Bugün 19 Mart 2024 Salı
  • Antalya22 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2239.383
    %-0.22
  • Dolar
    32.3397
    %0.09
  • Euro
    35.1137
    %-0.28
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Hıçkırık Ciddi Hastalıkların Habercisi Olabilir
19 Ağustos 2019 Pazartesi 11:13

Hıçkırık Ciddi Hastalıkların Habercisi Olabilir

MEMORİAL Antalya Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Bölümü'nden Prof.

MEMORİAL Antalya Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Bölümü'nden Prof. Dr. Mustafa Asım Şafak, aniden başlayan ve önemsenmeyen hıçkırığın sağlık sorunlarına yol açabildiğine işaret ederek, 48 saatten fazla sürmesinin altında ciddi hastalıkların olabileceğine işaret etti.

Memorial Antalya Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Bölümü'nden Prof. Dr. Mustafa Asım Şafak,

aniden başlayan ev önemsenmeyen hıçkırığın uzun sürmesi halinde bir sağlık problemine dönüşebildiğini söyledi. Hıçkırığın birtakım manevralarla kolayca durdurulabildiği ancak bazen son derece inatçı olabildiğini kaydeden Prof. Dr. Şafak, "Kesik kesik ya da peş peşe duyulabilen hıçkırık krizleri uzun sürüp geçmeyebilir ve stres yaratabiliyor. Ayrıca 48 saati aşan ve geçmeyen hıçkırıkların altında, gırtlak hastalıkları, akciğer ve beyin tümörü ile kalp zarında enfeksiyon oluşması, beyin damarlarında tıkanma gibi ciddi hastalıkların varlığı söz konusu olabilir" dedi.

AYLARCA SÜREBİLİYOR

Hıçkırığın solunum kaslarından diyaframın ve bazen kaburgalar arasındaki kasların ritmik kasılmalarıyla oluştuğuna değinen Prof. Dr. Şafak, "Ani ve hızlı bir nefes alma hareketi, ses tellerinin kapanmasıyla kesilir. Bu sırada oluşan "hıçk" sesi nedeniyle hıçkırık olarak isimlendirilir. Yaklaşık dakikada 4-60 kez tekrarlayarak devam edebilir. Hıçkırık tipleri sürelerine göre sınıflanır, 48 saatten kısa sürüyorsa akut hıçkırıktır, 2-30 gün sürenler "inatçı" ve 1 aydan uzun sürenler "dayanılmaz" hıçkırık olarak isimlendirilir" dedi.

HAYATI OLUMSUZ ETKİLİYOR

Prof. Dr. Mustafa Asım Şafak, hıçkırığın genellikle mide bağırsak sistemi ve merkezi sinir sistemi rahatsızlıkları sonucunda ortaya çıktığını kaydetti. Akut hıçkırıkların genellikle çocuklarda görüldüğünü ve genellikle kendiliğinden düzeldiğini anlatan Prof. Dr. Şafak, "Uzun süreli olduğunda kişinin hayatını dayanılmaz hale getirebilir. Yemek yemesini, uykusunu ve sosyalleşmesini önemli derecede zorlaştırır. Tanımlanmış yüzün üzerinde hıçkırık nedeni vardır ancak sürekli olan ve geçmeyen hıçkırık şikayetlerinde merkezi sinir sistemi hastalıkları düşünülmelidir" diye konuştu.

Prof. Dr. Mustafa Asım Şafak, reflü, midenin aşırı yemek veya gazlı içeceklerle gerilmesi, aşırı acılı beslenme, fazla alkol alımı, akciğerlerin sigara veya rahatsız edici kokularla uyarılması ve aşırı coşku veya üzüntünün hıçkırığı tetiklediğini söyledi.

UZUN SÜRE DEVAM EDEN HIÇKIRIK BAŞKA HASTALIKLARIN HABERCİSİ OLABİLİR

Hıçkırığın tek şikayet olması halinde akla beyin hastalıklarının gelmediğini, beraberinde başka belirtilerin de olması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Mustafa Asım Şafak, şöyle dedi:

"Reflü hastalığı ve mide fıtığı ilk akla gelebilecek nedenler arasında sayılabilir. Koroner arter hastalığı, perikardit ve aort anevrizması gibi kalp hastalıkları araştırılmalıdır. Burun, geniz, gırtlak hastalıkları incelenmeli, dış kulak yolu yabancı cisimleri de düşünülmelidir. Ayrıca elektrolit dengesizlikleri, üremi, hiperglisemi, zehirlenmeler veya bazı ilaçların yan etkileri olarak da hıçkırık görülebilmektedir. Ayrıca anksiyete, aşırı stres ve öfori gibi psikolojik durumlar sonucunda hıçkırık görülebilir."

TEDAVİ İÇİN ALTTA YATAN NEDEN TESPİT EDİLMELİ

Ani başlayan ve kısa süreli hıçkırık tedavisi için bir takım fiziksel manevraların etkili olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Şafak, "Bunları burun ve geniz uygulamaları, vagus sinirinin uyarılmaları ve solunum manevralarıdır. İnatçı ve dayanılmaz hıçkırık tedavisi için altta yatan hastalığın tespit edilmesi çok önemlidir. Ancak nedeni saptanamayan veya altta yatan hastalığın tedavi edilemediği durumlarda semptomatik ilaç tedavilerine başvurmak gerekebilir" dedi.

HIÇKIRIĞI GEÇİRMEK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

Prof. Dr. Mustafa Asım Şafak, hıçkırık sırasında uygulanabilecek tedavi yöntemlerini ise şöyle sıraladı:

"Buruna sirke çekmek, limon veya amonyak gibi keskin kokulu bir maddeyi koklamak, hızlı nefes alıp vermek, derin bir nefes alıp soluğumuzu tutmak, boğazda öğürme refleksini uyarmak için küçük bir kaşıkla dilin gerisine dokunmak, buz yutmak veya buzlu su içmek, yüzü soğuk suyla yıkamak veya yüze soğuk kompres uygulamak."

FOTOĞRAFLI

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 736 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim