Bugün 08 Mayıs 2024 Çarşamba
  • Antalya18 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2400.636
    %-0.01
  • Dolar
    32.257
    %-0.03
  • Euro
    34.6756
    %-0.11

Eyüp Koçak / Muhabir Türk

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Eyüp Koçak / Muhabir Türk

Huawei ve ABD’nin boykot kararı

21 Ağustos 2019 Çarşamba 00:29

 ABD Ticaret Bakanlığından yapılan açıklama, ambargo tehdidi ile karşı karşıya kalan teknoloji devi Huawei’yi şaşırttı. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, alınacak yaptırım kararı,  90 gün süre ile ertelenecek.  Karar ile ilgili şimdiden çok sayıda görüş ortaya çıktı.   ABD merkezli teknoloji devlerinin Huawei’ye bağımlı olması,  erteleme kararı alınmasındaki en önemli etken.  90 günlük erteleme kararının gerekli olduğunu savunan ABD Ticaret Bakanı Willbur Ross, bir anlamda iddiaları doğrulamış oldu.  

Dünyada satış rekorları kıran teknoloji devi, bir yandan kendi yazılımının çalışmalarını sürdürürken, bir yandan da Google ile olan işbirliğini devam ettirmeye çalışıyor. Şu sıralar kullanıcılarına EMUI 9.1 güncellemesi sağlayan şirket, bu güncelleme ile Huawei telefonlarına performans ve GPU Turbo 3.0 desteği veriyor.

Sürekli zihinlerde güncellenen boykot haberleri, Çin merkezli teknoloji devinin satışlarına olumsuz yansımış.  Şu sıralar şirketin farklı model satışlarında inanılmaz bir düşüş söz konusu. Bu düşüşten etkilenmeyen tek telefon Huawei P30 Pro, yaklaşık 8 bin liradan alıcılarını bekliyor.  Bunun sebebi, kullanıcılarına olağanüstü fotoğraf deneyimi sunması. Ben Huawei’nin P30 Pro modelini inceledim. Açıkçası, bu model fotoğraf konusunda benim beklentilerimi karşılamadı. Çünkü sanal merceklerle elde edilen yüksek piksel bana çok sağlıklı gelmiyor.  Elbette, her kullanıcının kendine özgü bir kullanım biçimi var, bu telefonun mevcut performansını beğenen kullanıcılar da var.

Küçük bir mağazadan dünya devine dönüşen şirket, satışlardaki başarısını kendi yazılımında da sağlayabilirse boykottan etkilenmez.

Peki, Huawei yazılım çalışmalarında başarılı olabilir mi?  Apple gibi kendi yazılımı ile dünyaya yeni ve farklı bir soluk katabilir mi?

Aslında bu sorunun cevabını geçmişte Nokia ve Samsung cevapladı. İş yazılımla bitmiyor. Yazılımdan daha önemli olan bir şey varsa, o da milyonlarca insanın kullandığı uygulamaları o yazılım ağına ekleyebilmek. Samsung bu konuda defalarca çalışma yaptı. Hatta bazı telefonlarda kendi yazılımını kullanacağı iddia edildi.  Bu konuda riske girmeyen Samsung, bugünkü başarısını Android’e borçlu. Nokia da  bir dönem Microsoft yazılımı ile büyük çıkış yakalamıştı. Ancak bu çıkış yerini sert inişe bıraktı. Kalıcı olmadı, piyasan silindi gitti. Bunun en büyük sebebi, Youtube ve Google gibi şirketlerin uygulamaya girmemesi, Facebook’un Microsoft Mağazasında çok sorunlu çalışmasıydı.

  Facebook, Instagram, Twitter, Youtube gibi milyarlarca insanın kullandığı sosyal medyayı Huawei kendi mağazasına eklemeden başarı elde edemez.  Bunu deneyen yüzlerce şirket oldu ve hepsinin sonu da hüsranla sonuçlandı.

Peki, bu ağ kırılabilir, bu tekel ortadan kaldırılabilir mi?

Evet, global internet ağı üzerinde yapılacak yazılım çalışmaları, bu tekeli ortadan kaldırabilir. Google istemese de, boykota dâhil oldu. En büyük korkusu, kendisine alternatif yeni bir işletim sisteminin ortaya çıkması…

Bekleyip, göreceğiz!

 

 

 

 

Bu yazı toplam 3434 defa okunmuştur.
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim