Bugün 23 Nisan 2024 Salı
  • Antalya26 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2416.205
    %-0.73
  • Dolar
    32.5833
    %0.30
  • Euro
    34.8133
    %0.43
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
İMO’da kadınlar konuştu
13 Mart 2020 Cuma 16:24

İMO’da kadınlar konuştu

İMO Antalya Şubesi’nde “Mühendislikte ve İş Hayatında Kadın” konulu söyleşi düzenlendi. Söyleşide konuşan mühendis kadınlar, iş yaşantısını kendi hayatlarından örnekler vererek anlattı.

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Antalya Şubesi’nde “Mühendislikte ve İş Hayatında Kadın” konulu söyleşi düzenlendi. Şube binası Atatürk Konferans Salonu’nda İnşaat Mühendisi Füsun Çevik Karaman moderatörlüğünde gerçekleştirilen söyleşide, İMO Antalya Şubesi’nin ilk kadın üyesi İnşaat Mühendisi Feride Baş, son kadın üyesi İnşaat Mühendisi Nisa Karataş ve Gıda Mühendisi Dr. H. Rana Demirer, kendi hayatlarından örnekler vererek yaşadıkları zorlukları anlattı. Söyleşinin moderatörlüğünü yapan İnşaat Mühendisi Füsun Çevik Karaman ise, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün tarihinden bahsederek kutlama değil anma olduğuna dikkat çekti.

 

“ÇOCUKLARIMA BAKMAK İÇİN İSTİFA ETMEK ZORUNDA KALDIM”

1952 doğumlu olduğunu belirterek 1971 yılında girdiği üniversiteden mezun olduktan sonra dönemin zor şartları altında mühendis olmayı başardığını ve 2020 yılında emekli olduğunu kaydeden İnşaat Mühendisi Feride Baş, yaşadığı zorlukları anlattı. O dönemde kreş bulunmadığını belirterek çocuklarına bakmak için başladığı işten istifa etmek zorunda kaldığını, daha sonra tekrar çalışmaya başladığını söyleyen Baş, sendikal haklar için çok çaba sarf ettiklerini dile getirdi. Verdikleri mücadeleler sonunda sendikal hakları kazandıklarını bildiren Baş, sendikal mücadele nedeniyle karşılaştığı zorlukları da anlattı.

sam_3632-001.jpg

“KADININ OLDUĞU YERLER DAHA DERLİ TOPLU OLUYOR”

Anadolu’da kocası nereye derse oraya oy veren kadınlar olduğunu dile getiren Baş, “Birey olduğunun farkında değil. Birey olduklarının farkına varmalılar. Kadının olduğu yerler daha derli toplu oluyor. Erkekler, yanlarında kadın olduğu zaman konuşmalarına bile dikkat ediyorlar. Kendilerine çeki düzen vermek zorunda kalıyorlar” diyerek kadınların toplumdaki önemine dikkat çekti.

 

İŞLETMEDE YÜKSEK LİSANS, İKTİSATTA DOKTORA

1995 yılında mezun olduktan sonra bir müddet mühendis olarak çalıştığı işten ayrıldığını ve işsiz kaldığını belirten Gıda Mühendisi Dr. H. Rana Demirer ise, iş bulamadığı için mezun olduğu bölüm dışında işlerde çalışmak zorunda kaldığını bildirdi. Mobilya mağazasında çalışırken o dönem Akdeniz Üniversitesi Rektörü olan Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Mustafa Akaydın ve eşi Günseli Akaydın ile karşılaştığını söyleyen Demirer, onların kendisini işletme bölümünde yüksek lisans yapmaya yönlendirdiğini kaydetti. İktisat bölümünde doktora yaptığını belirten Demirer, doktora tez konusunu da ‘Yöresel ürünler ve onların korunmasına yönelik coğrafi işaret tescillerinin alınması, ekonomik etkileri’ üzerine hazırladığını dile getirdi.

sam_3636.jpg

“TAVŞAN YÜREĞİ ZEYTİNİ VE KARYAĞDI ARMUDU’NUN RAPORLARINI HAZIRLADIM”

Coğrafi işaret sisteminin Türkiye’de yavaş yavaş oturmaya başladığını söyleyerek doktora tez konusuyla ilgili Antalya Ticaret Borsası’na danışmanlık verdiğini bildiren Demirer, Coğrafi İşaret Tescili alınan Antalya Tavşan Yüreği Zeytini ve Korkuteli Karyağdı Armudu’nun raporlarını hazırladığını ifade etti. Sahada yaptığı çalışmalarda örgütlenmeye yatkın bir toplum olmadığımızı gözlemlediğini belirten Demirer, güçlü olmak için örgütlenmek gerektiğini vurguladı. Örgütlenme kültürünün yaygınlaşması gerektiğinin altını çizen Demirer, daha zor şartlarda yaşamasına rağmen kırsaldaki kadınların, şehirdekiler kadar şikayetçi olmadıklarını söyledi.

 

“KIZLAR VE ERKEKLER FARKLI YETİŞTİRİLDİ”

Ailelerin erkek ve kız çocuklarını farklı yetiştirdiklerine dikkat çeken Demirer, “Bizi annelerimiz ayaklarının üstünde dur, aman kimseye muhtaç olma diye yetiştirirken erkek çocukların önüne her şeyi sundular” dedi.

 

“BİZİM GİBİ KADINLARA ÇOK İŞ DÜŞÜYOR”

Kadınların kadınlara destek vermesi ve daha çok yol gösterici olması gerektiğine işaret eden Demirer, “Toplumda biz parmakla gösterilir sayıdayız. Yüzde 1’iz. Bizim gibi kadınlara çok iş düşüyor. Daha çok yayılmalı, toplumun içine girmeli, kendi kendimize kalmamalıyız. Köylere, pazara gittiğimizde her türlü kadınla daha çok konuşmalıyız. Bizlerin varoşlardaki insanlara ulaşmamız lazım. Oradaki insanlarla sohbet etmemiz, daha çok dokunmamız lazım” şeklinde konuştu.  

 

“KADINLAR SİYASETTE DAHA ÜST SEVİYELERDE OLMALI”

Kadınların her yerde daha çok olması gerektiğinin altını çizen Demirer, “Siyasette kadınlar daha üst seviyelerde ve bir takım şeylere müdahale edebilecek güçte olmalı. Birçok toplumda buna izin verilmiyor” dedi.   

 

“İŞSİZİM, KENDİMİ GELİŞTİRMEYE ÇALIŞIYORUM”

İMO Antalya Şubesi’nin son kadın üyesi İnşaat Mühendisi Nisa Karataş ise, öğretmen ailenin tek mühendis çocuğu olduğunu söyledi. 2019 yılı mezunu ve işsiz olduğunu bildiren Karataş, kendisini geliştirmeye çalıştığını belirtti. Kız çocuklarının okumaya yönlendirilmesi gerektiğinin altını çizen Karataş, “Bir kız çocuğu kendi ayakları üzerinde kesinlikle durmalı. Bu şekilde olursa kendi özgür düşüncesiyle hareket edebilir. Evlendiğinde eşinin istediği partiye oy vermez. Tamamen kendilerine güvenmeli. Bu bilince varmalılar. O yüzden her şeyin başı eğitim” ifadelerini kullandı.

 

BALCI ÇİÇEK HEDİYE ETTİ

Söyleşi sonunda kadınlara İMO Antalya Şubesi Başkanı Mustafa Balcı tarafından çiçek hediye edildi. HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 2419 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim