Bugün 19 Mart 2024 Salı
  • Antalya22 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2240.294
    %-0.18
  • Dolar
    32.337
    %0.08
  • Euro
    35.0975
    %-0.30
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
“Hotel Design Show’un ünü Antalya’yı aştı!”
23 Ocak 2019 Çarşamba 01:14

“Hotel Design Show’un ünü Antalya’yı aştı!”

Türkiye’nin iç mimarlarını buluşturan Hotel Design Show, 16-19 Ocak tarihleri arasında Antalya’da gerçekleştirildi. Yapı dekorasyon sektörünün öncü dergilerinden Projem Dergisi’nin katkılarıyla gerçekleştirilen fuarı, fuarın fikir annesi Müzeyyen Taşçı il

 MÜZEYYEN HANIM BİZE KENDİNİZİ TANITIR MISINIZ?

Dekorasyon ve mimarlık alanına hitaben hazırlanan Projem Dergisi,  2005 yılından bu yana yayında olup, Turizmde mimari ve dekorasyon konularını içeriyor. Yola çıkarken turizmcilere birçok turizm dergisi ulaşmakta iken yapı ve dekorasyon konularını içeren hiçbir derginin ulaşmadığını gördük. Bu nedenle içerik olarak turizm de mimari ve iç mimari gelişmeleri öncelikli olarak yayınlayan bir içerikle yola koyulduk. 14 yılda Önceliğimiz otel dekorasyon sayfalarında başta Akdeniz olmak üzere, Türkiye’nin en prestijli otel projelerine, yatırımcısı ve proje mimarlarının görüşleriyle birlikte yer vermek oldu. Renevasyon sayfalarında her yıl yenilenen otellerimizi yatırımcı ve mimar görüşleri eşliğinde yer aldı. Ev dekorasyon sayfalarında mimarlarımızın ve ev kullanıcılarının özel çözümleri ile kafe, restoran, işyeri, SPA vb. sosyal alan ve mekânların projeleri detaylı görseller ile yer verdik.

 ANTALYA’DA DERGİNİZ İYİ BİR ÇIKIŞ YAKALADI, BUNU NASIL BAŞARDINIZ?

Öncelikli Antalya olmak üzere nitelikli konut projesi olarak bilinen ve bir yaşam sitili vaat eden örnek konut projelerinin detaylarını yayınlayarak kullanıcı ve profesyonel hedef kitlenin öngörülerinin geliştirilmesini hedefleyen bir yayın olduk. Sadece özel projeleri yayınlamakla kalmayıp Kent Sayfalarında ise Tüm Türkiye de gelişmekte olan şehirlerimizde yapılan kamu ve özel sektör projelerini izleyerek gelişmeleri takip edip okurlarımızla paylaştık. Sektörel bir yayın olarak bazı konularda görev üstlenmemiz gerektiği bilinci ile sponsorluklar ve konumuz ile ilgili aktiviteler gerçekleştirdik. Projem dergisi yayın olarak o kadar sevildi ki bilinirlik ve marka konumlandırma olarak Ajansımızın çok önüne geçti.

1-017.jpg

İÇ MİMARLAR ODASI İLE DE BAŞARILI ÇALIŞMALARINIZIN OLDUĞUNU DUYDUK. BU KONU HAKKINDA BİLGİLER VEREBİLİR MİSİNİZ?

Mimari ve iç mimari projelerin yayın platformu olma hedefi ile yola çıkmış olan yayınımızın yine aynı sektörün sivil toplum örgütlerinin etkinliklerine destek vermesi de kaçınılmaz olmaktadır.  2011 yılında ANFAŞ Hotel Ekipmanları fuar alanı içerisinde İçmimarlar Odası ve ANFAŞ bir işbirliği gerçekleştirilen İnnow Design adlı iç mimari proje yarışması etkinliğine basın sponsoru olarak başlayan işbirliğimiz ilerleyen yıllarda da kurumun kendi içinde yaptığı etkinliklerin yayın sponsoru olarak da devam etti. Son 4 yıldır ünü Antalya dışına taşmış olan Hotel Design Show organizasyonunu ANFAŞ, İçmimarlar Odası ile birlikte yürütüyoruz. Etkinliğin başarısı İç mimarlar Odası Antalya şubesi tarafından dikkatle izlendi. Hotel Design Show ikinci yıldan itibaren İçmimarlar odasının da katılımıyla yol haritasını daha profesyonel sürdürmeye başladı. Etkinliğin amaç ve hedefleri İçmimarlar odasının amaç ve hedefleri ile örtüşünce ulusal anlamda ses getirmeye başladı.

2-016.jpg

HOTEL DESİGN SHOW PROJESİ NASIL ORTAYA ÇIKTI?

 Hotel Design Show organizasyonu farklı bir organizasyondan esinlenerek ortaya koyduğumuz bir projedir. Herkes bilir ki fikir annesi benim. Ancak söylediğim bu proje 2015 yılında yayın olarak davet edildiğimiz Bursa Yapı Yaşam fuarı içerisindeki 12 mekân 12 mimar adlı projeden esinlendim. O yıl ANFAŞ yetkilileri ile yaptığımız bir toplantıda nitelikli ziyaretçi sayısını artırabilmek ve mimarların Hotel Ekipmanları fuarına tekrar ilgi göstermesini sağlamak amacı ile yapılması gerekenleri tartışırken Bursa da gördüğüm etkinlikten bahsederek 10 mimar 10 otel odası etkinliği yapalım dedim. Ve önümüzde 3 ay gibi kısa bir süre varken böylesine iddialı bir etkinliğe kesin başarı hedefi ile başladık. Yıllardır dergimizde projelerini yayınladığımız turizm mimarlarına ulaşarak etkinliğimizden bahsederek bu projede yer almalarını istedik. Hiç unutamayacağım ve beni son derece onura eden sözlere ve davranışlara şahit oldum “Söz konusu Projem Dergisi ise projede tereddütsüz varız” diyen tasarımcılarımıza bugün hala minnettarım. 2016 Ocak ayına geldiğimizde 10 tane mimarlık ofisi “Çiçek” Temalı otel odalarını önce tasarladılar sonrada 5 gün gibi kısa sürede uyguladılar. Anfaş’ın alt salonunda kurulan Hotel Design Show 2016, o yıl fuarın en çok ses getiren etkinliği oldu. Kimine göre mimarların otel odası yarışması oldu, kimine göre İtalya’nın ünlü tasarım haftası etkinliğine benzetildi. Ama sonuçta üzerinde aylarca konuşulan bir etkinlik yaratıldı.

5-001.jpg

BU FUARI YAPMANIZDAKİ AMAÇ NEYDİ?

Hotel Design Show un ana amacı tasarımın önemini yatırımcılara gösterebilmek; bunun yanı sıra teknolojinin gelişimine bağlı olarak hızla artan malzemelerin tasarımın bir parçası olarak yerinde kullanıldığında değerinin inanılmaz yükselebildiğini gösterebilmektir. Hotel Ekipmanları fuarının organizasyonunun yapan ANFAŞ tarafından baktığımızda da fuara gelebilecek nitelikli ziyaretçi sayısını artırabilmekti amaç. İçmimarlar Odası tarafından baktığımızda İç mimari ve içmimarlık bilincini sektör profesyonellerine aktarabilmekti.

İÇ MİMARLAR ODASININ BU FUARA HANGİ KATKILARI SUNDU?

 2017 yılında 2’ncisi gerçekleşen Hotel Design Show’un tasarım teması deniz iken, 2018 de Retro oldu. Her tasarımcının farklı bakış açısı ve tarzını izleyebildiğimiz bu organizasyon ANFAŞ, İçmimarlar Odası ve Projem Dergisi işbirliği ile gelişerek devam edecek. İç mimarlar  Odası Antalya Şube Başkanlığını, şubenin kurucularından Sayın Hakan Külahçı’dan devralan ve  iki dönemdir başarı ile sürdüren İlker Biner ve ekibi ile uyumlu bir işbirliği gerçekleştiriyoruz.  16 - 19 Ocak tarihlerinde 4’ncüsü gerçekleşen Hotel Design Show “Dünya Ülkeleri” tasarım teması ile yola çıktı. Katılımcı mimarlık ofislerinin kendi seçtikleri farklı ülke tasarım detayları ile ziyaretçilerine gerçek anlamda tasarım şovu yaşattı. Rusya, İsveç, Meksika, Brezilya, Dubai, Fas gibi ülkelerinin tasarım tarzlarının günümüz mimari bakış açısıyla en ince detaylarına kadar uygulandığı otel odaları Antalya nın ünlü mimarlık ofisleri tarafından tasarlandı. Her biri 40’ar metrekareden oluşan otel odaların dışında kalan alanda ise oturma gruplarının konumlandığı büyük bir lobi ve kafe alanı oluşturuldu. Bu alan, iç mimarlar odası Antalya Şubesi İlker Biner önderliğinde yönetim kurulu üyeleri Güner Onaran, Ayça Sarı Verkaya ve Seda Seven tarafından projelendirildi. Bu şekilde fuar alanında tam bir butik otel kurulumu yapılmış oldu.

6-004.jpg

HOTEL EKİPMANLARI FUARI ‘NIN ZAMANLAMASI HAKKINDA NELER SÖYLERSİNİZ?

Sizin de bildiğiniz gibi Hotel Ekipmanları fuarı bu yıl 30’ncu kez düzenlendi. Dile kolay tam 30 yıl… Ve 30 yıldır her yıl Ocak ayında yapıldı..Antalya’nın en etkin fuarlarından biridir Hotel Equipment Fuarı. Ancak bence biraz değişime ihtiyacı var. Bundan 25 -30 yıl önce turizmci bu fuara geldiğinde ihtiyaçlarının siparişlerini verip satın almalarını yapardı. Hatta belki okurlarınızın bazıları hatırlayacaktır. Ürünlerin üzerine falanca otele satıldı, filanca otel şu kadar adet satın aldı gibi ibareler yazılırdı. Yani ikili görüşmeler ile pazarlıklar bizzat orada olur ve satın almalar yapılırdı. Bugüne geldiğimizde ise turizm yatırımcısının son 15 yılda ne kadar değiştiğini gözlemleyebiliyoruz. Eskiden tesiste ihtiyacı olan ürünü araştırıp bizzat satın almaları kendi yaparken, şimdilerde en küçük tadilat için bile bir proje çalışması yapılıyor ve sektör profesyonelleri ile çalışılıyor. Her yıl tadilat için mimari proje çalışmasını Ağustos/Eylül aylarında yaptırıyorlar. Proje mimarları ise tüm malzemeleri işte tamda bu aylarda önerdikleri markalar ile birlikte projelerine yazabiliyor. Bunların fiyat araştırması ve anlaşmaları ise Ekim ayında satın almaları ise Kasım/Aralık aylarında yapılabiliyor. Ocak/Şubat/Mart aylarında tadilatlar tamamlanıp Nisanda Oteller açılıyor. Hal böyle olunca da Hotel Ekipmanları Fuarının Ocak ayında yapılması ile bazı malzeme siparişleri için artık çok geç kalınmış olmaktadır. Son yıllarda fuara katılan firmaların ANFAŞ’tan fuar tarihini Ekim ya da Kasım aylarına alması konusunda çok yüksek talebi oluştu. Bu talebin yerinde olduğu ile ilgili fikir beyanını hem projem dergisi olarak biz hem de İçmimarlar Odası yönetimi bizzat karşılıklı görüşmelerimizde ilettik. Umarım bir an önce kendilerine gelen bu isteği olumlu yönde değerlendirirler. Antalya dışındaki illerde İnşaat sektörünün yaşadığı sıkıntıyı düşündüğümüzde sürekli yenilenen oteller nedeniyle malzeme üretici ve uygulayıcılarının gözü bölgemize çevrildi. Ülkede en önemli durgunluğu inşaat sektörü yaşarken, Antalya da bu sektörün hala dinamik olması bölge adına sevindrici. Bunu daha da dinamik hala getirmek istiyorsak gelişen ve bazı dönüşümler yaşayan turizm bileşenlerine kulak vermek gerekiyor. Hotel Ekipmanları fuarının tarihi öne alınmak isteniyorsa bu istek değerlendirilmeli.

SON ZAMANLARDA FUARLARIN ZİYARETÇİ KAYBETTİĞİNİ DÜŞÜNÜYOR MUSUNUZ?

Gerek ülkemizde gerekse dünya genelinde tüm fuarların ziyaretçilerinin düşüş kaydettiğini biliyoruz. Bunun nedeni başta internet ve etkili dijital pazarlama yöntemleri. Dünyanın bir ucunda yapılan herhangi bir yeni üretim anında elimizdeki telefonlara düşüyor. Buda demek oluyor ki fuarlar yeni ürün görme bulma dönemini bitirdi. Hal böyleyken fuar organizasyon firmalarının hedef ziyaretçiyi fuara getirebilmek için ne yapması gerektiği ile ilgili toplumsal davranış bilimcileri ile profesyonel çalışmalar yapması gerektiğini düşünüyorum. Bir örnek vermem gerekirse 4 yıldır ANFAŞ Hotel Ekipmanları fuarı içinde düzenlenen Hotel Design Show organizasyonu şehir içinden ve dışından profesyonelleri sadece bu etkinliği görmek için fuar alanına çekiyor. Yani otel sahibi, mimarların bire bir uygulama yaptığı “numune otel odalarını” görmek için kilometrelerce yol kat edebiliyor.

ahk-a+partners-haldun-kilit,-muzeyyen-tasci,-jane-olefir.jpg

ANTALYA FUARLAR KENTİ OLABİLİR Mİ?
Hotel Ekipmanları Fuarı gibi güçlü konusu olan fuarların Antalya da gerçekleşmesi için şahsım ve yayınımız olarak elimizden gelen destekle ANFAŞ’ın arkasındayız. Beş yıldızlı resort oteller zengini olan bölgemizin turizmi 12 aya yayması için fuarların ve kültürel etkinliklerin öneminin de farkındayız. Ancak bu sadece sizin ve bizim isteğimiz ile olmuyor. Yerel yöneticilerimiz, tüm sivil toplum örgütlerimiz ve basınımızla birlikte hareket edilmesi gerekiyor. Tabi ki yerel halkında katılımı önemli. Yerel halk deyince geçtiğimiz yıl çok üzüldüğüm bir şey var. Sizde biliyorsunuzdur Antalya valimiz Münir Karaloğlu 2018 yılını Perge yılı ilan etti..Ve dedi ki Antalya ya gelen her 4 kişiden biri mutlaka Perge ye gidecek dedi..Acaba Antalya’dan kaç kişi gitti biliyor musunuz? Ben hedefin tuttuğunu zannetmiyorum. Bizim yayınımız mimari yayın olmasına rağmen biz sürekli Perge antik şehrini anlattık. Valimizin üstün çabasını çok ama çok takdir ediyorum fakat yerel halkın da tarihi değerlerine sahip çıkmasını istiyorum. Dünyanın dört tarafından gelen gezginler büyük bir merakla ören yerleri gezerken bizlerde bu tarih fışkıran değerlerimizi bilip sahip çıkmalıyız. VBu duyarlılıkla iklim avantajını da kullanabilen Antalya, neden fuarlar kenti olmasın ki..

MÜZEYYEN HANIM ÇOK TEŞEKKÜR EDERİZ.

Bizlere kendimizi anlatma fırsatı sunduğunuz için ben de sizlere çok teşekkür ederim.  (Röportaj: Eyüp Koçak)

 

 

 

 

 

 

 

Bu haber toplam 5557 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim