Bugün 08 Mayıs 2024 Çarşamba
  • Antalya22 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2401.823
    %0.04
  • Dolar
    32.2594
    %0.00
  • Euro
    34.6419
    %-0.09

Eyüp Koçak / Muhabir Türk

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Eyüp Koçak / Muhabir Türk

İstanbul seçimleri

25 Haziran 2019 Salı 07:00

Millet İttifakının adayı Ekrem İmamoğlu, tarihi bir zaferle ikinci kez İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na seçildi. Kuşkusuz İmamoğlu’nun elde ettiği başarının çok yönlü sebepleri var. 800 bin oy farkı öylesine büyük bir oy farkı ki, Türkiye’nin en kıdemli siyasetçileri, gazetecileri alınan sonuç karşısında şaşkınlığını gizleyemedi. İmamoğlu’nun bu seçimlerde rakibine en fazla 3 puan fark atacağı tahmin ediliyordu. 9 puanlık oy farkı, bugüne kadar İstanbul’da elde edilmiş tarihi bir rekor da diyebiliriz.

Seçim sonuçlarının açıklanmasına kısa bir süre kala, Cumhur İttifakı’nın adayı Binali Yıldırım kameralar karşısına geçti, rakibi Ekrem İmamoğlu’nun önde olduğunu söyledi. Bence bu seçimde Binali Yıldırım değil, kutuplaşmayı merkezine alan ve bundan beslenen Ak Parti kaybetti. Binali Yıldırım, tek başına toplumun büyük bir kesiminde sempati topladı. Esprili kişiliği, sakin duruşu, çatışmadan ve kavgadan uzak bir tavır içinde olması, seçim sürecinde birçok vatandaşı olumlu etkilemiştir diye düşünüyorum.

Ancak ne zaman ki seçime Ak Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan girdi, seçimin seyri değişti. Üstelik seçime bir hafta kala yapılan tarihi hatalar, muhalif seçmenin adeta kenetlenmesine neden oldu. 31 Mayıs’ta YSK seçimleri iptal etmeseydi, Ekrem İmamoğlu’nun mazbatası ipe sapa gelmez nedenlerden dolayı alınmasaydı bu sonuç olmayacaktı. Üstelik seçimlerin iptalinde Erdoğan faktörünün olduğu herkesçe biliniyor. Hata, Ak Parti kurucularının bile tepkisini çeken seçim iptali sınırlı kalmadı. Seçime 3 gün kala bir akademisyenin Abdullah Öcalan’dan mektup getirmesi toplumun büyük kesiminde öfke ve uyanışa sebep oldu.

31 Mart seçimlerinde Millet İttifakı’nın PKK ile işbirliği yaptığını iddia eden Cumhur İttifakı, bu seçim argümanı ile bazı ilçelerde seçim kazandı. Bu ilçelerden biri de Antalya Kepez. Millet İttifakının PKK’lı bir kişiye meclis üyeliği verdiği, CHP Antalya İl Başkanı Ahmet Kumbul’un HDP’lilerle görüştüğü, Ak Parti yandaşı basında çok sık gündeme getirildi. Hal böyleyken bunu gören seçmen, terörist başının mektubuyla devasa bir uyanışa geçti. Yandaş gazeteci Nagihan Alçı’ya göre, Öcalan mektubuna eski bakan Bülent Arınç vesile olmuş.  Bu iddia gerçekten çok ilginç. Üstelik akademisyenin kim olduğu ile ilgili araştırma yaptığınızda tuhaf sonuçlara ve benzerliklere varabilirsiniz.

İstanbul’da Ak Parti’ye tarihi bir yenilgiyi aldıran sebeplerden bir tanesi de, insanları ‘şucu bucu’ diye ayırmaları. Ekrem İmamoğlu’na Pontus’çu, Yunan gibi ipe sapa gelmez iftiralar attılar. Karadeniz insanının canını yaktılar. Oysa bugün PKK Karadeniz’e inemiyorsa, bu Pontus diye niteledikleri yürekli, milliyetçi Karadeniz insanları sayesinde oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Karadenizli bir insan, böyle bir yanlışın önüne nasıl geçmedi, inanılmaz! Ben olsam, Esenler Belediye Başkanı’na bu seçim yenilgisinin faturalarından birini keserdim.

Sn. Cumhurbaşkanı inanılmaz kötü bir ekiple çalışıyor. Bu ekibin başarısızlığı İstanbul seçimleriyle ortaya çıktı. Cumhurbaşkanı çok acil olmak kaydıyla yanındaki yöresindeki iletişim ekibini tamamen yenilemeli.  Yeni iletişim ekibi, Türk toplumunun dokusuna uygun bir model geliştirmeli. Aksi halde bu işin böyle gidemeyeceği aşikâr!


Erdoğan’ın kaybetmesindeki önemli bir sebep,  elbette ekonomideki gidişat... Ekonominin kan kaybetmeye devam etmesi, bu konu da çok güçlü tedbirlerin hala alınamamış olması, seçim yenilgisinin sebeplerinden.  Erdoğan İstanbul’da İmamoğlu ile değil, kötü giden ekonomi ile mücadele etseydi, bu fark bu kadar olmazdı. Zannediyorum partili Cumhurbaşkanlığı modelinin kendi partilerinin geleceğini ne kadar tehdit ettiğinin farkına varmışlardır.

Ekrem İmamoğlu ve Binali Yıldırım’ın Fox TV’deki tarihi buluşması içinde inanılmaz kötü bir senaryo yazıldı. İsmail Küçükkaya’nın muhalif kimliği ile kurulan kumpas tutmadı. Aksine, bunu kim organize ettiyse, Ak Parti’ye daha büyük bir oy kaybı yaşattı. Bu buluşmanın sonrasını kim planladıysa kendi partisine en büyük kötülüğü yaptı. Düşünebiliyor musunuz, tarihi zirveyi o gün bütün millet Fox TV’den izledi. Türkiye’deki tüm haber kanalları tarihi buluşmayı naklen verdi ama halk zirveye Fox TV’yi oturttu. Türkiye’deki tüm televizyon kanalları ve gazeteleri iktidar yanlısı yapan anlayış kaybetti. Haber kanalları Ekrem İmamoğlu’nu görmedikçe, halk da haber kanallarını izlemedi. Ekrem İmamoğlu’nun sosyal medya izlenme rakamlarına bakın, inanılmaz!

Şunu rahatlıkla söyleyebiliriz; bu seçimi Binali Yıldırım kaybetmedi, Ak Parti kaybetti. Hatta kaybetmek için özel bir gayret gösterdi.

Şimdi herkes merak ediyor;

Her seçim sonunda çıkıp ‘mesajı aldık’ diyen Erdoğan, hata yapmaya devam mı edecek yoksa silkinip 2001 ruhuna mı dönecek.

Bekleyip göreceğiz.

Bu yazı toplam 4441 defa okunmuştur.
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim