Bugün 25 Nisan 2024 Perşembe
  • Antalya29 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2427.694
    %-0.04
  • Dolar
    32.5699
    %0.15
  • Euro
    35.0032
    %0.66
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
İş kazalarını sıfıra indirme seferberliği başladı
14 Temmuz 2017 Cuma 16:27

İş kazalarını sıfıra indirme seferberliği başladı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Çalışma Hayatında Milli Seferberlik programı kapsamında başlattığı istihdam seferberliğinin ardından şimdi de iş kazalarını azaltarak sıfıra indirmek amacıyla iş sağlığı ve güvenliği seferberliğini hayata geçirdi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Çalışma Hayatında Milli Seferberlik programı kapsamında başlattığı istihdam seferberliğinin ardından şimdi de iş kazalarını azaltarak sıfıra indirmek amacıyla iş sağlığı ve güvenliği seferberliğini hayata geçirdi. Seferberlik kapsamında Uluslararası İşgücü Genel Müdürü Sadettin Akyıl öncülüğündeki bir ekip Antalya’ya geldi.

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2017 yılını milli seferberlik yılı olarak ilan etmesinin ardından harekete geçen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, istihdamı arttırma seferberliğinin ardından şimdi de iş sağlığı ve güvenliği seferberliğini hayata geçirdi. Söz konusu seferberlik kapsamında iş kazalarının azaltılması ve sıfıra indirilmesi amaçlanıyor. İş sağlığı ve güvenliği ana teması ile tüm illerde gerçekleştirilen etkinlikler kapsamında Antalya’ya gelen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Uluslararası İşgücü Genel Müdürü Sadettin Akyıl, bilgilendirme yaptı. Dün sabah Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Antalya İl Müdürlüğü’nde bir basın toplantısı düzenleyen Akyıl, en fazla iş kazalarının yüzde 40 gibi bir oranla inşaat sektöründe yaşandığına dikkat çekerek başta inşaat olmak üzere tüm sektörlerde iş kazalarını sıfıra indirmek istediklerini söyledi.

“OLUŞTURULAN EKİPLER İLLERİ ZİYARET EDİYOR”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun 13 Mayıs 2017 tarihinde İstanbul 3. Havaalanı inşaatında iş sağlığı ve güvenliği seferberliğini duyurduğunu hatırlatan Akyıl, aynı gün konunun tarafları olan STK ve kamu kurumları temsilcilerinin katılımıyla ölümlü iş kazalarının sıfırlanması için hedef sıfır deklarasyonunun imza altına alındığına dikkat çekti. İş sağlığı ve güvenliği seferberliği kapsamında ekipler oluşturulduğunu ve bu ekiplerin değişik illerde iş sağlığı ve güvenliğinin önemini anlatarak taraflardan öneriler aldıklarını bildiren Akyıl, illere ziyaretlerin devam ettiğini bildirdi.

“İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ SPOTLARI DERS KİTAPLARINDA”

İş sağlığı ve güvenliğinin toplumsal bir bilinç haline gelebilmesi için farkındalık yaratılması ve toplumsal olarak hayatın bütün kesimlerinde dikkate alınmasını sağlanmanın amaçlandığını belirten Akyıl, toplumda bilgilendirme ve sahiplenmeyi oluşturmaya çalıştıklarını kaydetti. Bu kapsamda Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği yapılarak ders kitaplarında iş sağlığı ve güvenliğinin önemini belirten spotların yer almasının sağlandığını bildiren Akyıl, çocuk yaştan itibaren farkındalık yaratılmaya çalışıldığını ifade etti.

“SIFIR İŞ KAZASI İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

Çalışmalar kapsamında işyeri ziyaretleri de gerçekleştireceklerini dile getiren Akyıl, iş kazalarını azaltarak önüne geçmeye ve sıfıra indirmeye çalıştıklarını ifade etti. Akyıl, denetleme ve cezalandırmadan çok iş kazalarını önceden önleyebilmek için iş sağlığı ve güvenliği konusunu öne çıkarmaya gayret ettiklerini belirtti. İş kazası olmadan önce gerekli önlemlerin alınmasının önemli olduğunu vurgulayan Akyıl, “Çalışmalarımız iş kazalarını önlemeye yönelik. İş kazası olduktan ve insan hayatı kaybedildikten sonra bir değeri kalmıyor. Önemli olan ölümlü iş kazası gerçekleşmeden önce bunu önleyebilmek” diye konuştu. Akyıl, iş kazasını olmadan önce önlemenin maliyetinin az, iş kazası olduktan sonra ise maliyetin daha fazla olduğunu da sözlerine ekledi.

“ÖLÜMLÜ İŞ KAZALARININ YÜZDE 40’I İNŞAAT SEKTÖRÜNDE MEYDANA GELİYOR”

Ölümlü iş kazalarının yüzde 40’ının inşaat sektöründe meydana geldiğini bildiren Akyıl, inşaat sektörü başta olmak üzere diğer kesimlerde de çalışmalar yapıldığını bildirdi. İnşaat sektörünü maden ve metal sektörlerinin takip ettiğini belirten Akyıl, ağır ve tehlikeli olan sektörlerde iş kazalarının fazla yaşandığını dile getirdi.

“ÖLÜMLÜ İŞ KAZALARI YÜZDE 50’YE YAKIN DÜŞTÜ”

Son yıllarda iş kazaları konusunda çok yol alındığını söyleyen Akyıl, 2002 yılında Türkiye’de 5 milyon 223 bin 283 olan çalışan sayısının 2015 yılında 13 milyon 998 bin 398’e çıktığına dikkat çekti. Çalışan sayısının yüzde 168 oranında artmasına rağmen 2002 yılında yüz binde 16.8 olan ölümlü iş kazasının 2015 yılında yüz binde 8.8’e düştüğünü söyleyen Akyıl, çalışan sayısı artarken ölümlü iş kazasında yüzde 50’ye yakın düşüş olduğuna işaret etti.

“BİR KONUYU ÖNE ÇIKARIP BİRİNCİYİZ DEMEK, ÜLKEMİZ AÇISINDAN HAKSIZLIK OLUYOR”

Avrupa ile Türkiye’deki iş kazalarının sektörel bazda değişiklikler gösterdiğini belirten Akyıl, “Avrupa’da birinciyiz denildiğinde, ciddi bakıldığında sektörel anlamda değişiklikler gösteriyor. Ölümlü iş kazası ayrı, hepsi ayrı ayrı. İçinden bir tanesi çekilip bunda birinciyiz gibi birtakım beyanlar oluyor. Sadece Avrupa değil, dünya ölçeğinde de baktığınızda biz ciddi yol katediyoruz. Nüfus sayısı, çalışan sayısı ve bunlara oranla yaptığımız faaliyetler, risk değerlendirmesinin yapılmasıyla birlikte oranların çıkarılmasına dikkat edildiğinde Avrupa’da birinci geldiğimiz değil, birinci geldiğimiz ve öne aldığımız çok konuda iyi faaliyetlerimiz var. Bir konuyu öne çıkarıp da onda birinciyiz demek aslında ülkemiz açısından da haksızlık oluyor. Bu, biz iş kazasında birinci değil sonuncu da olsak önlemleri almayalım, yapılacakları yapmayalım anlamında değil. Biz bunları yaparken birinciyiz, üçüncüyüz bunlara hiçbir zaman bakmıyoruz. Toplumumuzu, çalışanları düşünüyoruz. Ona göre faaliyetleri yürütüyoruz” ifadelerini kullandı.

“HEDEF SIFIRA ULAŞMAYI BAŞARABİLİRİZ”

Her kişinin başına bir denetim elemanı konulamayacağını ifade eden Akyıl, “Denetimler veya cezai müeyyideler uygulanabilir ama her iş yerine, her kişinin başına bir denetim elemanı koyamayabilirsiniz. Ama onu bilgilendirir, bilinci yerleştirirseniz hep birlikte bunu başarabilirsek nasıl ki iş kazası düşüyorsa hedef sıfıra ulaşmayı başarabiliriz” dedi. HABER: YUSUF KATRAĞ

Kaynak: YUSUF KATRAĞ
Bu haber toplam 1324 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim