AŞ'ye karşı DSİ tarafından suç duyurusunda da bulunulmaması, DSİ'nin görevini hiç ve/veya gereği gibi yapmadığını kanıtlar niteliktedir."

DSİ, FİRMANIN BAŞVURUSUNU REDDETMİŞTİ

Firmanın borularla taşıdığı suyun can suyundan sayılması gerekçesiyle DSİ'ye yaptığı başvuru ise reddedilmişti. Firma olayın ortaya çıkması üzerine yan dereden debimetreye saldığı bu suyun cansuyu olarak değerlendirilmesi için DSİ Antalya Bölge Müdürlüğü'ne başvuru yaptı. DSİ Antalya Bölge Müdürlüğü, firmanın bu talebiyle ilgili olumsuz yanıt verdi. Firmaya, daha önce yeterli ölçüde cansuyu bırakmadığı için de bir kez 30 bin TL para cezası uygulandığı da açıklandı.

FOTOĞRAFLI

HES'de debimetre oyunu nedeniyle DSİ hakkında suç duyurusu

Bu haber toplam 417 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim