Bugün 23 Nisan 2024 Salı
  • Antalya23 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2414.795
    %-0.78
  • Dolar
    32.593
    %0.33
  • Euro
    34.7657
    %0.29
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Hollanda ile ticaret hacmi artacak
17 Ekim 2017 Salı 14:18

Hollanda ile ticaret hacmi artacak

Türkiye Çin Halk Cumhuriyeti İşadamları Dostluk ve Dayanışma Derneği (TÜÇİAD), Antalya Fuarcılık Aş (ANFAŞ) ve Hollanda -Türkiye Ticaret Odası (HTTO) arasında işbirliği protokolü imzalandı.
Hollanda ve Türkiye arasındaki ticaret hacmini geliştirecek işbirliği protokolünün imza törenine;  ANFAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bıdı,  TÜÇİAD Başkanı Kemal Koçak,  Hollanda Türkiye Ticaret Odası Başkanı Ethem Emre, HTTO Üyesi Metin Yazarel, Antalya İl Kültür Turizm Müdür Yardımcısı İlknur Selçuk Köker, TÜÇİAD Bilim Kurulu Üyesi Prof.Dr. Orhan Özçatalbaş,  TÜÇİAD Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Atılgan ve Türk Çin Dostluk Grubu Başkanı Hüsnü Çöllü katıldı. 
 
ANFAŞ,  HOLLANDA'YA OFİS AÇIYOR
 
ANFAŞ'daki toplantı salonunda gerçekleştirilen protokol töreninde, ilk konuşmayı  ANFAŞ  Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bıdı yaptı.  Türkiye ile Hollanda arasındaki ticaretin gelişmesine katkı sağlayacak protokolün önemine değinen Bıdı; "Bugün burada ANFAŞ, TÜÇİAD ve Antalya Hollanda Ticaret Odası arasında işbirliği protokolünü imzalayacağız.  Bu protokol sayesinde fuarlarımız aracılığı ile ülkeler arasındaki ticaret hacmini artıracağız. Hollanda ile Türkiye arasında toplam 3.6 milyar dolarlık ticaret hacmi bulunmaktadır.  Bu payda Antalya’nın payı son derece yüksek. Tarım ve turizm alanında önemli ticaret potansiyelimiz var. Bu iş birliğiyle hem Antalya hem de Türkiye’nin ticaretini arttırmayı planlıyoruz” ifadelerini kullandı.  İki ülke ilişkilerinin geliştirilmesini son derece önemsediklerini vurgulayan Bıdı, çok yakın bir zamanda ANFAŞ'ın  Hollanda'da ofis açacağını duyurdu.  Hollanda Türkiye arasında oluşacak karşılıklı talepler neticesinde fuar organizasyonları düzenleyeceklerini ifade eden Bıdı, Hollanda ve Antalya arasında ticari ilginin varlığına dikkat çekti. 
 
AMACIMIZ,  ÇİN'E MAL SATMAYI BAŞARMAK
 
TÜÇİAD Kemal Koçak da toplantıda söz aldı. Çin’e de mal satmayı başaran bir iş adamları portföyü yaratmaya çalıştıklarını söyleyen  Koçak;  Türkiye ve Çin arasındaki ticari ilişkinin artırılması için olağanüstü bir çaba sarf ettiklerini söyledi. Kazan-kazan’ formülü ile Türk-Çin ilişkilere etik değerler çerçevesinde katkı sağlamaya çalıştıklarını sözlerine ekleyen Koçak; " Bizler, iki ülke arasında karşılıklı olarak, İş, kültür gezileri düzenliyoruz. Heyetler halinde ortak çalışmalar yapıyoruz. Şehirlerimizle kardeş şehir protokolleri, Valiliklerimizle, Kalkınma Ajanslarımızla işbirliği halinde Çin Ticaret Odaları ile İşbirliği Protokolü imzalayarak daha güvenli bir ticaret ortamı yaratmaya çalışıyoruz. Bugün burada imzalamış olduğumuz protokol de ülkemizi ve bölgemizi kalkındırmak için gerçekleştiriyoruz.  Tanıtım çalışmalarımız 2018’de de devam edecektir” diye konuştu.   Çin'in dünyada çok ciddi üretim kapasitesine ulaştığını da vurgulayan  Koçak; " Çin'deki yetkililerle konuştuk. Onlar da bizimle birlikte çalışmaya çok istekliler.  Ülkemizin Çin'de üretilen ürünlerle ilgili algısı olumsuzdu. Özellikle işadamlarımız, Çin'de üretilen düşük kalitedeki ürünleri ülkemize getiriyordu. Böyle olunca Çin mallarının kaliteli olmadığı yönünde bir görüş ülkemizde oldu. Oysa dünyanın en büyük şirketlerinin üretim merkezleri Çin'de.  Bizim kuruluş amacımız, bu oluşan olumsuz algıyı değiştirmek. Çin ile sağlıklı ilişkiler kurmak ve Çin'de üretilen kaliteli ürünleri getirmek ve oraya kaliteli ürün satmak" ifadelerini kullandı. 
 
"SORUNLAR İYİ TESPİT EDİLMELİ "
 
 Hollanda&Türkiye Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Emre de iki ülke arasındaki ilişkilere dikkat çekti.  Yeni işbirliklerinin gerçekleştirilmesi için iki ülke arasındaki sorunların iyi tespit edilmesi gerektiğine dikkat çeken Emre,  Hollanda'da Türkiye algısının kötü olduğuna vurgu yaptı. İnsan hakları, ekonomi ve güvenlik gibi farklı konularda Hollanda medyasında, Türkiye aleyhinde olumsuz haberlerin yayınlandığını söyleyen Emre, Türkiye'nin bu alanda  ciddi çalışmalar yapması gerektiğini ve iki ülke arasındaki diyaloğun sürmesini  istedi. Emre; "Hollanda Türkiye Ticaret Odası 4 yıl önce kuruldu.  Amacımız, Hollanda ve Türkiye arasındaki ticari gelişmelere katkı sağlamak. Özellikle Antalya, Hollanda'nın ilgi alanında bir ülke. Burada yaşayan yüzlerce Hollandalı var. Tarımsal alanda projeler var. Protokolün ana konusu, birlikten kuvvet doğar prensibi ile bir aradayız. Amacımız somut projelerle Antalya yöresine katkıda bulunmak. Hollanda'da Türkiye'yi destekleyen 12'ye yakın ticari kurum temsilcilikleri var. Türkiye'nin ticari ateşlikleri dışında bir şey yok. Buradaki kurumların yapılanmasını ve yurt dışına açılmalarını çok önemsiyoruz " diye konuştu. 
 
PROTOKOLE İL KÜLTÜR MÜDÜRLÜĞÜ'NDEN TAM DESTEK
 
Antalya İl Kültür Turizm Müdür Yardımcısı İlknur Selçuk Köker de Antalya'nın turizm ve ticaret kapasitesine dikkat çekti. Yapılan protokolün her zaman destekçisi olacaklarını vurgulayan Köker; "Antalya'nın bir dünya markası olduğunu hepimiz biliyoruz. Antalya bu anlamda dünyaya açılan büyük bir kapı. Hem turizm, kültür ve ticaret anlamında büyük bir değer. Antalya'da 2 bin 500'e yakın belgeli tesis var. Bunların 615 bin yatak var. Türkiye'de gecelemenin yüzde 65'i Antalya'da gerçekleşiyor. Bin 300'ün üzerinde seyahat acentesi var, bin 600'ün üzerinde profesyonel turist rehberi var. 200'ün üzerinde mavi bayrakla dünyanın çok önemli bir değeriyiz.  Yapılan her etkinlik, Antalya'ya büyük bir etkinlik katacağına eminim. Antalya Valiliği İl Kültür Müdürlüğü olarak her zaman desteğimiz tamdır" ifadelerini kullandı. 
 
İŞADAMLARI KABUĞUNU KIRMALI
 
TÜÇİAD Bilim Kurulu Üyesi Prof.Dr. Orhan Özçatalbaş,  TÜÇİAD Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Atılgan  da protokol töreninde düşüncelerini dile getirdi. Hollanda'nın tarım ve ticarette öne çıktığını vurgulayan Özçatalbaş ve Atılgan, Türkiye'nin Hollanda'dan öğrenecek çok şeyi olduğunu söyledi. Türk Çin Dostluk Grubu Başkanı Hüsnü Çöllü de dünya ekonomisine yöne veren Çin ile ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Bu kapsamda TUÇİAD'ın faaliyetlerinin son derece önemli olduğunu vurgulayan Çöllü; " Avrupa'nın ekonomideki merkezi Hollanda'dır. Bu konuyla ilgili  işadamlarının burada bulunması, fuarcılık alanında katkı konmak istenmesi vizyoner bir çalışma.  Milletvekilliği dönemimde Türk Çin Dostluk Grubu'nda gösterdiğimiz faaliyetlerle Çin ekonomisinin ne kadar önemli olduğunu gördük. Şuanda Hollanda ile işbirliği içerisindeyiz. Çin'den mal ithal ediyoruz.  Biz Çin'e gitmeden Hollanda'dan yıllık bütün ihtiyaçlarımızı çok rahatlıkla görebiliyoruz. Bunların daha verimli sonuca ulaşması için odalar ve işadamları derneğinin kendi kabuğunu kırıp dünyaya açılması, ülkeler arası iletişim ve ticari ilişkinin geliştirilmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.   Yapılan konuşmaların ardından, Türkiye Çin Halk Cumhuriyeti İşadamları Dostluk ve Dayanışma Derneği (TÜÇİAD), Antalya Fuarcılık Aş (ANFAŞ) ve Hollanda -Türkiye Ticaret Odası  (HTTO) arasında işbirliği protokolü imzalandı.  (Haber: Eyüp KOÇAK)
Bu haber toplam 1203 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim