Bugün 24 Nisan 2024 Çarşamba
  • Antalya30 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2430.366
    %0.04
  • Dolar
    32.529
    %0.08
  • Euro
    34.865
    %0.09
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
“İnşaat Meslek Liseleri kurulmalı”
21 Eylül 2021 Salı 15:51

“İnşaat Meslek Liseleri kurulmalı”

Birçok sektörde olduğu gibi inşaat sektöründe de çalışacak kalifiye elaman sıkıntısı yaşandığına dikkat çekerek yeni ustaların yetişmediğini vurgulayan KEMDER Başkanı Mehmet Ali Ünal, çözüm olarak meslek liselerine işaret etti. Çıkış yolunun sektörlere

Birçok sektörde olduğu gibi inşaat sektöründe de çalışacak kalifiye elaman sıkıntısı yaşandığına dikkat çekerek yeni ustaların yetişmediğini vurgulayan KEMDER Başkanı Mehmet Ali Ünal, çözüm olarak meslek liselerine işaret etti. Çıkış yolunun sektörlere göre kurulacak meslek liseleri olduğunun altını çizen Ünal, inşaat için İnşaat Meslek Lisesi kurulması gerektiğini vurguladı.

 

Türkiye’de birçok sektör ara elaman sıkıntısı yaşıyor ve geleceğe yönelik ustalar artık eskisi kadar fazla yetişmiyor. Bu sektörlerden birisi de inşaat. Sektörün yaşadığı kalifiye elaman sıkıntısına dikkat çeken Kepez İlçesi Müteahhitler Derneği (KEMDER) Başkanı Mehmet Ali Ünal, çözüm önerisini de sundu. Turizmin ihtiyaç duyduğu kalifiye elaman sorununun Turizm Meslek Liseleri aracılığıyla çözüldüğüne işaret eden Ünal, hem diğer sektörlerin hem de inşaat sektörünün kalifiye elaman sorununun da aynı şekilde sektörlere göre açılacak meslek liseleri ile çözülebileceğinin altını çizdi. Sektörde 10 yıl içinde ara eleman sıkıntısının daha da artacağına işaret eden Ünal, kalıp, duvar, sıva, fayans, alçı gibi 8-10 ana kalemde İnşaat Meslek Liseleri oluşturulması gerektiğini söyledi. İnşaat sektörüne her zaman ihtiyaç bulunduğuna ve yok olmasının söz konusu olmadığına da dikkat çeken Ünal, Türk müteahhitlerin önünde özellikle komşu ülkelerde fırsatlar olduğunu kaydetti.

 

“İNŞAATLARDA ÇALIŞACAK KALFA YOK, EL BECERİSİ OLAN USTA YETİŞMİYOR”

En büyük sıkıntılarının inşaat sektöründe kalifiye elaman bulamamak olduğunu söyleyen Ünal, “Şuanda inşaatlarda çalışacak kalfa, usta yok. El becerisi olan usta yetiştiremiyoruz. Mecburen yabancı uyruklu vatandaşlara yönelmek zorunda kalıyoruz. Bunun önüne geçmek için kalıp, duvar, sıva, fayans, alçı gibi 8-10 ana kalemde meslek liseleri oluşturulmalı. Sadece İnşaat Meslek Lisesi olacak. Çünkü, gelecek 10 yıl içerisinde bu meslekleri tamamen kaybetmiş olacağız. İnşaat Meslek Lisesi bir hükümet programı olmalı. Bunu Milli Eğitim Bakanlığı çözmeli” dedi.

 

“OTOMOTİV MESLEK LİSESİ DE OLMALI”

İnşaatın dışında diğer bazı sektörlerde de aynı sıkıntının yaşandığına işaret eden Ünal, sanayi sitelerini örnek gösterdi. Edindiği bilgiye göre Akdeniz Sanayi Sitesi’nde 300 civarında yabancı uyruklu çırak ve kalfa olduğunu belirten Ünal, “10 yıl sonra bu 3 bin olacak. Sanayicilerin gözünden baktığınız zaman da motor, kaporta, boya, mekanik, elektrik gibi bölümlerde Otomotiv Meslek Lisesi olmalı” diye konuştu.

insaat-bina-siva-konut-2017-1.jpg

“TARIM VE HAYVANCILIK MESLEK LİSELERİ DE OLMALI”

Tarımda da yabancı uyruklu kişilerin çalıştırıldığına işaret eden Ünal, “Tarımda, seralarda çalışanların çoğunun yabancı uyruklu ailelerden oluştuğunu görüyoruz. Hayvancılık yine aynı şekilde. Çiftçilikle ilgili Tarım Meslek Lisesi, hayvancılıkla ilgili de Hayvancılık Meslek Lisesi olmalı. Çünkü bizler, inşaat, tamirat, tarım, hayvancılık gibi el emeği gerektiren işlere pek fazla eğilmiyoruz ama buralarda ileride daha da büyük sıkıntılar yaşayacağız. Şimdiden el emeği işlere eğilimi sağlayan bir sistem oluşturulmalı” açıklamasında bulundu.

 

“AVRUPA’NIN YAŞADIĞI SIKINTIYI BİZDE YAŞAYACAĞIZ”

Kalifiye eleman sıkıntısı bulunan bütün sektörlerde ortak sorunun yaşandığını söyleyen Ünal, meslek liselerine yönelmenin kaçınılmaz bir gerçek olduğunun altını çizdi. “Turizm Meslek Lisesi nasıl varsa İnşaat Meslek Lisesi, Otomotiv Meslek Lisesi, Tarım Meslek Lisesi, Hayvancılık Meslek Lisesi de olmalı” diyen Ünal, “12 yıllık zorunlu eğitim içerisinde çocuklarımızı, gençlerimizi ortaokuldan sonra hayata meslek liseleriyle hazırlamamız lazım. Eğer biz şimdiden bunu yapmayı başaramazsak, Avrupa’nın yaşadığı sıkıntıyı bizde 10 sene sonra yaşayacağız. Şuanda Avrupa’da yaşanan sıkıntı nüfusun yaşlı olması ve el becerisi gerektiren işleri yapacak insanın olmaması. Bu boşluğu gurbetçi dediğimiz Türkiye gibi ülkelerden gidenler dolduruyor. Bu boşluk yavaş yavaş Türkiye’de de oluşmaya başladı” şeklinde konuştu.

 

“ÜRETİM EKONOMİSİ İÇİN MESLEK EĞİTİMİ VEREN LİSELERDEN BAŞKA ÇIKIŞ YOLUMUZ YOK”

Bir fabrikada 1 mühendis kadrosu için çok sayıda kişi başvuruda bulunurken, kaynakçı olarak 1 kişinin başvuru yaptığına dikkat çeken Ünal, “Çocuklarımız gençlerimiz üniversite okusun, bilgi, kültür sahibi olsunlar ama ara elaman sıkıntımız had safhada. Geleceğimizin en büyük sorunu bu. Ülkemizin kalkınması için üretim ekonomisine geçmemiz lazım. Üretim ekonomisi için de meslek eğitimi veren liselerden başka yolumuz yok. Çocuklar meslek eğitimini alsınlar, daha sonra üniversite okumak istiyorlarsa okusunlar. Düz liseden mezun olup üniversiteye gidemeyen çocukların liseden sonra boşta kalmaması ve mesleklerimize sahip çıkarak gelecek kuşaklara aktarılması için meslek liseleri çok önemli” ifadelerini kullandı.    

 

“İNŞAAT HİÇBİR ZAMAN BİTMEZ”

Bazı mesleklerin gerekliliğini yitirse de inşaatta böyle bir şeyin söz konusu olmadığının altını çizen Ünal, “İnşaatın Türkiye’de bitmesi söz konusu değil. Bırakın Türkiye’yi, dünyada bitmez. Her zaman ihtiyaç olan bir sektör” dedi. Son olarak 100’ncü yaşına girmeye hazırlanan Türkiye’nin büyüyen bir ülke olduğuna ve sürekli olarak konuta ihtiyaç bulunduğuna işaret ederek önündeki fırsatlara dikkat çeken Ünal, şunları dile getirdi:

“98 yıldır ülkemizde inşaat işi hiç bitmedi, bundan sonra da bitmeyecek. Çünkü genç, büyüyen ve gelişmekte olan bir ülkeyiz. Bunun yanında Orta Doğu’da, Suriye, Irak ve Afganistan gibi ülkelerde savaşlar nedeniyle oluşan yıkımlar var. Buraların yeniden inşasında en büyük tedarikçi Türkiye olacak. Buralarda inşaat yapabilecek en yakın ve büyük inşaat firmaları bizde. Türk müteahhitler olarak buraları bizler inşa edeceğiz. Dolayısıyla Türkiye açısından inşaat sektörünün hem yurt içinde hem de yurt dışında bitme, durma, yavaşlaması söz konusu değil.” HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 2182 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim