Bugün 24 Nisan 2024 Çarşamba
  • Antalya24 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2428.571
    %-0.03
  • Dolar
    32.5199
    %-0.10
  • Euro
    34.8
    %-0.22

Ömer Yetgin / BUGÜNLÜK

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Ömer Yetgin / BUGÜNLÜK

Hizmet ve mahalleler…

06 Mayıs 2019 Pazartesi 07:15

     19 ilçesiyle birlikte Antalya’yı bir bütün olarak değerlendirdiğimde bazen çelişkili görüntülerle karşılaşıyorum.

         Mahallelerin planlaması, imar planı, sonrasında bu plan doğrultusunda oluşturulan ya da oluşturulamayan sosyal donatı alanları çekim gücü oluşturuyor. Ya da; sosyal donatı alanlarının ‘’yetersizliğinden’’ dolayı büyük eksiklikler göze çarpıyor.

         Çekim alanları oluşturulamamış mahalleler ise sorunlarla baş başa kalıyor… Yatırımcının ilgisini gerçek anlamda çekemediği için de gelişim çok yavaş ilerliyor…

         Bunu bir çok mahallede görmek mümkün.

         Mahalleleri denize yakın ve deniz kıyısına uzak diye tanımlamak ve gelişmelerini bu faktöre göre yorumlamak çok yanlış…

 

   Örneğin; Muratpaşa ilçesinde Dünya kenti Antalya tanımlaması ile özdeşleşen öyle mahalleler var ki, bu kentin bir Dünya kenti olduğu imajını ilk görüşte veriyor bizlere… Ancak; aynı ilçede öyle mahalleler de var ki, tam bir tezatlık yaşıyoruz…

   Daha önce bazı yazılarımda da dile getirdiğim gibi, Yeşilbahçe, Çağlayan, Fener, Meltem, Bayındır, Güzeloba gibi mahallelerde “hizmet” olgusu sözcüğün tam anlamıyla karşılığını bulmuş mahalleler… Gelin görün ki, Tahılpazarı, Elmalı, Kışla, Muratpaşa, Konuksever, Etiler, Sinan, Üçgen, Sedir, Dutlubahçe, Varlık, Altındağ gibi mahallelerde görüntü kirliliği fazla.

   Benzer ifadeleri Kepez’in bazı mahalleleri için de söylemek gerekiyor. Teomanpaşa, Güneş, Habipler, Sütçüler, Hüsnü Karataş, Şafak, Baraj, Karşıyaka, Masa Dağı bölgesi ve Varsak bölgesinde görüntü kirliliği göze çarpıyor. Bu mahallelerde daha çok sosyal donatı alanlarına ve geniş parklara gereksinim var.

Kepez’de ciddi anlamda görüntü kirliliği sorunu var.

Konyaaltı ilçemizde ise hızlı bir değişim ve gelişim göze çarpıyor. Bununla birlikte Zümrüt, Yeni, Suiçecek, Liman, Kuruçay, Gökdere ve Bahtılı gibi mahallelerde ve yerleşim birimlerinde alt yapı sorunları başta olmak üzere çevre düzenlemesi ve sosyal donatı alanları eksikliği göze çarpıyor.

Bu ilçemizde Toros, Siteler, Arapsuyu, Altınkum, Pınarbaşı ve Öğretmenevleri mahalleleri sosyal donatı alanları ve görsel güzellik bakımından ön plana çıkıyor.

         Aksu’da ise gerçek anlamda tüm mahallelerde çekim merkezleri oluşturulamamasının sıkıntıları var.  Serik, Korkuteli, Gündoğmuş, Elmalı, Demre, Kumluca ve Akseki’de de benzer sorunlar var.

         Umuyorum ve diliyorum ki önümüzdeki dönemde bu sıkıntılar hızla azalır ve tüm ilçelerimiz mahalleleri ve yerleşim birimleriyle değişime uğrar.

Bu yazı toplam 827 defa okunmuştur.
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim